Στην αθωότητά της αναφορικά με την υπόθεση Qatargate επιμένει η Εύα Καϊλή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News έναν χρόνο μετά την σύλληψή της, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες.
«Η Καϊλή, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, έμεινε στη φυλακή για τέσσερις μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στη μικρή κόρη της. Η καριέρα της φαινόταν ότι είχε τελειώσει.
Αλλά τώρα υπάρχει πιθανότητα να καταρρεύσει η εις βάρος της υπόθεση. Δεν της έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες και επέστρεψε στη δουλειά της ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής και έχει ξεκινήσει μια νομική προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά της», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
Καϊλή: «Με χρησιμοποίησαν ως τρόπαιο»
«Σύμφωνα με τους Βέλγους δικηγόρους μου, χρησιμοποιήθηκα ως τρόπαιο», δήλωσε η Καϊλή στον Άνταμ Πάρσονς, ανταποκριτή του Sky News στις Βρυξέλλες.
Και περιέγραψε τι συνέβη εκείνο το πρωινό της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου 2022, όταν ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή της. Ένα μήνυμα από φιλικό πρόσωπο της ανέφερε ότι κάτι συνέβη με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι κι ότι εμπλέκεται η αστυνομία. Η Καϊλή, όπως είπε, πανικοβλήθηκε νομίζοντας ότι ο Τζιόρτζι ενεπλάκη σε τροχαίο. Στο κινητό του δεν απαντούσε. Τότε έλαβε ένα άλλο μήνυμα, ότι ο Τζιόρτζι συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για το αφεντικό του, τον πρώην ευρωβουλευτή και νυν λομπίστα Πιερ Αντόνιο Παντζέρι. Τότε ήταν που μπήκε στο γραφείο του συντρόφου της και βρήκε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.
«Είναι ο ιδιωτικός του χώρος. Έψαχνα κάτι για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Ανακάλυψα μια τσάντα με μετρητά. Ήταν μια τσάντα που δεν την αναγνώριζα. Κατάλαβα ότι ήταν του Παντζέρι και θέλησα να την επιτρέψω», λέει.
Η Καϊλή υποστηρίζει ότι τηλεφώνησε στην αστυνομία, αλλά επειδή δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανένα, αποφάσισε ότι το καλύτερο ήταν να βγουν τα χρήματα από το διαμέρισμά της. Έτσι είπε στον πατέρα της, Αλέξανδρο, που την επισκεπτόταν, να μεταφέρει τα χρήματα στο ξενοδοχείο του, που βρισκόταν πολύ κοντά στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τα παραλάβει από εκεί ο Παντζέρι. Αλλά η αστυνομία σταμάτησε τον πατέρα της στο ξενοδοχείο και η Καϊλή συνελήφθη.
Καϊλή: Ηχητικές καταγραφές αποδεικνύουν ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά μου
Η Καϊλή επιμένει ότι είναι αθώα, ότι δεν γνώριζε νωρίτερα για τα χρήματα και υπέθεσε ότι ανήκαν στον Παντζέρι λόγω των σχέσεών του με τον σύντροφό της και απλώς θέλησε να του τα επιστρέψει. Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι στη συνέντευξη εμφανίστηκε γεμάτη αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα και νευρική, καθώς την τρώει η αγωνία να καταρριφθεί η εις βάρος της κατηγορία.
-«Ήταν δικά σας κάποια από τα χρήματα σε εκείνη την τσάντα;», τη ρώτησε.
-«Όχι. Μόνον του Παντζέρι. Υπάρχουν ηχητικές καταγραφές που το αποδεικνύουν», απάντησε η Καϊλή, εξηγώντας ότι πρόκειται για στοιχεία που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες και τα οποία είδαν οι συνήγοροί της.
Καϊλή: «Απείλησαν να παραδώσουν την κόρη μου στις κοινωνικές υπηρεσίες»
Η Καϊλή είπε στο Sky News ότι όσο ήταν στη φυλακή, την εκφόβιζαν και την προειδοποίησαν ότι αν δεν ομολογήσει την ενοχή της θα της έπαιρναν την κόρη της. «Απείλησα να παραδώσουν την κόρη μου στις κοινωνικές υπηρεσίες. Επί έναν μήνα δεν μπορούσα να τη δω. Ήταν μόλις 20 μηνών. Από εκεί που ήταν συνεχώς μαζί μου, ξαφνικά δεν ήταν. Σοκαρίστηκα που τέτοια πράγματα μπορούσαν να συμβαίνουν στην Ευρώπη», είπε.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Sky News o Bέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για τέτοια πρακτική» κι ότι τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «απαράδεκτη για χώρα που κυβερνάται από το κράτος δικαίου».
Καϊλή: «Θέλουν να θάψουν την υπόθεση».
Η υπεράσπιση της Καϊλή βασίζεται στους ισχυρισμούς της ότι αγνοήθηκε το δικαίωμά της για βουλευτική ασυλία, ότι την κατασκόπευαν και ότι ο εισαγγελέας γνωρίζει ότι είναι αθώα, αλλά παρατείνει τον εφιάλτη της για να αποφύγει τη ντροπή.
«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση μέχρι να περάσουν οι ευρωεκλογές και μετά οι βελγικές εκλογές», λέει η Καϊλή, με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να απορρίπτει τις αιτιάσεις της λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αποφασίστηκε από τον αρμόδιο δικαστή. Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες των συνηγόρων της Καϊλή για επανεξέταση της έρευνας θα μπορούσαν να «παρατείνουν τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι μια ημερομηνία που είναι πιθανό να είναι μετά τις εκλογές».
Ο Σβεν Μαρί, ένας από τους συνηγόρους της Καϊλή, συνέκρινε την υπόθεση με μια βελγική εκδοχή του Γουότεργκεϊτ. «Πρόκειται για εισβολή στο θεσμό», είπε. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτά τα πράγματα μπορούν ακόμα να συμβούν το 2022 ή το 2023. Σαφώς κάτι [εγκληματικό] συνέβη, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες έφτιαξαν έναν φάκελο, στον οποίο αναφέρθηκαν πολλά ονόματα, αλλά όχι η Εύα Καϊλή. Και μετά από αρκετούς μήνες, το όνομά της εμφανίζεται ξαφνικά», είπε.