Γιατί κάποιους ανθρώπους τους τσιμπούν πάντα κουνούπια και άλλους όχι - iefimerida.gr

Γιατί κάποιους ανθρώπους τους τσιμπούν πάντα κουνούπια και άλλους όχι

κουνούπια
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν σας φαίνεται ότι τα κουνούπια σάς τσιμπούν περισσότερο σε σχέση με άλλους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι απλά ιδέα σας.

Μελέτες δείχνουν ότι προτιμούν περίπου το 20% των ανθρώπων και σύμφωνα με κάποιες τσιμπούν κάποιους περισσότερο για διάφορους λόγους, όπως ο τύπος αίματος, τα ρούχα, η αναπνοή ή ακόμα και για τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα αίματος

Σύμφωνα με μελέτη, τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους τύπους αίματος. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Entomology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έντομα προτιμούσαν όσους είχαν ομάδα αίματος 0 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί το αίμα τύπου Ο ελκύει τόσο τα κουνούπια, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με τις πρωτεΐνες ή τις χημικές ουσίες σε αυτό.

Η μυρωδιά του σώματος

Ερευνα σχετικά με τις προτιμήσεις των κουνουπιών αποκάλυψε ότι η μυρωδιά που έχει σώμα ενός ατόμου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

«Η αίσθηση της όσφρησης είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ, αλλά για τα κουνούπια είναι πρώτη στο μυαλό τους και έτσι μας κυνηγούν και βρίσκουν τον στόχο που προτιμούν», είχε δηλώσει ο Matthew DeGennaro, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που μελετά τη γενετική και τη συμπεριφορά των κουνουπιών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο περιοδικό Cell, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ προσδιόρισαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας χημικής ένωσης που ονομάζεται καρβοξυλικό οξύ είναι 100 φορές πιο ελκυστικοί για έναν τύπο κουνουπιών από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιδρώτας έλκει τα κουνούπια

Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν τον ανθρώπινο ιδρώτα και έλκονται από το γαλακτικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ενώσεις που εκπέμπονται σε αυτόν, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας τσιμπήσουν περισσότερα κουνούπια, εάν ιδρώνετε εύκολα ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τις ζεστές μέρες.

Η αναπνοή

Τα κουνούπια έχουν νευρικά κύτταρα που ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκπέμπεται κάθε φορά που εκπνέουμε. Μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη από 9 μέτρα.

Μερικοί άνθρωποι, όπως οι μεγαλύτεροι ενήλικες, εκπέμπουν φυσικά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους μικρότερους ενήλικες ή τα παιδιά, γεγονός που τους καθιστά ευκολότερο «θήραμα» για τα κουνούπια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίησς, μελέτη έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες, που παράγουν πάνω από 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, δέχονται δύο φορές περισσότερα τσιμπήματα από εκείνες που δεν είναι έγκυες.

Η μπύρα

Η κατανάλωση μπύρας μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να σας δαγκώσουν κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Mosquito Control Association, η κατανάλωση μιας μόνο μπύρας αύξησε την έλξη των κουνουπιών. Σε μια άλλη μελέτη, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα κουνούπια προτιμούσαν όσους έπιναν μπύρα σε σχέση με εκείνους που έπιναν νερό.

Τα σκουρόχρωμα ρούχα

Τέλος, άλλη έρευνα έδειξε ότι τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από τις πράσινες και μαύρες επιφάνειες παρά από τις λευκές ή γκρι επιφάνειες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο γι 'αυτά να δουν αυτά τα χρώματα. Όταν λοιπόν είστε σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, προτιμήστε παστέλ χρώματα και λευκό στα ρούχα σας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουνούπια τσίμπημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ