Για δεύτερη συνεχή χρονιά η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε το 2024, μια εξέλιξη που αναδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης για την επόμενη κυβέρνησή της.
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% την περασμένη χρονιά, αφού είχε σημειώσει πτώση της τάξης του 0,3% το 2023 κι όπως σημειώνει το Bloomberg είναι η δεύτερη φορά από το 1950 που παρατηρείται συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν την γερμανική οικονομία κυριαρχούν στην ατζέντα ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, που πολλοί ελπίζουν ότι θα αναδείξουν μια κυβέρνηση με φιλοαναπτυξιακές πολιτικές ικανές να βοηθήσουν την αγκομαχούσα ατμομηχανή της ευρωζώνης να βρει τον βηματισμό της.
Προβλέψεις για «ελάχιστα αισθητή» ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2025
Λιγοστοί είναι, ωστόσο, εκείνοι που προβλέπουν γρήγορες λύσεις για σειρά προβλημάτων της γερμανικής οικονομίας, όπως η αναιμική παγκόσμια ζήτηση για τα εξαγωγικά προϊόντα της, κυρίως εκείνα των αυτοκινητοβιομηχανιών της, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η ασφυκτική γραφειοκρατία και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
«Η Γερμανία διέρχεται μακράν τη μεγαλύτερη φάση στασιμότητας στη μεταπολεμική ιστορία», δήλωσε ο Τίμο Βόλμερσχόιζερ, του Ινστιτούτο Ifo. «Υστερεί επίσης σημαντικά σε μια διεθνή σύγκριση», πρόσθεσε.
Το Ifo προβλέπει «ελάχιστα αισθητή» ανάπτυξη της τάξης του 0,4% για τη Γερμανία τη φετινή χρονιά, ενώ η Bundesbank προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο νέας ύφεσης σε περίπτωση που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα.
Πρόκληση η ανάταξη της οικονομίας για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
Η οικονομική παρακμή και οι έριδες για τον ενδεδειγμένο τρόπο ανάσχεσής της αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας τον Νοέμβριο. Φαβορί για τη νίκη στις πρόωρες κάλπες σε ενάμιση μήνα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες του Φρίτριχ Μερτς, ο οποίος υπόσχεται ελάφρυνση των φόρων και μείωση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του KfW Research, Κλάους Μπόργκερ για να επανέλθει στις ράγες η γερμανική οικονομία θα χρειαστούν «πειστικές απαντήσεις από πολιτικούς και εταιρείες στις μεγάλες μετασχηματιστικές προκλήσεις».
Μείζονος σημασίας θα είναι το πώς θα χειριστεί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση τα όρια του κρατικού δανεισμού και του ελλείμματος. Δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει τους αυστηρούς κανόνες του «φρένου χρέους» (Schuldenbremse), που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια συντηρητικοί πολιτικοί, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια και η άμυνα.