Μέχρι και αρχαιολόγους επιστρατεύει το Ισραήλ προκειμένου να συνδράμουν στον εντοπισμό των λειψάνων κάποιων εκ των 1.400 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης της Χαμάς πριν από περίπου ένα μήνα.
Σε πρώτο στάδιο, εθελοντές από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ είχαν μετάσχει στις προσπάθειες των Αρχών να εντοπίσουν νεκρούς και αγνοούμενους, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο.
Αλλά δεκάδες άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι μετά τη χειρότερη επίθεση που βίωσε ποτέ η χώρα από συστάσεως του εβραϊκού κράτους το 1948, λόγος για τον οποίο οι Αρχές στράφηκαν στους αρχαιολόγους, που σκαλίζουν τις στάχτες αποτεφρωμένων σπιτιών στα κιμπούτς Μπε’ερί, Κφαρ Αζά και Νιρ Όζ, όπου δολοφονήθηκαν ολόκληρες οικογένειες, αλλά και τα καμένα αυτοκίνητα στον χώρο του φεστιβάλ, όπου εκατοντάδες άλλοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Αρχαιολόγοι εντόπισαν πάνω από 40 νεκρούς
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ, πάνω από 40 νεκροί έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, μολονότι τα στοιχεία δεν ήταν ορατά σε μη εκπαιδευμένα μάτια, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της, Μοσέ Ατζάμι, στο Bloomberg. «Πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη ''χτενίσει'' τα σπίτια και δεν είδαν τίποτε», λέει.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σίγουρα δεν είχαν εκπαιδευτεί για μια τέτοια αποστολή. Γνωρίζουν, όμως, πώς να εντοπίζουν θραύσματα οστών και δοντιών κάτω από τα ερείπια, επί παραδείγματι αρχαίων ρωμαϊκών ναών. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ατζάμι και οι αρχαιολόγοι συνάδελφοί του εφάρμοσαν τις γνώσεις τους στο σημείο μιας σύγχρονης, ωμής επίθεσης, με συγγενείς των θυμάτων να περιμένουν απ’ έξω στη διάρκεια των ερευνών.
«Φθάνεις στο σημείο και συλλέγεις πληροφορίες», λέει. «Ποιος ζει εδώ; Ποιος αγνοείται;». Οι αρχαιολόγοι συγκέντρωσαν στοιχεία για το κατά πόσον οι αγνοούμενοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, αν τους είχαν προστεθεί ιατρικές μεταλλικές πλάκες ή βίδες, που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.
Έρευνες στα κιμπούτς και τον χώρο του φεστιβάλ
Πέρα από τα 20 κιμπούτς και κοινότητες, όπου οι ένοπλοι της Χαμάς έσπειραν τρόμο και θάνατο, οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν και στον χώρο του φεστιβάλ, όπου δολοφονήθηκαν κάπου 270 άνθρωποι καθώς έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις για να σωθούν.
Τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, ο Ατζάμι και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να εντοπίσουν λείψανα κάτω από ένα ολοσχερώς καμένο ασθενοφόρο.
Και δεν είναι μόνον αρχαιολόγοι που μετέχουν στην έρευνα... Πολλοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες που έφθασαν στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκο της πόλης Μπερσεμπά στις 7 Οκτωβρίου δεν έφεραν πάνω τους ταυτότητες. Οι υπεύθυνοι κάλεσαν τους συγγενείς τους, που έστειλαν φωτογραφίες τους, και το νοσοκομείο αποτάθηκε στην Corsight AI Ltd., μια εταιρεία συστημάτων αναγνώρισης προσώπου που εδρεύει στο Τελ Αβίβ. Μέσα σε 24 ώρες αφότου έστησαν το σύστημά τους στο νοσοκομείο, όλα τα θύματα είχαν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Σάι Τόρεν.
Δεκάδες αγνοούμενοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς
Παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες, έως και 40 Ισραηλινοί και πιθανώς δεκάδες ξένοι υπήκοοι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με τη δρα Νουρίτ Μπούμπλιλ, επικεφαλής του Εργαστηρίου DNA του Εθνικού Κέντρου Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ισραήλ.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ιατρικά και οδοντιατρικά αρχεία, διατήρησαν δείγματα βιοψίας και αναζήτησαν DNA από συγγενείς για να συνδράμουν στην αναγνώριση των νεκρών, είπε ο Δρ. Ανός Γκόλντσμιντ, διευθυντής του Τμήματος Εργαστηριακής Υπηρεσίας στο Ιατρικό Κέντρο Sourasky-Ichilov, του Τελ Αβίβ.
Αυτή η έρευνα DNA ήταν απαραίτητη επειδή πολλά από τα θύματα έφεραν σημάδια ακρωτηριασμού, είπε, ξεσπώντας σε κλάματα κατά την περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας των δειγμάτων προς αναγνώριση.
Μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ταυτοποιηθεί ακόμη μέχρι τις 3 Νοεμβρίου περιλαμβάνονταν και αρκετά βρέφη, σύμφωνα με τον Γιόσι Λάνταου, διοικητή της Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης Zaka South.
Οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν μια υπάρχουσα βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται από νεογνά για ιατρικές εξετάσεις, για να δουν εάν μπορούν να ταυτοποιήσουν τα βρέφη.
«Είδαμε πράγματα που κανένας δεν πρέπει να δει ποτέ», είπε ο αρχαιολόγος Ατζάμι. «Αυτό που συνέβη θα το θυμόμαστε για γενιές. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτό που έγινε».