Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση του Ιράν μετά την πτώση του συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Συρία.
Και τώρα το καθεστώς των μουλάδων -από τους μεγάλους χαμένους των εξελίξεων των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή- σπεύδει να φιμώσει την εσωτερική κριτική, με την Εισαγγελία του Ιράν να απειλεί με ποινική δίωξη όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
«Λόγω της ευαίσθητης κατάσταση στην περιοχή, δημοσιεύματα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούν αναταραχή θα χαρακτηριστούν σύντομα ως ποινικό αδίκημα», σημείωσε σε δελτίο Τύπου η Εισαγγελία. Ήδη τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν για αυτούς ακριβώς τους λόγους ένας δημοσιογράφος ιρανικής εφημερίδας και δύο μπλόγκερ και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ανακοίνωσε η Εισαγγελία.
Οι φόβοι του ιρανικού καθεστώτος
Πίσω από τις απειλές αυτές του ιρανικού καθεστώτος κρύβονται οι φόβοι μήπως το συμπαρασύρει στην πτώση του ο Μπασάρ αλ Άσαντ, εκ των βασικών μελών του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» της Τεχεράνης έναντι του ορκισμένου εχθρού της, του Ισραήλ.
Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία κατάφερε καίριο πλήγμα στο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, με τους επικριτές του καθεστώτος των μουλάδων στη χώρα να το κατηγορούν ότι στήριξε επί χρόνια τον έκπτωτο Σύρο δικτάτορα με δισεκατομμύρια δολάρια, που θα έπρεπε να επενδύσει στη χώρα για να μην καταλήξει στη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Βουτιά του εθνικού νομίσματος του Ιράν
Η αιφνίδια πτώση του Άσαντ προκάλεσε χάος στην ιρανική αγορά συναλλάγματος, με το εθνικό νόμισμα, το ριάλ, να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό.
Στην Τεχεράνη, η τιμή του δολαρίου στα ανταλλακτήρια εκτοξεύτηκε σε πάνω από 740.000 ριάλ και η ανεπίσημη ισοτιμία του ευρώ σε περισσότερα από 770.000 ριάλ - μια αύξηση άνω του 20% λόγω της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή. Μεσίτες συναλλάγματος φοβούνται ότι η ισοτιμία του ιρανικού εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το ένα εκατομμύριο ριάλ σε περίπτωση μακροχρόνιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Μολονότι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας του, λόγω των κυρώσεων που του έχει επιβάλει η Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η νέα κυβέρνηση του μετριοπαθούς προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να μεριμνήσει για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας, αλλά οι πρόσφατες εντάσεις με το Ισραήλ και η πτώση του Άσαντ τής κατάφεραν νέα πλήγματα.