Η επένδυση που λαμπάδιασε τον πύργο Γκρένφελ ήταν η πιο φθηνή -Γι' αυτό την έβαλαν - iefimerida.gr

Η επένδυση που λαμπάδιασε τον πύργο Γκρένφελ ήταν η πιο φθηνή -Γι' αυτό την έβαλαν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pexels
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τις εργασίες ανακαίνισης στον Πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο επιλέχθηκε τελικά μια οικονομικότερη εκδοχή των υλικών για την εξωτερική του επένδυση, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το BBC.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η επένδυση από χαλκό που προτάθηκε αρχικά αντικαταστάθηκε από έναν τύπο αλουμινίου, που ήταν λιγότερο ανθεκτικός στη φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 293.000 λίρες (333.000 ευρώ). Η εξωτερική επένδυση θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ελήφθη σκόπιμα μια απόφαση για να καταστεί το κτίριο λιγότερο ασφαλές απέναντι στη φωτιά.

Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του BBC αποκαλύπτουν ότι το 2014 ζητήθηκε από τους εργολάβους που εργάζονταν για το τοπικό Συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι να αντικαταστήσουν την επένδυση από χαλκό με μια πιο οικονομική εκδοχή αλουμινίου.

Ένα έγγραφο – μια λίστα με τις εργασίες από όπου θα έπρεπε να εξοικονομηθούν χρήματα η οποία εστάλη στους εργολάβους τον Ιούλιο του 2014 – δίνει λεπτομέρειες για πιθανή εξοικονόμηση ύψους 693.161 λιρών, μειώνοντας το τίμημα των εργασιών από τα 9,2 εκατ. λίρες στα 8,5 εκατ. λίρες. Η λίστα περιλαμβάνει 293.368 λίρες που θα εξοικονομούνταν με την τοποθέτηση της «επένδυσης αλουμινίου αντί της επένδυσης χαλκού».

Η αντικατάσταση αυτή επέτρεψε και την αλλαγή του χρώματος, αλλά όπως ενημερώθηκε το BBC, ένας ακόμα βασικός λόγος ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας The Times, μερικές ημέρες νωρίτερα η τοπική επιτροπή ενοίκων είχε αποστείλει επείγον email στους αρμοδίους που συμμετείχαν στην ανακαίνιση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το email τους παρότρυνε να δώσουν «μια καλή τιμή» για την εξωτερική επένδυση που θα μπορούσε να κατατεθεί στον επιβλέποντα των εργασιών.

Σύμφωνα με προηγούμενα έγγραφα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια επένδυση χαλκού με ένα υλικό που λειτουργεί επιβραδυντικά σε περίπτωση φωτιάς.

Και οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι η νέα επένδυση θα ήταν από χαλκό. Και τα δύο υλικά έχουν την ίδια επίσημη κατάταξη σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους σε περίπτωση φωτιάς.

Η αστυνομία που ερευνά την καταστροφή έχει πει ότι η επένδυση στον πύργο στη συνέχεια δεν πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας. Πηγή προσκείμενη σε μία από τις πολλές εταιρίες που εμπλέκονταν στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή είναι μια κλασσική περίπτωση των συνεχών πιέσεων από τα συμβούλια για να μειωθεί το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων. Τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου το 2013 δείχνουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια με τον εργολάβο που προτιμήθηκε αρχικά επειδή δεν κράτησε το έργο εντός προϋπολογισμού. Ζητήθηκαν νέες προσφορές και αυτό οδήγησε στην επιλογή διαφορετικής εργοληπτικής εταιρίας το 2014, από την οποία ζητήθηκε στη συνέχεια να εξοικονομήσει χρήματα σε ό,τι αφορά την επένδυση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΒC Λονδίνο πύργος γκρένφελ πυρκαγιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ