Ένας κορυφαίος οικονομολόγος ήρθε να προστεθεί στη λίστα επιφανών μελών της ελίτ της Κίνας, η τύχη των οποίων αγνοείται μετά την άσκηση κριτικής στον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.
Ο 55χρονος Ζου Χενπένγκ - αναπληρωτής διευθυντής επί μία δεκαετία του Ινστιτούτου Οικονομικών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS), που αναφέρεται απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο της Κίνας και «διαμορφώνει την κομματική ιδεολογία για την υποστήριξη της ηγεσίας» - εξαφανίστηκε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, λίγο αφότου έκανε σχόλια για την υποτονική οικονομία του ασιατικού γίγαντα και επέκρινε την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ σε μια ιδιωτική ομάδα WeChat.
Πηγές της αμερικανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι τα σχόλια του Κινέζου οικονομολόγου αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ο ίδιος συνελήφθη, ενώ το όνομά του απομακρύνθηκε από τον κατάλογο του προσωπικού μιας δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα του Πεκίνου.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στην Κίνα ήταν στα τέλη του περασμένου Απριλίου και παραμένει άγνωστο αν εκπροσωπείται από δικηγόρο.
Εξαφανίζονται επικριτές του Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα
Η εξαφάνιση του Ζου Χενπένγκ σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Κίνας κλιμακώνει την καταστολή της κριτικής εις βάρος του Κινέζου προέδρου.
Στα τέλη του 2020 είχε εξαφανιστεί ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, λίγο αφότου κατηγόρησε το εποπτικό σύστημα της Κίνας ότι φρενάρει την καινοτομία, αλλά αργότερα επανεμφανίστηκε.
Τον περασμένο χρόνο κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Λι Σανγκφού, δύο μήνες αφότου είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, χωρίς να δώσουν εξήγηση ή να αναφέρουν τον αντικαταστάτη του. Ο Σανγκφού τελούσε υπό έρευνα για διαφθορά και τελικά αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, Ντονγκ Τζουν, στα τέλη του 2023.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλά από τα μέλη της ελίτ της Κίνας είναι στελέχη του Κομμουνιστικούς Κόμματος και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βρεθούν στα δόκανα της εκστρατείας κατά της «διαφθοράς», που έχει κηρύξει ο Σι Τζινπίνγκ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες των εξαφανισμένων ενημερώνονται για το πού κρατούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως ανέφερε το βρετανικό δίκτυο.