Ο βασιλιάς της Ιορδανίας μίλησε για το πραξικόπημα που ετοίμαζε ο αδελφός του: Η εξέγερση εξουδετερώθηκε - iefimerida.gr

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας μίλησε για το πραξικόπημα που ετοίμαζε ο αδελφός του: Η εξέγερση εξουδετερώθηκε

O βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας
O βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας / Φωτογραφία αρχείου: Yousef Allan/The Royal Hashemite Court via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έσπασε τη σιωπή του ανακοινώνοντας με διάγγελμα τη λήξη της χειρότερης εδώ και δεκαετίες πολιτική κρίση στη χώρα, που πυροδότησε μια καταγγελλόμενη συνωμοσία ανατροπής του.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας είχε κατηγορήσει τον ετεροθαλή αδελφό του βασιλιά, πρώην πρίγκιπα -διάδοχο του θρόνου Χάμζα, που παραγκωνίστηκε το 2004, για συμμετοχή σε σχέδιο με στόχο «την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας του βασιλείου» και συνέλαβε τουλάχιστον 16 άτομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ο Αμπντάλα είπε χθες ότι ο Χάμζα, που υπέγραψε επιστολή υποσχόμενος αφοσίωση στον βασιλιά μετά τη μεσολάβηση ενός θείου τους, είναι ασφαλής στο παλάτι του υπό την «φροντίδα» του. «Σας απευθύνομαι σήμερα… για να σας διαβεβαιώσω ότι η εξέγερση εξουδετερώθηκε εν τη γενέσει της κι ότι η περήφανη Ιορδανία μας είναι ασφαλής και σταθερή», ανέφερε ο 59χρονος μονάρχης σε γραπτό διάγγελμά του, που διάβασε παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης.

Αμπντάλα: «Ένιωσα σοκ, πόνο και οργή»

«Η πρόκληση των τελευταίων ημερών δεν ήταν η πιο δύσκολη ή πιο επικίνδυνη για την ασφάλεια του έθνους μας, αλλά για μένα ήταν η πιο οδυνηρή», είπε, σημειώνοντας ότι ένιωσε «σοκ, πόνο και οργή - ως αδελφός και επικεφαλής του οίκου των Χασεμιτών και ως ηγέτης αυτού του περήφανου λαού.» «Η εξέγερση προήλθε εκ των έσω» είπε, - άγνωστο αν με τις λέξεις «εκ των έσω» ο Αμπντάλα αναφερόταν σε παράγοντες από τη βασιλική οικογένεια ή το ευρύτερο βασίλειο. Ο ΥΠ ΕΞ της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, κατηγόρησε την Κυριακή τους στασιαστές ότι συνεργάστηκαν με «ξένα μέρη», χωρίς να τα κατονομάσει.

Ο Χάμζα χρίστηκε διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας το 1999 σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, αλλά πέντε χρόνια αργότερα ο Αμπντάλα του αφαίρεσε τον τίτλο και έχρισε τον μεγαλύτερο γιο του διάδοχο του θρόνου. Μετά τις αιτιάσεις του το περασμένο Σάββατο ότι τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό ο Χάμζαν βγήκε σε ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατηγόρησε την ηγεσία της Ιορδανίας για ανικανότητα και διαφθορά σε βίντεο, που έστειλε μέσω του δικηγόρου του στο BBC. Aλλά μετά από μια δήλωση αφοσίωσης στο βασιλιά τη Δευτέρα, ο Αμπντάλα είπε χθες ότι ο Χάμζα στηρίζει τη μοναρχία: «ο Χάμζα είναι σήμερα με την οικογένειά του στο παλάτι του υπό την φροντίδα μου. Ο πρίγκιπας δεσμεύτηκε ενώπιον της οικογένειας να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων μας, να παραμείνει πιστός στην αποστολή τους και να θέσει υπεράνω κάθε άλλης σκέψης τα συμφέροντα, το Σύνταγμα και τους νόμους της Ιορδανίας», ανέφερε στο διάγγελμά του ο βασιλιάς σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η έρευνα για το θέμα «σύμφωνα με τους νόμους με τρόπο που θα εγγυάται δικαιοσύνη και διαφάνεια».

Το βασιλικό δράμα στην Ιορδανία έφερε στην επιφάνεια προβλήματα σε μια χώρα που θεωρείται συνήθως πυλώνας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.Η Ιορδανία των περίπου 10 εκατ. κατοίκων έχει μια δυσανάλογη για το μέγεθός της στρατηγική σημασία σε μια ταραχώδη περιοχή του πλανήτη. Συνορεύει με το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα, εκατομμύρια εξόριστους Παλαιστίνιους και πάνω από μισό εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία. Μια αποσταθεροποίησή της θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για πολλές άλλες χώρες της περιοχής, αφού τυχόν εκθρόνιση του μονάρχη της Ιορδανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα διακρατικό ντόμινο εξελίξεων, ικανό να συμπαρασύρει κι άλλους μονάρχες στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την «ισχυρή στήριξή» του στον βασιλιά της Ιορδανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε χθες στον Αμπντάλα για να του εκφράσει την «ισχυρή στήριξή» του και να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και την περιοχή η διακυβέρνηση του Ιορδανού μονάρχη, ενώ σε ανάλογες κινήσεις στήριξης προέβησαν χώρες του Κόλπου, η Ρωσία, η Αίγυπτος κι ο Αραβικός Σύνδεσμς, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφτηκε το Αμάν και δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον βασιλιά ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη συνεργασία και να συνεισφέρει στην ευημερία και τη σταθερότητα».

Πριν το διάγγελμα του Αμπντάλα η εισαγγελία της Ιορδανίας είχε απαγορεύσει τη δημοσίευση πληροφοριών για την καταγγελλόμενη συνωμοσία για να διατηρηθεί μυστική η έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας και να μη δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους συλληφθέντες. Στους δρόμους των πόλεων επικρατεί ένα αίσθημα ανακούφισης για το οικογενειακό βασιλικό δράμα, που φαίνεται ότι εκτονώθηκε. Αλλά, όπως σημειώνει ο Ιορδανός αναλυτής Αχμέντ Αουάντ, του Phenix Center for Economics and Informatics Studies, η κρίση δεν έχει τελειώσει: «υπήρξε μια λύση εντός της βασιλικής οικογένειας, αλλά όχι λύση της πολιτικής κρίσης, που θα συνεχιστεί μέχρις ότου γίνουν περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ