Το Ισραήλ και η Βρετανία διερευνούν το ενδεχόμενο να ανοίξουν έναν «πράσινο ταξιδιωτικό διάδρομο» ανάμεσά τους, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιτυχία των δύο χωρών στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους.
Το θέμα συζητήθηκε σε μια συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον Βρετανό υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε ισραηλινή ανακοίνωση.
«Θα προωθήσουμε, από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο, αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων ούτως ώστε να επιτρέψουμε στους τουρίστες και στους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα καθημερινά προγράμματά τους», δήλωσε ο Ασκενάζι σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Ισραήλ και η Βρετανία έκαναν «μεγάλη πρόοδο» στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους, διανοίγοντας την «πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας πράσινος ταξιδιωτικός διάδρομος», ανέφερε το υπουργείο.
Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν αναφέρει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο προφανώς θα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να επιτρέπει την περιορισμένη είσοδο σε ομάδες εμβολιασμένων τουριστών από τις 23 Μαΐου.
Η επιστροφή των ξένων μετά το κλείσιμο των συνόρων από το Ισραήλ στο ξεκίνημα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,5% το 2020, και στον τουριστικό τομέα ο οποίος υπέστη βαρύ πλήγμα.
Η Βρετανία, η οποία είναι πέμπτη στον κόσμο όσον αφορά τον επίσημα καταγεγραμμένο αριθμό θανάτων από την COVID-19, έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση 32,9 εκατ. ανθρώπους.
Περίπου το 81% των πολιτών και κατοίκων του Ισραήλ άνω των 16 ετών --η ηλικιακή ομάδα που μπορεί να λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στη χώρα-- έχει λάβει και τις δύο δόσεις, και οι μολύνσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατακόρυφα.