O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στην αγορά μαχητικών Eurofighter μέσω της Γερμανίας.
Βλέποντας την προμήθεια των F-35 να οδεύει προς «ναυάγιο», η Αγκυρα ενδέχεται αύριο στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ολαφ Σολτς, να αιτηθεί την αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών.
Δημοσίευμα του Bloomberg ωστόσο, αναφέρει πως η Γερμανία δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε, ωστόσο κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτηση για το F-35, αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα» είπε αρχικά.
«Ζητήσαμε Eurofighter από Ισπανία και Βρετανία, προσπαθούν να πείσουν την Γερμανία»
«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TAI. Εργαζόμαστε για τα Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε ναι και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί εργάζονται, εμείς όχι. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με τον κ.Γκιουλέρ το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη: «Έχουμε το Hurjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κανόνας ότι θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα το ολοκληρώσουμε αύριο και θα το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα δώσουμε τον εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 είναι επιχειρησιακό, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πάρουμε το S-400 και να το παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400».