Καθώς ο πλανήτης εξακολουθεί να δίνει μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κατέκτησε τον τίτλο της «καλύτερης» πόλης στον κόσμο για να ζει κανείς το 2021.
Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη διαχείριση από τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας της υγειονομικής κρίσης, που αντέδρασε έγκαιρα και επέτρεψε σε σχολεία, θέατρα, εστιατόρια κι άλλες πολιτιστικές ατραξιόν να παραμείνουν ανοικτά στο διάστημα, που έγινε η έρευνα του Εconomist Inteligence Unit από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2021.
Πόλεις της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού κυριαρχούν στις πρώτες δέκα θέσεις της φετινής κατάταξης, που έχει αλλάξει σημαντικά λόγω της πανδημίας.
Οι δέκα καλύτερες πόλεις να ζει κανείς για το 2021
1.Οκλαντ, Νέα Ζηλανδία
2.Οσάκα, Ιαπωνία
3.Αδελαΐδα, Αυστραλία
4.Ουέλλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
5.Τόκιο, Ιαπωνία
6.Περθ, Αυστραλία
7.Ζυρίχη, Ελβετία
8.Γενεύη, Ελβετία
9.Μελβούρνη, Αυστραλία
10.Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία
Μεγάλες ανακατατάξεις στην ταξινόμηση των πόλεων
Η έρευνα ταξινόμησε 140 πόλεις από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη βάσει άνω των 30 ποιοτικών και ποσοτικών παραγόντων σε πέντε κατηγορίες: τη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές. Λόγω της υγειονομικής κρίσης η EIU πρόσθεσε νέους δείκτες, όπως η πίεση στα συστήματα υγείας καθώς και τα περιοριστικά μέτρα σε αθλητικές συναντήσεις, συναυλίες, θέατρα, εστιατόρια και σχολεία.
Η πανδημία αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας στη φετινή λίστα, σύμφωνα με τον Σάιμον Μπάπτιστ της EIU. «Υπήρξαν μεγάλες ανακατατάξεις σίγουρα στην πρώτη δεκάδα των πόλεων, αλλά και σ’ ολόκληρη την κατάταξη βάσει της κατάστασης της Covid-19. Πόλεις που ήταν σε lockdown ή αντιμετώπιζαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια της έρευνας είδαν το σκορ τους να πέφτει σε πολλά κριτήρια», είπε στο CNBC, με αποτέλεσμα ευρωπαϊκές πόλεις να υποχωρήσουν σε σύγκριση με εκείνες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο.
Η Αθήνα υποχώρησε κατά 20 θέσεις
Έτσι η Βιέννη, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν πολύ κοντά στην κορυφή, φέτος δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα και βρέθηκε στη 12η θέση. Στις πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση περιλαμβάνεται και η Αθήνα, που υποχώρησε κατά 20 θέσεις στην 92η.
Όπως σημειώνει η έρευνα του EIU «οι συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στην Πράγα (Τσεχία), στην Αθήνα (Ελλάδα) και τη Τζακάρτα (Ινδονησία), όπου ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξανόταν τη στιγμή της έρευνας. Αυτό αύξησε την πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας δυσχερέστερη ην εξασφάλιση νοσοκομειακής κλίνης και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης».
Από την άλλη πλευρά η μεγάλη κερδισμένη της φετινής χρονιάς ήταν η πρωτεύουσα της Χαβάης, Χονολουλού, που ανέβηκε κατά 46 θέσεις στην 14η λόγω των προσπαθειών που κατέβαλαν οι τοπικές Αρχές για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία.
Οι δέκα χειρότερες πόλεις να ζει κανείς το 2021
1.Δαμασκός, Συρία
2.Λάγος, Νιγηρία
3.Πορτ Μόρεσμπι, Παπούα Νέα Γουινέα
4. Ντάκα, Μπαγκλαντές
5. Αλγέρι, Αλγερία
6. Τρίπολη, Λιβύη
7. Καράτσι, Πακιστάν
8. Χαράρε, Ζιμπάμπουε
9. Ντουάλα, Καμερούν
10. Καράκας, Βενεζουέλα
Η λίστα επικαιροποιείται δύο φορές τον χρόνο. Μετά τη λήξη της πρώτης φετινής έρευνας ορισμένες από τις κορυφαίες πόλεις της νότιας Ασίας και του Ειρηνικού, περιλαμβανομένων της Μελβούρνης και του Τόκιο, βίωσαν μια αύξηση των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, πόλεις στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική ενέτειναν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα και αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα σύνορά τους στους περισσότερους ταξιδιώτες, παράγοντας, που σύμφωνα με τον Σάιμον Μπάπτιστ θα επηρεάσει πιθανώς τη μελλοντική κατάταξη των πόλεών τους στη λίστα της EIU. O ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει τα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίσουν μεγάλη βελτίωση στην επόμενη έρευνα.