Στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, Ρώσοι που φέρονται να εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Μπούντεσταγκ το 2015, με πρωτοβουλία της Γερμανίας.
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την σχετική διαδικασία ώστε να συμπεριληφθούν στον εν λόγω κατάλογο οι Ρώσοι χάκερ τους οποίους η Γερμανία θεωρεί υπαίτιους για τις κυβερνοεπιθέσεις στην γερμανική Bουλή που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου του 2015, δήλωσε σήμερα η επίσημη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ.
Χθες, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγιεφ, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο σκοπεύει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων, μέσω του μηχανισμού που δημιουργήθηκε ειδικά για τους χάκερ και είναι σε θέση να «παγώνει» τα κεφάλαιά τους εντός ΕΕ και να τους απαγορεύει την είσοδο.
Οι αποκαλύψεις Μέρκελ στο κοινοβούλιο της Γερμανίας
Πριν από λίγες ημέρες η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε κάνει λόγο, από το βήμα της Bundestag, για «χειροπιαστές» αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU), χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «εξωφρενική».
Ήδη Γερμανοί εισαγγελείς έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον Ρώσου χάκερ με το όνομα Ντμίτρι Μπαντίν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση και ότι εργάζεται για την GRU.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Αντεμπάρ, δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει συμβάλει ουσιαστικά στην διερεύνηση της δολοφονίας στο Τιργκάρτεν του Τσετσένου Ζελιχμάν Χαγκοσβίλι που συμμετείχε στον πόλεμο της Τσετσενίας.
Για «ξαναζεσταμένη ιστορία» κάνει λόγο η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία
Από την ρωσική πλευρά, η πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, απέρριψε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ως τώρα παρουσιάσει γεγονότα τα οποία να αποδεικνύουν τις κατηγορίες εναντίον της Μόσχας.
Πρόκειται για «ξαναζεσταμένη ιστορία», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της και κατηγορεί την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι «δεν έδειξε ενδιαφέρον» στην πρόσκληση της Μόσχας για συνεργασία προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αποδίδει μάλιστα τις γερμανικές ενέργειες σε δυσκολίες εσωτερικής πολιτικής που, όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει το Βερολίνο λόγω της πανδημίας και κάνει λόγο για την «ανακάλυψη» νέας «ρωσικής απειλής».
«Διπλωματία του μεγαφώνου» καταλογίζει στη Γερμανία η Μόσχα
Η Μόσχα «εκφράζει την λύπη της για το γεγονός ότι προτιμήθηκε η “διπλωματία του μεγαφώνου” έναντι των πολλών δυνατοτήτων για πολιτικό διάλογο, για διπλωματικούς διαύλους, για εταιρική συνεργασία των υπηρεσιών και για νομική συνδρομή» και τονίζει ότι τα θέματα κυβερνοασφάλειας βρίσκονται ψηλά και στις δικές της προτεραιότητες. «Παραμένουμε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο ειδικών», καταλήγει η ανακοίνωση.