Τα βαθύτερα αίτια πίσω από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Χάρβαρντ και άλλα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια επιχειρεί να εξηγήσει σε ανάλυσή του το CNN.
Το Χάρβαρντ -από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια ανά την υφήλιο, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει συνηθίσει απόφοιτοί του να εκλέγονται πρόεδροι των ΗΠΑ- απέρριψε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ να ελέγξει την «ποικιλομορφία απόψεων» των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του, μεταξύ άλλων αναθεωρήσεων, υπό την απειλή περικοπών ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων σχεδόν 9 δισ. δολαρίων. Αλλά ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την κόντρα.
Την άποψη του Τραμπ για τους ακαδημαϊκούς του Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων, τους οποίους χαρακτηρίζει ακροαριστερούς ακτιβιστές, υπέρμαχους «woke» πολιτικών, συμμερίζονται εκατομμύρια οπαδοί του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που καταγράφουν υψηλό βαθμό δυσπιστίας έναντι των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ειδικά στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.
Επίθεση του Τραμπ στα φιλελεύθερα κέντρα εξουσίας
Η επίθεση του Τραμπ στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας του κατά αυτών που θεωρεί φιλελεύθερα κέντρα εξουσίας και τα οποία περιλαμβάνουν τα δικαστήρια, τον ομοσπονδιακό γραφειοκρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ.
«Μετά τον μετασχηματισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και την απόκτηση του ελέγχου στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον διορισμό εκλεκτών του, ο Τραμπ ελπίζει να επεκτείνει τη λαϊκιστική ιδεολογία του στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να προκαλέσει συστήματα αξιών που συγκρούονται με την ιδεολογία MAGA και να παρασύρει ολόκληρη τη χώρα προς τα δεξιά», σημειώνει το CNN.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τα βάζει μόνο με κορυφαίους ακαδημαϊκούς. Η καταστολή του Τραμπ στο μεταναστευτικό έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου στα πανεπιστήμια με τις συλλήψεις αλλοδαπών φοιτητών από πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ΙCE) στη μέση του δρόμου και την ακύρωση της βίζας εκατοντάδων άλλων, με το επιχείρημα ότι οι απόψεις τους είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Η αίσθηση της καταπίεσης απειλεί να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα του ανοικτού διαλόγου, που δίνει ζωή σε ένα υγιές πανεπιστήμιο. Οι απειλές του Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση κορυφαίων σχολών θέτει σε κίνδυνο την επιστημονική και ιατρική έρευνα για φονικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ», αναφέρει το αμερικανικό μέσο.
Ο αντισημιτισμός πρόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί τις αιτιάσεις περί αντισημιτισμού για να διευρύνει την επίθεση στα πανεπιστήμια και την επιχείρηση μαζικών απελάσεων.
Απαίτησε από το Χάρβαρντ να αναθέσει σε εξωτερική επιτροπή τον έλεγχο πολλαπλών προγραμμάτων, σχολών και τμημάτων του, που λέει ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό του αντισημιτισμού και άλλων προκαταλήψεων. Πρόσθεσε στη λίστα των αξιώσεών του τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων ποικιλομορφίας, ισότητας και συμπερίληψης, τον τερματισμό προσλήψεων διδακτικού προσωπικού βάσει φυλής, θρησκείας ή φύλου. Προχώρησε, επίσης, σε νέες καταστολές φοιτητικών διαδηλώσεων και στη λήψη μέτρων κατά φοιτητικών ομάδων και συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μια πάγια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε να διεξαχθούν έρευνες για προηγούμενες διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ και καθιστικές διαμαρτυρίες, που έλαβαν χώρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η λίστα επιθυμιών του Λευκού Οίκου αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη προσπάθεια από μια κυβέρνηση να ασκήσει εξουσία σε ένα ανεξάρτητο πανεπιστήμιο. Η αναμέτρηση, μετά την υποχώρηση άλλων πανεπιστημίων σε παρόμοιες πιέσεις, όπως του Κολούμπια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στα δικαστήρια.
Αλλά ο Τραμπ πιστεύει ίσως ότι θα βγει κερδισμένος πολιτικά ό,τι κι αν γίνει: είτε ενδώσουν στις αξιώσεις του τα πανεπιστήμια, οπότε θα μπορεί να τους ασκήσει πρόσθετες πιέσεις, είτε αμυνθούν δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίσει τον πόλεμο, είτε τον επικρίνουν οι Δημοκρατικοί παίρνοντας το μέρος ιδρυμάτων ελίτ, τα οποία απεχθάνεται μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Η απέχθεια αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους κόλπους του κινήματος MAGA, που έχει καλλιεργήσει εδώ και καιρό την καχυποψία και τη δυσπιστία για τους ακαδημαϊκούς διανοούμενους, κάτι που επιδεινώθηκε από την επίθεση του Τραμπ κατά ειδικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, στην πρώτη θητεία του.
Τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ εκτείνονται πολύ περισσότερο από την εκρίζωση του αντισημιτισμού από τις πανεπιστημιουπόλεις, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ Άντριου Μάνουελ Κρέσπο, «πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια αλλαγής αυτών που διδάσκουμε, που λέμε στα αμφιθέατρα στους φοιτητές, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά που λέγονται στις πανεπιστημιουπόλεις είναι αυτά που θέλει να ακούει η κυβέρνηση Τραμπ».
Κλίμα φόβου στις πανεπιστημιουπόλεις
Το κύμα καταστολής κατά μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ έχει δημιουργήσει μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα στις πανεπιστημιουπόλεις μετά τις συλλήψεις φοιτητών που μετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και άλλων.
Την περασμένη εβδομάδα δικαστής στη Λουιζιάνα έκρινε το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για την απέλαση του αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μαχμούντ Χαλίλ, νόμιμου μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ, υπό το επιχείρημα ότι υπονομεύει την αμερικανική πολιτική αντιμετώπισης του αντισημιτισμού. Παντρεμένος με Αμερικανίδα, ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Χαλίλ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περσινές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρόμοια και η περίπτωση της Τουρκάλας φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Τuffts, Ρουμέισα Οζτούρκ, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα από μασκοφόρους πράκτορες της ICE κοντά στο Σόμερσβιλ της Μασαχουσέτης, με την κυβέρνηση Τραμπ να την κατηγορεί για δράσεις «υπέρ της Χαμάς», αν και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τη συνδέουν με αντισημιτισμό ή τρομοκρατία, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Washington Post.
Τη Δευτέρα, πράκτορες της ICE συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο Μοσχέν Μαντάουι, κάτοχο πράσινης κάρτας, φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου είχε ηγηθεί διαδηλώσεων κατά του πολέμου στη Γάζα, σε γραφείο μετανάστευσης στο Κόλτσεστερ του Βερμόντ, ενώ περίμενε να δώσει συνέντευξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας.
Για τον Τζαμίλ Τζφερ, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Knight First Amendment του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η στοχοθέτηση από την κυβέρνηση Τραμπ των πανεπιστημίων μπορεί να πνίξει την ουσία της ανεξαρτησίας της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.
«Έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, εν μέρει επειδή θα βρουν εδώ και άλλους ανθρώπους από ολόκληρη την υφήλιο. Ακούς εδώ ανθρώπους να μιλούν για εντελώς διαφορετικά βιώματα, για εμπειρίες ζωής, προοπτικές, πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις. Αυτό είναι που καθιστά υπέροχα τα αμερικανικά πανεπιστήμια», είπε στο CNN. Και πρόσθεσε: «Αλλά όταν ασκείται εκφοβισμός σε μη Αμερικανούς υπηκόους ώστε να μη μιλούν ή να μετέχουν στον δημόσιο διάλογο, αυτό έχει κόστος όχι μόνο για εκείνους, αλλά και για εμάς τους υπόλοιπους».