Η 20χρονη Χαντίς Νατζαφί, βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς από τις ταραχώδεις διαδηλώσεις στο Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαντίς Νατζαφί, έπεσε νεκρή διαδηλώνοντας στην Τεχεράνη. Η νεαρή Ιρανή φέρεται να δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη ενώ η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή την περασμένη Κυριακή.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε σύγχυση με το πρόσωπο της αδικοχαμένης Νατζαφί, καθώς όπως φαίνεται λόγω της ομοιότητάς τους στον σωματότυπο και τα μαλλιά, θεωρήθηκε ότι η Νατζαφί είναι η κοπέλα στο Ιράν πουν μέρες πριν είχε γίνει viral όταν στάθηκε με θάρρος απέναντι στους άνδρες της ιρανικής αστυνομίας, χωρίς να φορά την υποχρεωτική από την «Αστυνομία Ηθών» χιτζάμπ και έπιασε τα μαλλιά της σε αλογοουρά. Πρόκειται για το κορίτσι που σχολιάστηκε στα social media ως «το κορίτσι με την αλογοουρά, σύμβολο των διαδηλώσεων».
Αμέσως μετά το θάνατο της Χαντίς Νατζαφί κυκλοφόρησε -λανθασμένα- η είδηση ότι η Νατζαφί ήταν το κορίτσι με την αλογοουρά.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα.
Νέο ρεπορτάζ του περσικού BBC (που μεταφέρουν και τα ellinikahoaxes.gr) «αποκαλύπτει πως η πρωταγωνίστρια του εξεταζόμενου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Σε δηλώσεις της στο BBC, η νεαρή γυναίκα αναφέρει πως δεν σχετίζεται με τη Χαντίς Νατζάφι, και πως πολεμάει για τις αδικοχαμένες Χαντίς και Μάχσα. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της ήταν να ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγούν στους δρόμους, και όχι να συμβάλλει στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα, η νεαρή γυναίκα βιντεοσκόπησε εκ νέου την κίνησή της και την προώθησε στο BBC προκειμένου να τεκμηριωθεί πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το αρχικό βίντεο. Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή, για λόγους ασφαλείας».
Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράν
Το Ιράν είναι «στις φλόγες», από την ημέρα του θανάτου της Αμινί μέχρι σήμερα καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους σε τουλάχιστον 50 πόλεις της χώρας ενώ οι γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις χιτζάμπ τους δημόσια. Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το καθεστώς της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οργή των πολιτών απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp και περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ανακοίνωσε εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν και την αύξηση των καταγγελιών για την «Αστυνομία Ηθών», επειδή «επιτίθεται» στις γυναίκες αν δεν φορούν σωστά τη χιτζάμπ. Ζητούν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατο της Αμινί.