«Αποτυχίες δεκαετιών» διαδοχικών κυβερνήσεων της Βρετανίας και κατασκευαστικών εταιρειών οδήγησαν στη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πολυαναμενόμενο πόρισμα της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για την τραγωδία.
72 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στην πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, που ξέσπασε από ψυγείο διαμερίσματος του τετάρτου ορόφου του 24οροφου ουρανοξύστη και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας επεκτάθηκε σε όλους τους υψηλότερους ορόφους λόγω της ακατάλληλης, φθηνής, εύφλεκτης μονωτικής και διακοσμητικής επένδυσης που είχε τοποθετηθεί λίγο διάστημα πριν την τραγωδία, όπως είχε αποφανθεί το πόρισμα της πρώτης φάσης της ίδιας έρευνας.
Όλοι οι θάνατοι στον πύργο Γκρένφελ «μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Μουρ-Μπικ όλοι οι θάνατοι στον «πύργο της Κολάσεως» μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. «Η απλή αλήθεια είναι ότι οι θάνατοι που συνέβησαν ήταν όλοι αποτρέψιμοι, και όσοι ζούσαν στον πύργο Γκρένφελ προδόθηκαν επί πολλά χρόνια και με διάφορους τρόπους από τους υπεύθυνους για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κτιρίου και των ενοίκων του» τόνισε.
Το πόρισμα της δεύτερης φάσης της έρευνας για τις συνθήκες της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιρρίπτει τις ευθύνες για την τραγωδία σε συστημική ανεντιμότητα, ανικανότητα και αδιαφορία διαδοχικών κυβερνήσεων, εργολάβων, κατασκευαστικών εταιρειών και της πυροσβεστικής.
Τι καταγγέλλει το πόρισμα
Όπως διαπιστώνει το πόρισμα, οι κυβερνήσεις -την εποχή της τραγωδίας τα ηνία της είχε η Τερέζα Μέι – είχαν «πολλές ευκαιρίες» να εντοπίσουν τους κινδύνους από τη χρήση εύφλεκτης επένδυσης σε πολυόροφα κτίρια, αλλά αγνόησαν πολλές προειδοποιήσεις και δεν ανέλαβαν δράση.
Κατηγορεί τον Δήμο Κένσιγκτον και Τσέλσι ότι δεν έλεγξε εξονυχιστικά τα υλικά που επελέγησαν για την εξωτερική μόνωση του Πύργου Γκρένφελ, δεν διασφάλισε ότι ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις πυρασφάλειας και η αντίδρασή του στην πυρκαγιά και στις ανάγκες των θυμάτων ήταν «αργή, αναποφασιστική» και ενίοτε «έδειχνε έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Καταγγέλλει ακόμη για «συστημική ανεντιμότητα» τους κατασκευαστές της επένδυσης, που απέκρυψαν τον κίνδυνο των εύφλεκτων υλικών τους.
Επιρρίπτει ευθύνες σε αρχιτέκτονες και άλλους εργολάβους, αλλά και στην πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου για «απουσία στρατηγικής» αναφορικά με την εκκένωση του πύργου Γκρένφελ, θεωρώντας ότι με τους υφιστάμενους οικοδομικούς κανονισμούς πυρασφάλειας δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε ένα τέτοιο κτίριο στη Βρετανία.
Μετά την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ οι βρετανικές Αρχές εντόπισαν την ίδια ή παραπλήσια ακατάλληλη εξωτερική επένδυση σε 4.613 ψηλά κτίρια και μόνον σε λιγότερα από τα μισά έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αντικατάστασης.