Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν ζητούν προς το παρόν – κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο - την αποχώρησή του μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο πιάνοντας στον ύπνο τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά η ώρα για την αποχώρησή του θα έλθει, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
«Δεν με ενδιαφέρει τώρα ποιος ευθύνεται ή γιατί αιφνιδιαστήκαμε. Δεν είναι η ώρα ούτε ο κατάλληλος τόπος γι’ αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ.
Αλλά η ώρα αυτή θα έλθει για τον «μάγο» Νετανιάχου, όπως έχει χαρακτηριστεί για την ικανότητά του να αρπάζει τη νίκη ενόψει σίγουρης ήττας, τον «βασιλιά Μπίμπι» που έχει συμπληρώσει πάνω από τρεις δεκαετίες στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Όπως ανέφερε στο CNN ο Αμίτ Σεγκάλ, κύριος πολιτικός σχολιαστής του ισραηλινού δικτύου Channel 12, θα αποτελέσει έκπληξη αν επιβιώσει του πολέμου αυτού ο Νετανιάχου στην πρωθυπουργία.
Tι δείχνει η ιστορία του Ισραήλ
Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς κατάφεραν πάνω από χίλιοι εξτρεμιστές της Χαμάς να πιάσουν στον ύπνο το Ισραήλ και να δολοφονήσουν σε ένα 24ωρο περισσότερους Ισραηλινούς, απ’ όσοι χάθηκαν οποιαδήποτε περίοδο μετά το Ολοκαύτωμα.
«Αν επιβιώσει ο Νετανιάχου θα δημιουργήσει ένα ιστορικό προηγούμενο», λέει ο Σεγκάλ. «Η ιστορία του Ισραήλ μας έχει διδάξει ότι κάθε αιφνιδιασμός και κρίση έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Αυτό συνέβη [μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ] το 1973 με τη Γκόλντα Μέιρ, αλλά και το 1982 στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου με τον Μεναχέμ Μπέγκιν και το 2006 στον δεύτερο με τον Εχούντ Ολμέρτ. Το ρολόι κυλάει αντίστροφα» για τον Νετανιάχου.
Διαπραγμάτευση με τη Χαμάς;
Η τελευταία φορά που απέτυχαν τόσο παταγωδώς οι υπηρεσίες των Πληροφοριών του Ισραήλ ήταν πριν από περίπου μισό αιώνα στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν δυνάμεις της Αιγύπτου και της Συρίας εισέβαλαν στο Ισραήλ. Αλλά εκείνος ο πόλεμος «ακολούθησε κάποια λογική κανόνων. Διαπραγματευτήκαμε ειρήνη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου [Ανουάρ] Σαντάτ λίγα χρόνια αργότερα με την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Κνεσέτ. Δεν θα διαπραγματευτούμε τη Χαμάς. Είναι αλλιώτικο τώρα το παιχνίδι», λέει ο Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ.
Μιας κάποιας μορφής διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση χωρών όπως η επί παραδείγματι η Αίγυπτος, φαντάζει, ωστόσο αναπόφευκτη έστω κι αν το Ισραήλ σφυροκοπάει τη Γάζα και ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς. Ο Νετανιάχου πρέπει επίσης να βρει τρόπο να γλιτώσει από τα νύχια της τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Μικρή παρηγοριά για τον Νετανιάχου είναι το γεγονός ότι η επίθεση της Χαμάς κατάφερε να ενώσει το Ισραήλ μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και από τον περασμένο Ιούλιο κυκλοφορεί με βηματοδότη.
Το στοίχημα για τον Νετανιάχου
Αν και οι αντίπαλοί του και ισραηλινά ΜΜΕ έχουν ξεγράψει πολλές φορές στο παρελθόν τον Νετανιάχου, εκείνος κατάφερνε πάντα να γυρίζει το παιχνίδι υπέρ του. Αλλά τώρα, σημειώνει το CNN, o Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πόλεμο που δεν επέλεξε ο ίδιος.
Το προσεχές διάστημα θα φανεί κατά πόσον ο Νετανιάχου και ο στρατός του Ισραηλ θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν την απειλή της Χαμάς. Ίσως ο ίδιος καταφέρει βραχυπρόθεσμα να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να κερδίσει μια παράταση στην εξουσία με την περιθωριοποίηση των πιο «ακραίων» και «δυσλειτουργικών», όπως τα χαρακτήρισε ο Λαπίντ, στοιχεία του συνασπισμού του. Αλλά η κληρονομιά τους ίσως είναι βαριά, αφού με το σοκ και την οργή που προκάλεσε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ίσως παρασυρθούν σε πιο ακραίες ιδέες οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι, μερίδα των οποίων θα περιμένει πολύ σκληρά αντίποινα και την ολοκληρωτική εκρίζωση της Χαμάς», λέει ο Πλέσνερ. Κι ίσως αυτή τη φορά να μην τα καταφέρει ο Νετανιάχου.