Φωτογραφίες: Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής -Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες - iefimerida.gr

Φωτογραφίες: Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής -Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες

Ηγέτες στην Ουκρανία
Ηγέτες στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ουκρανία και ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που θα δίνει στην Ουάσιγκτον πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση αναφερόμενη στο θέμα αυτό, που βρισκόταν στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής και της αμερικανικής ομάδας

Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται για πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για παροχή προστασίας, ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά, σημείωσε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλχα Στεφανίσινα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί, διαβεβαίωσε.

Το deal για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Το θέμα αυτό προκάλεσε εντάσεις με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία ώστε να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, κάτι το οποίο το Κίεβο αρνείτο να κάνει, επικαλούμενο την απουσία εγγυήσεων ασφαλείας από την αμερικανική πλευρά, καθώς και δυσμενείς οικονομικούς όρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι απέκλεισε ξανά χθες, Κυριακή, να υπογράψει μια συμφωνία για την οποία θα πρέπει να πληρώνουν «δέκα γενιές Ουκρανών».

Αφού ευθυγραμμίστηκε με τη ρωσική θέση -σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου- και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα χωρίς ουκρανική ή ευρωπαϊκή συμμετοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες ως αποπληρωμή για τη βοήθεια που έχει ήδη λάβει το Κίεβο από την προηγούμενη κυβέρνηση, του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι σημείωσε χθες πως η Ουάσιγκτον παρείχε στη χώρα του 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και 31,5 δισεκατομμύρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη, και ότι αυτά χορηγήθηκαν κυρίως υπό μορφή δωρεών και ότι δεν θα αναγνωρίσει τη βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν ως «δάνειο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα να υπογράψει αρχικό σχέδιο συμφωνίας, προκαλώντας απογοήτευση στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν χθες ότι αναμένουν πως θα υπογραφεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Από την πλευρά του, και ο Ζελένσκι γνωστοποίησε, επίσης χθες, πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το θέμα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ελπίζουμε οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί ηγέτες να μπορέσουν να υπογράψουν τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να δείξουμε τη δέσμευσή μας για τις επόμενες δεκαετίες» υπογράμμισε, επίσης σήμερα, η Στεφανίσινα στην ανάρτησή της στο X.

Ηγέτες στο Κίεβο για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής

Εν τω μεταξύ, πολλοί ξένοι ηγέτες συνήλθαν σε σύνοδο κορυφής στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μετά την ανατροπή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τρία χρόνια αντίστασης και απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών» από την έναρξη του πολέμου.

Για να τιμήσουν λοιπόν την επέτειο και να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, πολλοί ξένοι ηγέτες έφθασαν σήμερα στο Κίεβο, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι ηγέτες των βαλτικών και σκανδιναβικών χωρών, όπως και της Ισπανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιμέτωποι με τη ρωσική απειλή και την αμερικανική μεταστροφή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ «προτάσεις δράσης» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής στην Ευρώπη και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης, η οποία δεν θα μετατραπεί σε τετελεσμένο για το Κίεβο.

Ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου, ενώ νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Στον αγώνα αυτόν για επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η τύχη της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνολικά 13 ηγέτες επί τόπου και 24 μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σημερινή σύνοδο στο Κίεβο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανάμεσά τους -με τηλεδιάσκεψη- και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας ως εναλλακτικής επιλογής στο ΝΑΤΟ υπό την παρούσα μορφή του.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ετοιμάζει συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν και έχει χαρακτηρίσει ανεδαφική την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει νέες διμερείς αμερικανο-ρωσικές συναντήσεις, η Ουάσιγκτον έχει παρουσιάσει σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, ζήτησε από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» νέα απόφαση.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία αυτή, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει σχέδιο απόφασης που τονίζει την ανάγκη «διπλασιασμού» των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών-μελών που έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους για «μια πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

Στο κείμενο επαναλαμβάνονται τα προηγούμενα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης για την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, περί τις 140 ψήφους επί 193 μελών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αμερικανικό κείμενο, που αποτελείται από 65 (!) λέξεις, αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το τετελεσμένο ενός αμερικανο-ρωσικού διαλόγου για την Ουκρανία.

Η αμερικανική στροφή, έπειτα από τρία χρόνια αδιάλειπτης αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής, έχει αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς, που φοβούνται ότι η χώρα τους, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, θα αναγκαστεί να δεχθεί να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις.

Αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία τις περιοχές που η Μόσχα έχει καταλάβει μέχρι σήμερα, «τα παιδιά που πολεμούν τώρα για τη γη μας δεν θα ακούσουν τον Ζελένσκι και θα συνεχίσουν», προειδοποιεί ο Ολεξάντρ, διοικητής μονάδας επίθεσης της 93ης ταξιαρχίας.

Πολλοί άνδρες έχουν ήδη χάσει «το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και δεν έχουν τίποτε να χάσουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαδηλώσεις υποστήριξης της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι, στην Πράγα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συγκεντρώσεις διοργανώνονται σήμερα στο Λονδίνο και το Σίδνεϊ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίεβο ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ουάσιγκτον ορυκτά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ