Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απέτυχαν να συμφωνήσουν για την αποστολή των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της στρατιωτικής υποστήριξης της Δύσης για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Κι όμως, το πρωί της Τρίτης σηματοδοτήθηκε μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική των δυτικών χωρών στο ζήτημα αυτό.
Η Πολωνία, η οποία εδώ και καιρό πίεζε τη Γερμανία να παραμερίσει τους δισταγμούς της και να παράσχει τα περίφημα Leopard στην Ουκρανία, υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Βερολίνο ζητώντας τη σχετική άδεια.
Λίγο αργότερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι η Γερμανία αναμένεται να δώσει την Τετάρτη την έγκρισή της στην Πολωνία για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Ακολούθησε το ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», το οποίο αναφέρει πως οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον πρόθυμες να άρουν τις αντιρρήσεις τους για αποστολή των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, σε μια στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη στάση τους. Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
Προς τι, λοιπόν, η ξαφνική αλλαγή στάσης Γερμανίας και ΗΠΑ;
Η επικοινωνία Μπάιντεν-Σολτς που δρομολόγησε τη συμφωνία για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, η ανακοίνωση των ΗΠΑ θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας το Βερολίνο θα συμφωνούσε να στείλει μικρότερο αριθμό δικών του αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία και θα ενέκρινε την παράδοση περισσότερων από την Πολωνία και άλλα έθνη.
Η συμφωνία θα αντιμετωπίσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με την παροχή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας κομβικής φάσης του πολέμου.
Το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη, και η Ρωσία κινητοποιεί στρατεύματα για τις δικές της επιχειρήσεις.
Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ προκύπτει έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 17 Ιανουαρίου, στην οποία ο Μπάιντεν συμφώνησε να εξετάσει την παροχή των αρμάτων μάχης Abrams, παρά την αντίρρηση του Πενταγώνου.
Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για περισσότερο από μία εβδομάδα και φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση.
Οι ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα για να σπάσει ο διπλωματικός φραγμός με τη Γερμανία
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι τα άρματα μάχης Abrams απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη και επομένως δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη φάση της σύγκρουσης.
Προηγουμένως, το Πεντάγωνο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι πολύ περίπλοκα για να τα συντηρήσουν και να τα λειτουργήσουν οι Ουκρανοί. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνονται πιο ανοιχτοί στο να παράσχουν τα Abrams, για να σπάσει ο διπλωματικός φραγμός που εμποδίζει τις παραδόσεις Leopard.
Με τον τρόπο αυτόν, η Δύση επιδιώκει να δείξει ενότητα μπροστά στην απειλή της Ρωσίας, παρά τους τριγμούς που έχουν παρατηρηθεί από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, πότε με αφορμή την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και πότε για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.