H αποφορά του θανάτου είναι έντονη στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ισραήλ, όπου ειδικοί προσπαθούν ακόμη, δεκαέξι μέρες μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, να ταυτοποιήσουν τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων, από τους πάνω από 1.400 που βρήκαν φρικτό θάνατο.
Μέχρι χθες Κυριακή είχαν ταυτοποιηθεί 769 άμαχοι και 307 στρατιώτες, που έχασαν τις ζωές τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ιατροδικαστές μελετούν προσεκτικά τα λείψανα και χρησιμοποιούν δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και οδοντιατρικά αρχεία για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα θύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπαθούν να συνδυάσουν ακρωτηριασμένα μέλη σαν μακάβρια παζλ, ένα έργο εξαντλητικά δύσκολο και πολύπλοκο, που έχει ωθήσει στα άκρα τις δυνατότητες του Κέντρου Ιατροδικαστικής του Ισραήλ στα άκρα.
«Είμαι γιατρός και χειρουργός εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έχω δει δύσκολες σκηνές, έχω περιθάλψει τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν έχω συναντήσει τέτοια φρίκη όπως αυτή από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», λέει ο δρο Χαγκάρ Μιζράχι, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.« Η ανθρώπινη ψυχή δεν αντέχει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Εμείς, ως γιατροί, σηκωνόμαστε κάθε πρωί για να σώσουμε ζωές. Εμείς, ως λαός, θεωρούμε ιερή τη ζωή. Μου είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, ως έθνος που αναστήθηκε από τις στάχτες των στρατοπέδων εξόντωσης στο Ολοκαύτωμα, θα καταφέρουμε να αναστηθούμε ακόμη και τώρα. Θα θάψουμε τους νεκρούς. Θα φροντίσουμε όσους τραυματίστηκαν ψυχικά και σωματικά», λέει.
Το ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ισραήλ εργάζεται νυχθημερόν για την ταυτοποίηση των θυμάτων, ώστε να τελειώσει το δράμα των αγωνιούντων συγγενών τους. Στο έργο τους τούς συνδράμουν και εθελοντές ιατροδικαστές από διάφορες χώρες.
«Δεκάδες εθελοντές από το Ισραήλ και από όλο τον κόσμο ήρθαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, συμπεριλαμβανομένων γιατρών από την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Νέα Ζηλανδία. Μας παρηγορεί η κινητοποίηση τόσων ειδικών», λέει ο δρ Τσεν Κούγκελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ισραήλ.
«Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων είναι θλιβερή και λίαν περίπλοκη. Το θέαμα είναι πολύ σκληρό: βλέπουμε μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και παιδιά, με πυρά σε όλα τα μέρη του σώματός τους, άλλους με χειροπέδες, άλλους που τους έκαψαν ζωντανούς, τα κορμιά τους πλεγμένα σε μια αγκαλιά με το παιδί τους. Κάποιοι από αυτούς αποτεφρώθηκαν, μόνον μικροσκοπικά θραύσματα οστών απέμειναν. Ουδέποτε, σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, ξανάδα τέτοια βαρβαρότητα, τέτοιο ασύλληπτο κακό».