Ιαπωνία: Mία γυναίκα διεκδικεί την πρωθυπουργία και ένας βετεράνος πολιτικός -Σήμερα ο δεύτερος γύρος - iefimerida.gr

Ιαπωνία: Mία γυναίκα διεκδικεί την πρωθυπουργία και ένας βετεράνος πολιτικός -Σήμερα ο δεύτερος γύρος

Σαναέ Τακαΐτσι
Σαναέ Τακαΐτσι / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία, οδεύει σήμερα προς ένα δεύτερο γύρο.

Ωστε να καθορισθεί ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, με μια υποψήφια η οποία επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εναντίον ενός βετεράνου που διεκδικεί για πέμπτη φορά την ηγεσία.

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στην Ιαπωνία

Η κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα πυροδοτήθηκε τον Αύγουστο, όταν ο Κισίντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από σειρά σκανδάλων που συρρίκνωσαν σε χαμηλά ρεκόρ τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις δημοσκοπήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον αρχικό αριθμό ρεκόρ των εννέα υποψηφίων, η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σαναέ Τακαΐτσι, 63 ετών, και ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και προκρίθηκαν για το δεύτερο γύρο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας).

Όποιος επιλεγεί θα πρέπει να κατευνάσει το θυμό στη χώρα για το αυξανόμενο κόστος ζωής και να οδηγήσει την Ιαπωνία μέσα σ' ένα ασταθές περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα, που επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της, και την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ισίμπα έχει δεχθεί πυρά από τους βουλευτές του κόμματός του επειδή είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ηγέτες, ενώ είχε αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του κόμματος. Έχει δηλώσει πως, έπειτα απ' αυτή την κούρσα, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ενδεχόμενη εκλογή της Τακαΐτσι, μιας σκληροπυρηνικής εθνικίστριας και υποστηρίκτριας της οικονομικής πολιτικής του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, θα είχε τις περισσότερες συνέπειες - και όχι μόνο επειδή θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Έχει επικρίνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και η εκλογή της μπορεί να προκαλέσει μαζικές πωλήσεις του γεν, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Η υπόσχεσή της να αντιστρέψει, αν εκλεγεί, την τάση των ηγετών να αποφεύγουν το αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι μπορεί επίσης να δυσχεράνει τις σχέσεις με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και άλλους που θεωρούν το μνημείο αυτό σύμβολο της ιαπωνικής επίθεσης τον καιρό του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο τελευταίος ιάπωνας ηγέτης που επισκέφθηκε το μνημείο αυτό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των νεκρών του πολέμου, περιλαμβανομένων αυτών που καταδικάσθηκαν για εγκλήματα πολέμου από συμμαχικό δικαστήριο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο Σίνζο Άμπε το 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ