Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, η κόρη του πρώην προέδρου της Ανγκόλας, Ιζαμπέλ Ντος Σάντος έχτισε μια τεράστια περιουσία λεηλατώντας την πατρίδα της, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ( ICIJ).
Το ICIJ έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 715.000 ντοκουμέντα - περιλαμβάνουν email, συμβόλαια, φορολογικές δηλώσεις, βίντεο και συμφωνίες δανείων και έχουν χαρακτηριστεί Luanda Leaks από την ονομασία της πρωτεύουσας της Ανγκόλα – τα οποία φέρονται να δείχνουν πώς η γόνος της συγκεκριμένης πολιτικής δυναστείας, για την οποία έχουν γραφεί πολλά κατά καιρούς απέκτησε πρόσβαση σε λίαν επικερδή συμβόλαια για γη, πετρέλαιο, διαμάντια και τηλεπικοινωνίες μεταξύ άλλων, όταν ο πατέρας της ήταν πρόεδρος στην πλούσια σε φυσικούς πόρους αφρικανική χώρα.
Ποια είναι η «πριγκίπισσα» της Ανγκόλας
Η Ιζαμπέλ Ντος Σάντος είναι η κόρη του πρώην προέδρου της Ανγκόλα, Εντουάρντο Ντος Σάντος, που κυβέρνησε επί 38 χρόνια μέχρι το 2017. Η 46χρονη επιχειρηματίας, που την αποκαλούν «πριγκίπισσα» στην πατρίδα της έχει μια περιουσία άνω των δύο δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes, την ώρα που τα δύο τρίτα των συμπατριωτών της προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, όπως λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ιζαμπέλ Ντος Σάντος ανέλαβε τα ηνία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol της Ανγκόλα το 2016 με προεδρικό διάταγμα του πατέρα της, αλλά αποπέμφθηκε τον επόμενο χρόνο, δύο μήνες μετά την ανάρρηση στον προεδρικό θώκο του Ζοάο Λουρένσο. Διαθέτει σημαντικά μερίδια μετοχών σε αρκετές πορτογαλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η τράπεζα Eurobic, η εταρεία τηλεπικοινωνιών NOS, η εταιρεία κατασκευών Efacec και η πετρελαϊκή Galp Energia, ενώ την περασμένη Πέμπτη εκδήλωσε για πρώτη φορά ενδιαφέρον να κατεβεί στην πολιτική σκηνή της Ανγκόλα ως υποψήφια για την προεδρία, ενώ μέχρι τότε δήλωνε επιχειρηματίας και όχι πολιτικός.
Η κοινή γνώμη στην πατρίδα της είναι διχασμένη αναφορικά με το πρόσωπό της. Οι οπαδοί της Ντος Σάντος την αντιμετωπίζουν ως πρότυπο επιχειρηματία, ενώ οι επικριτές της θεωρούν ότι ενσαρκώνει τη διαφθορά στην Μαύρη Ήπειρο, χαρακτηρίζοντας προσβλητικές για τα φτωχά στρώματα της Ανγκόλα την περιουσία και τς αναρτήσεις της με επαφές του διεθνούς τζετ σετ στο Instagram.
H Ίζαμπελ Ντος Σάντος ζει στη Βρετανία, όπου έχει στην κατοχή της τρεις πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά και σπίτια στη Λισαβώνα, το Ντουμπάι και το Μονακό.
Τι αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν για τη δράση της Ντος Σάντος
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ότι είναι μια αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για το πώς η Ίζαμπελ Ντος Σάντος απέκτησε την περιουσία της εκμεταλλευόμενη μαζί με τον άνδρα της την αδύναμη ή ανύπαρκτη εποπτεία των αρμόδιων Αρχών στην Ανγκόλα και αλλού. Δείχνουν ακόμη και πώς διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δικηγόροι, λογιστές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λισαβώνα, το Λονδίνο και το Ντουμπάι επωφελήθηκαν βοηθώντας την Ντος Σάντος να χτίσει την επιχειρηματική της αυτοκρατορία.
Το ICIJ αναφέρει ότι επί δύο δεκαετίες μέσω αδιαφανών, σκοτεινών συμφωνιών η Ντος Σάντος «προστάτευε» την περιουσία της από το μάτι της Εφορίας μεταφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος της Ανγκόλα σε ένα δίκτυο εξωχώριων εταιρειών και θυγατρικών τους. Πάνω από 400 εταιρείες και θυγατρικές τους σε 41 χώρες -ανάμεσά τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως στη Μάλτα, τον Άγιο Μαυρίκιο και το Χονγκ Κονγκ - συνδέονται με την Ντος Σάντος και τον σύζυγό της, Σιντίκα Ντοκόλο. Τα έγγραφα δείχνουν ακόμη ότι η Ντος Σάντος δελέασε κυβερνήσεις δυτικών χωρών και εταιρείες να επενδύσουν σε επιχειρήσεις της μέσω τραπεζών, όταν άλλοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί ή ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί της και πώς πίεσε για την προώθηση ενός project που οδήγησε στην έξωση εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών από τα σπίτια τους στην Ανγκόλα.
Η Ντος Σάντος φέρεται να διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από δάνεια και συμβόλια σε δική της εταιρεία, ανάμεσά τους και ένα έμβασμα από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ανγκόλα σε τραπεζικό λογαριασμό στο Ντουμπάι που ελέγχει φιλικό της πρόσωπο. Τα επίμαχα έγγραφα συγκέντρωσαν σε διάστημα οκτώ μηνών πάνω από 120 δημοσιογράφοι του ICIJ και 36 διεθνή ΜΜΕ σε 20 χώρες.
Στο σταυρόνημα των Αρχών της Ανγκόλας η Ντος Σάντος
Στα τέλη Δεκεμβρίου οι Αρχές στην Ανγκόλα πάγωσαν τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της Ντος Σάντος και του άνδρα της, καθώς και τα μερίδια των μετοχών τους σε εννέα κρατικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Unitel, η τράπεζα BFA, μια αλυσίδα σουπερμάρκετ και ένα εμπορικό κέντρο. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η ίδια και ο σύζυγός της οφείλουν πάνω από ένα δισ. δολάρια στην Ανγκόλα από ύποπτες πληρωμές που ενέκριναν από εταιρείες, όπως η κρατική πετρελαϊκή Sonangol και η κρατική εταιρεία διαμαντιών της Ανγκόλας, Sodiam, στις οποίες είχαν μερίδια μετοχών.
Η ενέργεια των Αρχών εκλήφθηκε από τοπικά και διεθνή Μμε ως η ισχυρότερη ένδειξη της επιθυμίας του νέου προέδρου της Ανγκόλας να πατάξει τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία στη χώρα.
Η Ντος Σάντος και ο άνδρας της αρνούνται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενο «κυνήγι μαγισσών» από την κυβέρνηση της χώρας. Σε συνέντευξη που παραχώρσε στο πορτογαλικό δίκτυο RTP η Ντος Σάντος χαρακτήρισε τις κατηγορίες όχι μόνον επίθεση εις βάρος της οικογένειάς της, αλλά και εκστρατεία εναντίον μελλοντικών υποψηφίων για δημόσια αξιώματα. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε επιλεκτικά τη διαφθορά ή την υποτιθέμενη μάχη κατά της διαφθοράς για να εξουδετερώνουμε όσους θεωρούμε ότι θα είναι μελλοντικοί πολιτικοί υποψήφιοι», δήλωσε. «Είναι μια μάχη για την εξουσία»...