Μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας αποκάλυψε πως η χώρα έχει τα παγκόσμια «πρωτεία» σε απουσίες από τη δουλειά λόγω αναρρωτικής άδειας.
Όπως αποκάλυψε η έρευνα της εταιρείας DAK, οι Γερμανοί εργαζόμενοι παίρνουν κατά μέσο όρο 20 ημέρες αναρρωτική άδεια κάθε χρόνο.
Ο αριθμός χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά υψηλός», καθώς διαφέρει εντυπωσιακά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι μόλις οκτώ ημέρες ετησίως.
Όπως αναφέρουν οι Times, ισχυρίζονται ότι η απότομη αύξηση των ημερών ασθενείας σε ολόκληρη τη χώρα από το 2022 οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των κρυολογημάτων και των κρουσμάτων Covid.
Γερμανία: Πόσο κόστισαν οι αναρρωτικές άδειες στις εταιρείες
Οι εργοδότες είναι αυτοί που πλήρωσαν το τίμημα για τις μεγάλες απουσίες, που τους κόστισαν 77 δισ. ευρώ σε μισθούς, συμπεριλαμβανομένων 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ασφαλιστές υγείας. Αυτό αντιστοιχεί στο 6% των εθνικών κοινωνικών δαπανών της χώρας.
Επί του παρόντος, οι Γερμανοί δικαιούνται έξι εβδομάδες πλήρους αμοιβής εάν δεν μπορούν να εργαστούν για λόγους υγείας.
Με την οικονομία της Γερμανίας να παραπαίει και τους εργαζομένους της να έχουν πλέον σημαντικά λιγότερες ώρες εργασίας από τους ομολόγους τους στην ΕΕ και στη Βρετανία, οι επιχειρήσεις προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Ο Όλιβερ Μπάτε, διευθύνων σύμβουλος της Allianz SE, πρότεινε την επανεισαγωγή ενός συστήματος που καταργήθηκε το 1970, όπου οι εργαζόμενοι έχασαν τον μισθό τους την πρώτη ημέρα ασθένειας, εκτός εάν έχουν σημείωμα γιατρού. «Μια πολιτική που εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι η Γερμανία θα εξοικονομούσε 40 δισεκατομμύρια ευρώ εάν μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που λαμβάνουν ημέρες ασθενείας.
Ο κ. Μπάτε είπε: «Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Δανία οι άνθρωποι εργάζονται κατά μέσο όρο ένα μήνα περισσότερο το χρόνο, με συγκρίσιμες αμοιβές».
Η πρότασή του έχει επαινεθεί από συναδέλφους ηγέτες επιχειρήσεων, αλλά προκάλεσε κατακραυγή από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
Ο Χανς Γιούργκεν Ερμπαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μηχανικών IG Metall, δήλωσε: «Η γερμανική οικονομία δεν θα ανακάμψει με άρρωστους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα με καλύτερες συνθήκες εργασίας».
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραπαίει τους τελευταίους μήνες, με τιτάνες της γερμανικής βιομηχανίας -όπως η Volkswagen- να ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον περασμένο μήνα.