Την ενόχλησή του εξέφρασε το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας έπειτα από εκδηλώσεις στην Τουρκία με αφορμή την 76η επέτειο από τον βίαιο εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας.
Φαίνεται μάλιστα πως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Τούρκοι πολιτικοί και παράγοντες συνέκριναν τις σταλινικές διώξεις των Τατάρων με την σημερινή πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία στην Κριμαία. Έτσι το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωση του καλεί την Άγκυρα να αξιολογεί αντικειμενικά τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.
Ανησυχία για εξτρεμιστικούς κύκλους στην Τουρκία εκφράζει η Ρωσία
Η Ρωσία παρουσίασε στον ΠΟΥ 8 υποψήφια εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Λιβύη: Η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στον Χαφτάρ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ανακοίνωσης του, εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με το ότι στο ζήτημα αυτό, με τους εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας «συμπαρατάχθηκαν ορισμένα επίσημα πρόσωπα της Τουρκίας, τα οποία, ιδιαίτερα, προέβησαν σε παραλληλισμούς των σταλινικών διώξεων με την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία».
Στην ανακοίνωση του μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καταλήγει τονίζοντας ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην επίλυση του στόχου της περαιτέρω ανάπτυξης της πολυμερούς συνεργασίας, που έθεσαν οι πρόεδροι της Ρωσία και της Τουρκίας ο οποίος αποτυπώθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αντιτίθεται στο πνεύμα των διμερών ρωσο-τουρκικών σχέσεων, των οποίων η επέτειος των εκατό χρόνων εορτάζεται αυτές τις μέρες».
Χαρακτηρίζει μάλιστα τις εκδηλώσεις και δηλώσεις αυτές ως αντιρωσική καμπάνια, επισημαίνοντας ότι «η ανοχή της αντιρωσικής καμπάνιας εκ μέρους της επίσημης Άγκυρας δεν συνάδει με το πώς προσεγγίζει την δική της ιστορία».
Η ιστορία του ξεριζωμού των Τατάρων της Κριμαίας
Μια από τις μεγαλύτερες εθνότητες πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή, σήμερα εκπροσωπούν μόνο το 10% του πληθυσμού της Κριμαίας, αυτής της νοτιο-ανατολικής χερσονήσου της Ουκρανίας, εξαιτίας των μαζικών διώξεων από τον Στάλιν το 1944.
Ο Στάλιν κατηγόρησε αυτό τον λαό, τουρκικής καταγωγής, ότι είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λαός τιμωρημένος από τη Ρωσία, ζουν σήμερα σχεδόν αποκλειστικά με ρωσόφωνους στα βάθη της Κριμαίας.
200.000 Τάταροι εκριζώνονται και διασκορπίζονται σε όλη την κεντρική Ασία τον Μάιο του 1944. Ένα γράμμα του Λαυρέντι Μπέρια στον Στάλιν, στις 10 Μαίου 1944, γράφει ότι «εξαιτίας της προδοσίας των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον του σοβιετικού λαού δεν θα ήταν σωστό να συνεχίσουν να ζουν στα σύνορα της ΕΣΣΡ. Γι'αυτό η υπηρεσία σας θέτει υπόψιν ένα σχέδιο για την εκδίωξη όλων των Τατάρων και σας προτείνει να αποσταλούν στην ειδική ζώνη στο Ουζμπεικιστάν».