Το καζάνι της οργής βράζει στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης Ερντογάν μεταξύ των πυρόπληκτων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές με τους οκτώ νεκρούς.
Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν την κατηγορούν ότι ότι βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στη φονική πύρινη λαίλαπα, που τροφοδότησαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις νότιες ακτές της Τουρκίας και οι ισχυροί άνεμοι. Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους και τουριστικά θέρετρα με κομβόι ΙΧ και φορτηγών και σκάφη, ενώ σε πολλά χωριά αποτεφρώθηκαν σπίτια και αγροκτήματα μαζί με χιλιάδες ζώα εκτροφής.
Μία εβδομάδα μετά, οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη να θέσουν υπό έλεγχο πύρινα μέτωπα -137 σε πάνω από 30 επαρχίες, με την οργή να στρέφεται κυρίως κατά της κυβέρνησης, που παραδέχθηκε ότι δεν είχε στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ότι όσα υπήρχαν δεν ήταν σε κατάσταση που να επέτρεπε τη χρήση τους. Παράλληλα της προσάπτουν ότι δυσχέρανε τις προσπάθειες πυρόσβεσης αρνούμενη να δεχθεί βοήθεια από χώρες, όπως η Ελλάδα, στα πρώτα στάδια των πυρκαγιών.
Πυρά, όμως, δέχονται και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γείτονα, που παρουσιάζουν εξωραϊσμένη εικόνα της κατάστασης. Στη Μαρμαρίδα πυρόπληκτοι επιτέθηκαν κατά συνεργείου του δικτύου A-Haber σε live αναμετάδοση στο κεντρικό του δελτίο.
«Αυτή τη στιγμή έρχονται εναντίον μας, είναι πολύ οργισμένοι. Τσετίν, μπορείς να πλησιάσεις; Μετά την αντίδραση των πολιτών υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε», λέει ο δημοσιογράφος του δικτύου, προτού διακόψει τη σύνδεση καθώς ακούγεται η φωνή μιας αγανακτισμένης που λέει «εξαιτίας σας».
Επίθεση δέχθηκε προ ημερών και το συνεργείο του κρατικού δικτύου TRT στο θέρετρο Χισάρονού στα Μούγλα, που είχε μεταδώσει ψευδώς ότι είχαν σβήσει οι πυρκαγιές στην περιοχή. Κάτοικοι ζήτησαν τα ρέστα και ένας εξ’ αυτών επιτέθηκε σ’ έναν από τους ρεπόρτερ.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη εστάλησαν από Ισπανία, Κορατία, Ρωσία, Ουκρανία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Σύμφωνα με αξιωματούχους συνολικά 16 αεροσκάφη, 51 ελικόπτερα και πάνω από 5.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη με τις πυρκαγιές, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, 36 άνθρωποι στα Μούγλα και 11 στην Αττάλεια νοσηλεύονται με τραύματα που σχετίζονται με την πύρινη λαίλαπα. Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών, ακόμη και ενδεχόμενο σαμποτάζ από Κούρδους αυτονομιστές, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι για τις φωτιές ευθύνονται ατυχήματα που προκάλεσαν άνθρωποι καθώς και η κλιματική αλλαγή.