Στο Βερολίνο αναμένεται σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα δύσκολο ταξίδι με τις θέσεις Γερμανίας-Τουρκίας να απέχουν παρασάγγας αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που τον είχε προσκαλέσει στο Βερολίνο μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου τον Μάιο, ενώ θα έχει τετ-α-τετ και με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ την ώρα που η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon, όπου ο Ερντογάν θα καταλύσει με την αντιπροσωπεία του.
Η Τουρκία θεωρείται δύστροπος, αλλά ουσιώδης εταίρος της Γερμανίας, που φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Είναι σύμμαχος του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ και ο ρόλος της κρίνεται σημαντικός για τον έλεγχο των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν εντάσεις αναφορικά με διάφορα θέματα.
Κρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στη σκιά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς
Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο επισκιάζεται από την διαρκώς διευρυνόμενη διάσταση απόψεων των δύο χωρών αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μετά τις επιθέσεις της τελευταίας στις 7 Οκτωβρίου. Η Γερμανία είναι σύμμαχος του Ισραήλ κι έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ενώ πιέζει για την αποστολή βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας και για «ανθρωπιστικές παύσεις» επιδιώκοντας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για να αποτραπεί ο κίνδυνος διάχυσης της σύρραξης.
Ο Ερντογάν από την άλλη εξαπολύει μύδρους κατά του Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε την Τετάρτη «τρομοκρατικό κράτος», που σκοπεύει να καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακο μαζί με όλους τους κατοίκους του, ενώ χαρακτήρισε «μαχητές αντίστασης», που προσπαθούν να προστατέψουν τα εδάφη τους και το λαό τους, τους ενόπλους της Χαμάς – την οποία ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Αυτά και παρόμοια σχόλια του Ερντογάν έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Ερωτηθείς προ ημερών για τις δηλώσεις του Ερντογάν ο καγκελάριος Σολτς δεν τον κατονόμασε μεν, αλλά σημείωσε ότι «είναι παράλογες οι αιτιάσεις που γίνονται κατά του Ισραήλ». Την Τετάρτη ο Σολτς είπε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ότι οι συνομιλίες του με τον Ερντογάν θα περιλαμβάνουν μια κουβέντα για «διιστάμενες απόψεις αναφορικά με το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια και να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας».
Το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα εν αναμονή της άφιξης του Ερντογάν αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, o οποίος δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές. «Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες» παραδέχθηκε.
Bloomberg: Ο Σολτς θα μπλοκάρει το σχέδιο Ερντογάν να αγοράσει μαχητικά Eurofighter
Πέραν του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και εκείνου Ρωσίας Ουκρανίας στην προγραμματισμένης διάρκειας δυόμιση ωρών συνάντησή τους ο Σολτς και ο Ερντογάν θα συζητήσουν και για το μεταναστευτικό, αλλά και πιθανώς για το αίτημα της Άγκυρας να άρει το Βερολίνο το μπλόκο στην αγορά από την Τουρκία μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία η Γερμανία παράγει σε κοινοπροαξία με άλλες τρεις χώρες, όπως ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.
Ο Ερντογάν «καίγεται» να εκσυγχρονίσει τη γηρασμένη Πολεμική Αεροπορία της χώρας του μετά την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα, ανέφεραν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 Eurofighter Typhoon με οψιόν αγοράς άλλων τόσων. Ωστόσο, ο Σολτς δεν αναμένεται να συναινέσει στο αίτημα αυτό, ανέφεραν Γερμανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο, επικαλούμενοι τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, τις επιχειρήσεις της κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία – συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS – και την καθυστέρηση της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από την Άγκυρα.