Το ακραίο κύμα καύσωνα κι οι καταστροφικές πυρκαγιές εξακολουθούν να γονατίζουν περιοχές της νότιας Ευρώπης ένα 24ωρο αφότου ο υδράργυρος λίγο έλειψε στην πατρίδα μας να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνον με το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και δεκαετίες αλλά και τις δεκάδες πυρκαγιές που μαίνονται σ’ ολόκληρη τη χώρα. Προειδοποιήσεις για αφόρητη ζέστη εξέδωσαν οι Αρχές στο μεταξύ και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ιταλία και την Τουρκία, όπου οι φωτιές προκάλεσαν το θάνατο οκτώ ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα και την εσπευσμένη εκκένωση τουριστικών θερέτρων. Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη γείτονα υποβοηθούμενες από την ακραία ζέστη.
Το κύμα καύσωνα μαίνεται στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη βόρεια Ευρώπη, που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Ειδικοί εκτιμούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και τα πρόσφατα κύματα καύσωνα κι οι πυρκαγιές στον Καναδά και τις ΗΠΑ είναι ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και συχνότερες και σφοδρότερες στη νότια Ευρώπη και περιβαλλοντικές Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η περιοχή αυτή διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Γηραιά Ήπειρο.
Το πρόγραμμα της ΕΕ Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) είπε χθες ότι η περιοχή της Μεσογείου εξελίσσεται σε “hotspot πυρκαγιών” προειδοποιώντας ότι οι φωτιές που ήδη μαίνονται εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες ρύπων από καπνούς στην ατμόσφαιρα.
«Στην Τουρκία και τη νότια Ιταλία τα στοιχεία του CAMS δείχνουν ότι αυξάνονται ταχύτατα οι εκπομπές αλλά και η ένταση των πυρκαγιών και πλήττονται επίσης χώρες όπως η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, ο Λίβανος και το Μαρόκο. Στήλες καπνού από τις πυρκαγιές είναι ορατές σε δορυφορικές φωτογραφίες στη Λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει σε ανακοινωθέν του.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις πυρκαγιές
Η Κομισιόν είπε ότι συντονίζει νυχθημερόν την κινητοποίηση δυνάμεων αρωγής για επιχειρήσεις πυρόσβεσης στις σφοδρότερα πληγείσες χώρες με την αποστολή αεροσκαφών από τη Γαλλία στην Ιταλία και από την Κύπρο στην Ελλάδα, ενώ Ολλανδία και Τσεχία στέλνουν ελικόπτερα στην Αλβανία και η Σλοβενία αναπτύσσει 45 πυροσβέστες στη Βόρεια Μακεδονία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter επισημαίνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πιάσει δουλειά για την καταπολέμηση αυτών των τρομερών πυρκαγιών. Είμαστε μαζί σας», έγραψε.
Πυρκαγιές μαίνονται σε ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στην Αλβανία εκδηλώθηκαν πάνω από 120 πυρκαγιές εν μέσω του παρατεταμένου καύσωνα, σύμφωνα με το ERCC της Κομισιόν.
Στην Ιταλία η ένωση αγροτών Coldiretti ανέφερε ότι σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων για τις φωτιές, οι μεγάλες πυρκαγιές τριπλασιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 12ετίας προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ στο περιβάλλον, την οικονομία και τον τουρισμό. Οι φωτές αποτέφρωσαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στη χώρα, αφήνοντας στάχτη και αποκαϊδα σε ελαιώνες και βοσκοτόπια και απειλώντας κατοικημένες περιοχές.
Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία
Στο μεταξύ στην Τουρκία δίνουν μάχη με 11 πυρκαγιές σε έξι επαρχίες, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Μπερκί Πακντεμιρλί, ενώ τέθηκαν υπό έλεγχο 142 μέτωπα σε 32 επαρχίες τις τελευταίες έξι ημέρες. Η περιοχή της Μαρμαρίδας κατέγραψε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 43,5 βαθμών Κελσίου με πολύ χαμηλή υγρασία (κάτω του 10%) και ανέμους ταχύτητας 65 χλμ/ ώρα.
Πάνω από 2.000 σπίτια καταστράφηκαν στην Αττάλεια, άλλα 347 στα Μούγλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. H πυρκαγιά στην περιοχή Μίλας στην ίδια επαρχία πέρασε τον φράχτη του θερμοηλεκτρικού σταθμού Kemerköy, όπου εκκενώθηκε το προσωπικό και απομακρύνθηκαν εύφλεκτα υλικά.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε ο δήμαρχος Μουχαμέτ Τοκάτ, αναρτώντας βίντεο που δείχνουν τις φλόγες στους χώρους του σταθμού.
Copernicus: Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών
Tουρκία: Φουντώνει η οργή κατά του Ερντογάν για τις πυρκαγιές
Οι πυρκαγιές άνευ προηγουμένου που σαρώνουν την Τουρκία εδώ και πάνω από μια εβδομάδα αποδίδονται από ειδικούς στον ακραίο καύσωνα που πλήττει το νότιο τμήμα της χώρας και την κλιματική αλλαγή. Οι τοπικές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεξαμενές υδρογόνου που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού, ο οποίος λειτουργεί με καύσιμο και με λιγνίτη, άδειασαν και κατόπιν εργαζόμενοι τις γέμισαν νερό προληπτικά. «Όμως υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να εξαπλωθεί στους χιλιάδες τόνους λιγνίτη που βρίσκονται στο εσωτερικό», του σταθμού δήλωσε, ανήσυχος, ο Οσμάν Γκούρουν, τοπικός αξιωματούχος.
Η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο την Τετάρτη, χάρη στις προσπάθειες δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών που έστειλε η Ισπανία και ελικοπτέρων. Όμως οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν χθες το απόγευμα. «Σας παρακαλούσαμε και σας προειδοποιούσαμε εδώ και μέρες. Η πυρκαγιά έχει ζώσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό», ανέφερε νωρίτερα χθες ο δήμαρχος της Μίλας, ζητώντας «να σταλεί επειγόντως ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος» στην περιοχή του.