Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τη χώρα με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Τα σχόλια του Ραϊσί έγιναν καθώς συνεχίστηκαν χθες για ένατη συνεχή νύχτα οι κινητοποιήσεις με τους διαδηλωτές να αψηφούν τη βίαιη καταστολή, που σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους 41 άνθρωποι, αν και σύμφωνα με τον απολογισμό της ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής οι νεκροί υπερβαίνουν τους 50. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν επίσης συλληφθεί, με διαδηλώσεις να αναφέρονται στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες της χώρας.
59 νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά στο Ιράν
Σύμφωνα, πάντως, με την ιρανική ανθρωπιστική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στην Νορβηγία, στη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά 59 πολίτες.
Η οργάνωση δημοσιοποίησε αριθμητική κατάσταση των νεκρών ανά επαρχία, σύμφωνα με την οποία στην επαρχία Μαζανταράν σκοτώθηκαν 20 άτομα, στο Γκιλάν 8 άτομα, στο Δυτικό Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν 7 άτομα, στο Κερμανσάχ 5 άτομα, στο Ιρανικό Κουρδιστάν (σ.σ. τόπος καταγωγής της Μασχά Αμινί) 4 άτομα, στο Κογκουλιέ-Μπογιέρ Αχμάντ 2 άτομα, στο Αλμπόρζ 2 άτομα ενώ στις επαρχίες Ισπαχάν, Ιλάμ, Ανατολικό Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν, στο Ζαντζιάν στην Τεχεράνη και στο Χορασάν-Ραζαβί σκοτώθηκε ένα άτομο ανά επαρχία.
Η οργάνωση σημειώνει ότι σε μερικές περιπτώσεις οι σοροί των νεκρών αποδόθηκαν στους συγγενείς για να πραγματοποιηθεί η κηδεία τους χωρίς την παρουσία του ευρύτερου κοινωνικού τους κύκλου.
Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν ανέφεραν ότι ο Ραϊσί μίλησε το Σάββατο με συγγενή μέλους της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, που σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης καταστολής στη βορειοανατολική πόλη Μασάντ με τον πρόεδρο να τονίζει ότι οι Αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουνη αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας». Ο Ραϊσί «τόνισε την ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ διαμαρτυρίας και διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα… ταραχή», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο βορειοδυτικό Ιράν πριν από μια εβδομάδα στην κηδεία της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, που πέθανε αφού έπεσε σε κώμα μετά την κράτηση της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να κρύψει καλά τα μαλλιά της.
Ο θάνατός της αναζωπύρωσε την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που κλυδωνίζεται από κυρώσεις. Οι γυναίκες έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τις μαντήλες τους, ενώ μερικές έκοψαν δημόσια τα μαλλιά τους καθώς εξαγριωμένα πλήθη ζητούσαν την απομάκρυνση του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που σάρωσαν το Ιράν από εκείνες για τις τιμές των καυσίμων το 2019, όταν σκοτώθηκαν 1.500 άνθρωποι σε μια βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή, οργανωμένες από το κράτος αντιδιαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιρανικές πόλεις και ο στρατός υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» που «υποκινούν» τις ταραχές. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, η οποία κατηγόρησε ένοπλους εξόριστους Ιρανούς Κούρδους αντιφρονούντες για ανάμειξη στις ταραχές, ανέφερε ότι το πυροβολικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έβαλε κατά βάσεων κουρδικών ομάδων της αντιπολίτευσης στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.
Διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώς σε ευρωπαϊκές πόλεις
Εκατοντάδες Ιρανοί του εξωτερικού διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι, την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στην πατρίδα τους.
Στο Παρίσι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Place du Chatelet φωνάζοντας συνθήματα κατά του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνεϊ και καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Παράλληλα τραγούδησαν στα περσικά μια εκδοχή του “Bella Chao” και φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».
Στην Αθήνα Ιρανές έκοψαν τα μαλλιά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Αμινί, ενώ το ίδιο έκαναν και στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη.