Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να αφαιρέσει από το Χάρβαρντ τα σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματά του, την επομένη της άρνησης του υψηλού κύρους πανεπιστημίου να συμμορφωθεί στις αξιώσεις του.
«Ίσως το Χάρβαρντ να πρέπει να χάσει το καθεστώς της φορολογικής εξαίρεσης και να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα, εάν συνεχίσει να υπερασπίζεται την πολιτική, ιδεολογική και τρομοκρατικής έμπνευσης "τρέλα" του», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Το υπουργείο Παιδείας «πάγωσε» ήδη από χθες πολυετείς ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους 2,2 δισ. δολαρίων προς το ίδρυμα.
Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη, διαθέτει μια τεράστια περιουσία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επωφελείται από μια απαλλαγή από τις ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές όπως και από την πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Στο στόχαστρο Τραμπ το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Το Χάρβαρντ, όπως άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, υπήρξε θέατρο φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και βρέθηκε στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου μετά την επιστροφή στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί το Χάρβαρντ και άλλα ιδρύματα ότι επιτρέπουν να αναπτύσσεται ο αντισημιτισμός στους χώρους τους και η κυβέρνησή του τους ζήτησε να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων έναν «έλεγχο» των απόψεων των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδάλλως το ομοσπονδιακό κράτος θα διακόψει τις επιχορηγήσεις.
Το Χάρβαρντ, αντίθετα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις αυτές.
Το Χάρβαρντ απορρίπτει τις αξιώσεις Τραμπ, που απειλεί με περικοπές 9 δισ.$ -«Δεν θα επιτρέψουμε να μας κυριεύσει»
Σε μια επιστολή προς τους φοιτητές και τους καθηγητές, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, διαβεβαίωσε χθες ότι το Χάρβαρντ δεν θα εγκαταλείψει «την ανεξαρτησία του, ούτε τα δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα».
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν δύο δικηγόροι του πανεπιστημίου και η οποία απευθύνεται στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, το Χάρβαρντ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, διαβεβαιώνει ότι «δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματά του».
«Ούτε το Χάρβαρντ, ούτε κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να το κυριεύσει», προσθέτουν οι δικηγόροι στην επιστολή. «Το Χάρβαρντ δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αξιώσεις που υπερβαίνουν τη νόμιμη εξουσία αυτής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης».
Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε αρκετά αιτήματα προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου, κυρίως για το τέλος των προγραμμάτων «DEI» (διαφορετικότητα, δικαιοσύνη και συμπερίληψη) και για αλλαγές στα προγράμματα που «τροφοδοτούν την αντισημιτική παρενόχληση», σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «Washington Post».
Το πανεπιστήμιο που βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, είναι το πρώτο που απέρριψε τις αξιώσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχει να χάσει τα περισσότερα, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τη χρηματοδότησή του.
Οι δικηγόροι του δηλώνουν ότι το πανεπιστήμιο έχει λάβει σημαντικά μέτρα τους τελευταίους 15 μήνες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Κατά συνέπεια, το Χάρβαρντ βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση σε σχέση με πριν από έναν χρόνο», γράφουν.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η επιστολή της κυβέρνησης «αγνοεί τις προσπάθειες του Χάρβαρντ και παρουσιάζει αξιώσεις οι οποίες, σε αντίθεση με την Πρώτη Τροπολογία, παραβιάζουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες που εγγυάται εδώ και πολύ καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο».
Η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
Ομπάμα: Το Χάρβαρντ έδωσε το παράδειγμα
Σε ανάρτησή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγραψε:
«Το Χάρβαρντ έδωσε το παράδειγμα για άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απορρίπτοντας μια παράνομη και αδέξια προσπάθεια που πήγε να καταπνίξει την ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ παράλληλα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι φοιτητές στο Χάρβαρντ μπορούν να επωφεληθούν από ένα περιβάλλον πνευματικής έρευνας, αυστηρής συζήτησης και αμοιβαίου σεβασμού. Ας ελπίσουμε ότι και άλλα ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα».