Η Γερμανία αναμένεται να δώσει την Τετάρτη την έγκρισή της στην Πολωνία για επανεξαγωγή τών γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Την Τρίτη, η Πολωνία ζήτησε επίσημα την εξουσιοδότηση και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απαντήσει με την απαραίτητη αμεσότητα.
Η απόφαση αυτή της Πολωνίας ήρθε μετά από εβδομάδες πιέσεων στην κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παραμερίσει τους δισταγμούς του Βερολίνου και να παράσχει τα περίφημα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για επανεξαγωγή γερμανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα Leopard που βρίσκονται στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.
Οι δισταγμοί της Γερμανίας για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία
Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, ο Σολτς εμφανιζόταν ιδιαίτερα διστακτικός όσον αφορά στην προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, επισημαίνοντας επίμονα τις τρεις αρχές που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση:
- Πρώτον, η Ουκρανία πρέπει να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη.
- Δεύτερον, μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας πρέπει να αποτραπεί.
- Τρίτον, θα πρέπει να αποφεύγεται η μονομερής δράση από οποιοδήποτε κράτος που υποστηρίζει.
Μπέρμποκ: Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Πούτιν κερδίζει
Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε από το Στρασβούργο και τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων, εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
«Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: «Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης», αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο «κρίσιμο μέρος» της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το αν το Βερολίνο θα επιτρέψει ή όχι την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.
«Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει», συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.