Κάτι κρύβεται στον βυθό του Ειρηνικού και οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτό - iefimerida.gr

Κάτι κρύβεται στον βυθό του Ειρηνικού και οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτό

Ειρηνικός Ωκεανός
Η μεγάλη μπλε ζώνη στον δυτικό Ειρηνικό (ακριβώς πάνω από το κέντρο της εικόνας) ήταν προηγουμένως άγνωστη /Φωτογραφία: Sebastian Noe / ETH Zurich
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερευνητές του ETH Ζυρίχης ανακάλυψαν ασυνήθιστες δομές κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που δεν ταιριάζουν με την τρέχουσα κατανόηση μας για τον μανδύα της Γης.

Ο μανδύας της Γης, αυτό το τεράστιο βραχώδες στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα, βρίσκεται σε αέναη κίνηση. Παίζει βασικό ρόλο στη δυναμική των τεκτονικών πλακών και στο σχηματισμό ηφαιστείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μανδύας της Γης είναι πιο περίπλοκος από ό,τι πιστεύαμε

Οι γεωφυσικοί από το ETH της Ζυρίχης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα, εντόπισαν περιοχές όπου τα κύματα επιβραδύνονται απροσδόκητα, κάτι που υποδηλώνει την παρουσία δομών πιο ψυχρών ή με διαφορετική σύσταση από το λιωμένο πετρώδες περιβάλλον τους. Αυτό είναι περίεργο επειδή η περιοχή βρίσκεται πάνω σε μία ενιαία τεκτονική πλάκα, καθιστώντας απίθανη την εξήγηση της καταβύθισης, ένα φαινόμενο κατά το οποιο μία τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μια άλλη, προς το εσωτερικό της Γης. Επομένως, η ύπαρξη αυτών των δομών αμφισβητεί τα κλασικά μοντέλα της δυναμικής του μανδύα της Γης.

Ο καθηγήτής του ETH Andreas Fichtner επιχειρώντας να μεταφέρει την έκπληξη των επιστημόνων συνέκρινε την ανακάλυψή τους με ένα γιατρό που που εξετάζει την κυκλοφορία του αίματος με υπερήχους για δεκαετίες και βρίσκει αρτηρίες σε σημεία «που δεν ανήκουν πραγματικά». «Αυτό ακριβώς νιώθουμε για τα νέα ευρήματα», είπε ο φυσικός των κυμάτων ο οποίος ανέπτυξε το μοντέλο στην ομάδα του και έγραψε τον κώδικα.

Γεωλογικό μυστήριο

Οι πιθανές θεωρίες που διατυπώνουν οι επιστήμονες είναι διάφορες. Μία από αυτές εικάζει ότι οι δομές αυτές είναι αρχαία απομεινάρια από το σχηματισμό της Γης περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ή συσσωρεύσεις πετρωμάτων πλούσιων σε σίδηρο που διαμορφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου καθώς μετακινούνταν ο μανδύας. «Πιστεύαμε ότι καταλάβαμε τον μανδύα της Γης, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε», δήλωσε ο Thomas Schouten, διδακτορικός φοιτητής στο ETH Ζυρίχης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν, οι ερευνητές μπορούν να βασιστούν μόνο στις διακυμάνσεις της ταχύτητας των κυμάτων και ελπίζουν ότι μελλοντικές τεχνικές, αλλά και η αριθμητική μοντελοποίηση ή η ανάλυση της θερμικής αγωγιμότητας των υλικών θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το γεωλογικό μυστήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ