Η μαύρη επέτειος τριών χρόνων από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκει το Κίεβο και την Ευρώπη ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή τους.
Το πρόβλημα έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει αποφασισμένος να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το Κρεμλίνο, αλλά η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται ότι μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τα αιτήματα του Κιέβου θα ενθαρρύνει τη Μόσχα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η Ρωσία έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο μέσα σε λίγα χρόνια.
Τρία χρόνια πολέμου και η σκληρή πραγματικότητα σήμερα
Η Ουκρανία τιμά τρία χρόνια σθεναρής αντίστασης στην ρωσική εισβολή προσκαλώντας ηγέτες κρατών και ανώτατους αξιωματούχους στο εμπόλεμο Κίεβο. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό έφτασε στο Κίεβο, μαζί με τουλάχιστον 13 άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Μέχρι στιγμής το παρών έχει δώσει ο Ισπανός πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και οι ηγέτες της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας οι οποίοι έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο μετά τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όυρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Άντονιο Κόστα. Ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 14 ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον 20 άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίδειξη υποστήριξης από τους συμμάχους της Ουκρανίας έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «δικτάτορα, χωρίς εκλογές».
Αλλά δεν φτάνουν οι τελετές και οι συμβολισμοί με επισκέψεις και δηλώσεις. Υπάρχει μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται και είναι σκληρή.
Τo SkyNews σημειώνει σε δημοσίευμά του ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ κατέρριψε μακροχρόνιες σχέσεις ασφαλείας σχετικά με την αμερικανική υποστήριξη προς την Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα κρίση για την Ουκρανία και αφήνοντας ολόκληρη την ήπειρο σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι ποτέ άλλοτε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δραματική αποδιάρθρωση των διατλαντικών δεσμών έρχεται την ώρα που οι μάχες μαίνονται κατά μήκος μιας τεράστιας μετωπικής γραμμής.
Ο Τραμπ έχει ήδη μιλήσει μονομερώς τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αποκάλεσε τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» και προσπαθεί να εξαναγκάσει το Κίεβο να υπογράψει την πώληση φυσικών πόρων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ένα είδος ανταπόδοσης για την μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ - η οποία είχε δοθεί απλόχερα από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Πιτ Χέγκσεθ , ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας, κατά την έναρξη μιας συνάντησης μεταξύ περίπου 50 εθνών για να συζητήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία για την καταπολέμηση του πολέμου της Ρωσίας προκάλεσε σοκ όταν δήλωσε ότι η ανάκτηση των εδαφών που έχει χάσει η Ουκρανία είναι «μη ρεαλιστική» ενώ δήλωσε ότι «οι σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες εμποδίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας στην Ευρώπη». Μετά ακολούθησε ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος έκλεψε την παράσταση για όλους τους λάθος λόγους, μιλώντας για την κρίση δημοκρατίας στην Ευρώπη, κατακεραυνώνοντας τους «περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου» και αυτό που χαρακτήρισε λογοκρισία.
Ο Ζελένσκι δεν διαπραγματεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του
Ο Ζελένσκι πέρασε στην αντεπίθεση. Ξεκαθάρισε ότι καμία συμφωνία για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία. Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους του να ενισχύσουν την άμυνά τους και να δημιουργήσουν αξιόπιστες ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το SkyNews, κράτησε ένα γενναίο πρόσωπο στο Μόναχο μετά τη συνάντησή του με τον Βανς, τον Μάρκο Ρούμπιο, τον υπουργό Εξωτερικών, και τον αντιστράτηγο Κιθ Κέλογκ, τον ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αλλά το χαμόγελο του Ζελένσκι άρχισε να ξεθωριάζει καθώς ο Ρούμπιο και δύο άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Τραμπ ξεπρόβαλαν στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία για κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ο ίδιος δεν είχε προσκληθεί, παρά το γεγονός ότι σχεδίαζε να βρίσκεται στην περιοχή περίπου την ίδια περίοδο.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ άρχισε να απογοητεύεται όλο και περισσότερο με τον Ζελένσκι επειδή -κατά τη γνώμη του- αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ. Σε ένα καταστροφικό ξέσπασμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Ουκρανός ομόλογός του είχε ποσοστό δημοτικότητας 4% και υπέδειξε στο Κίεβο την ευθύνη την έναρξη του πολέμου, αναπαράγοντας στην ουσία το αφήγημα του Κρεμλίνου. Ο Ζελένσκι στις 20 Φεβρουαρίου, ανταπάντησε ότι πίστευε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ ζούσε σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης», όπου διέρρεαν ψεύδη που διέδιδε η Μόσχα.
Αυτό προκάλεσε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή επίπληξη από την Ουάσιγκτον, με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει τον Ουκρανό ομόλογό του ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και να λέει ότι «καλύτερα να κινηθεί γρήγορα» για να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία ή θα κινδυνεύσει να μην έχει μια χώρα να ηγηθεί.
O Ζελένσκι σε τελευταία του δήλωση είπε ότι είναι «έτοιμος» να παραιτηθεί από ηγέτης, αν αυτό σημαίνει ότι θα φέρει ειρήνη στη χώρα του, ενώ παράλληλα αντιτάχθηκε ξανά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τα κρίσιμα ορυκτά και άλλους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Ουκρανία βλέπει στην Ευρώπη την σανίδα σωτηρίας της
Τώρα που δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Ουάσιγκτον, το Κίεβο χρειάζεται τους Ευρωπαίους συμμάχους του να αναλάβουν δράση. Ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ την Πέμπτη, θα είναι κρίσιμα στην προσπάθεια να πείσουν τον Τραμπ ότι το να στέκεται κάποιος στο πλευρό της Ουκρανίας σημαίνει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά από το τελευταίο δεκαπενθήμερο δεν υπάρχουν πολλά που να δείχνουν ότι θα λάβει υπόψη του οποιεσδήποτε συμβουλές από ευρωπαϊκές δυνάμεις τις οποίες δεν θεωρεί ισότιμες, τις οποίες έχει επανειλημμένα κατακεραυνώσει για ανεπαρκείς επενδύσεις στους δικούς τους στρατούς και οι οποίες έχουν -κατά την άποψή του-«καλομάθει» από την αμερικανική ισχύ όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας και της ευρύτερης ευρωπαϊκής άμυνας.
Αντί να επιστρέψει στο ρόλο του συμμάχου, ο Τραμπ μάλλον θα επιμείνει στο μότο του για «ειρήνη μέσω της ισχύος», αλλά μόνο με τους δικούς του όρους. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης όσον αφορά τη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν θα θελήσει σίγουρα να δοκιμάσει τι άλλο μπορεί να πάρει από την Ευρώπη, αν οι ΗΠΑ όντως κάνουν πίσω, επισημαίνει το βρετανικό ΜΜΕ.