Σε μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας, τη Λε Τουκέ, άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν το εκλογικό του δικαίωμα.
Kαι βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει εκείνους που εργάζονται σήμερα στις κρίσιμες γαλλικές εκλογές, που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελυζέ την επόμενη πενταετία.
«Στους χιλιάδες Γάλλους, που διευκολύνουν να γίνει σήμερα η ψηφοφορία: Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά κέντρα στις πόλεις και τα χωριά μας εσείς είστε η καρδιά της δημοκρατίας μας που χτυπά», σχολίασε στο Twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία της χώρας, Μπριζίτ, συνομίλησε στη συνέχεια με ψηφοφόρους, ενώ το επιτελείο του ετοιμάζει πυρετωδώς το σκηνικό για την ομιλία του απόψε στο «Πεδίον του Άρεως» στο Παρίσι, όπου θα ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια – κάτι που ουδείς άλλος προκάτοχός του στο αξίωμα δεν έχει καταφέρει από το 2002, όταν ξανανίκησε ο Ζακ Σιράκ (τότε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί) στο β΄ γύρο, είτε την ήττα του – κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
«Ήρεμη» η Λεπέν
Η ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Λεπέν άσκησε επίσης στη βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Hénin-Beaumont, στο Πα ντε Καλέ το εκλογικό της δικαίωμα δηλώνοντας «ήρεμη» κι ότι έχει «εμπιστοσύνη στους Γάλλους».
Ο Μακρόν έχει πάρει κεφάλι στην ψήφο Γάλλων του εξωτερικού
Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην ψήφο των Γάλλων του εξωτερικού σε εκλογικά τμήματα, που έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στα οποία είχε πρόσβαση η βελγική La Libre.
Έτσι στην Αργεντινή ο Μακρόν εξασφαλίζει 89% έναντι 11% της Λεπέν με τη συμμετοχή στο 21%, στη Βραζιλία ο Μακρόν πιάνει 86%, έναντι 14% της Λεπέν, στη Χιλή 87% έναντι 13% της ακροδεξιάς υποψηφίου, στον Καναδά (εκτός Βανκούβερ) 86% έναντι 14% της Λεπέν, στις ΗΠΑ (πλην Σικάγο και Νέας Ορλεάνης) 92% έναντι 8% της Λεπέν, στην Κολομβία 91% (9% η Λεπέν), ενώ ο Μακρόν προηγείται και στη Γαλλική Πολυνησία με 51,81% έναντι 48,19% της Λεπέν.
Η Λεπέν προηγείται στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας
Αλλά κάποια αποτελέσματα από υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας δίνουν αέρα αισιοδοξίας στη Λεπέν.
Στη Μαρτινίκα η ακροδεξιά υποψήφια προηγείται με 60,9% έναντι 39,1% του Μακρόν, στη Γουαδελούπη με 69,6% έναντι 30,4% του Γάλλου προέδρου και στη Γαλλική Γουιάνα με 60,7% έναντι 39,3% του Λεπέν.
Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση
H ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη στις εκλογές που θα κρίνουν εάν ο ευρωπαϊστής Μακρόν θα παραμείνει στο πόστο του, ή θα αλώσει το Ελιζέ η ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν, κάτι που θα ισοδυναμούσε με πολιτικό σεισμό. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδωσαν στον Μακρόν ένα σταθερό και ελαφρώς αυξανόμενο προβάδισμα, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι η Λεπέν - παρά τις προσπάθειές της να αμβλύνει την εικόνα της και να μετριάσει ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στο Εθνικό Ράλι – εξακολουθεί να προκαλεί φόβο σε πολλούς.
Αλλά μια νίκη-έκπληξη της Λεπέν δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ουδείς εκ των δύο μονομάχων μπορεί να υπολογίζει σε αρκετούς βασικούς υποστηρικτές για να κερδίσει, πολλά θα εξαρτηθούν από εκείνους που εξακολουθούν να σταθμίζουν το άγχος για τις επιπτώσεις μιας ακροδεξιάς προεδρίας ενάντια στην οργή για τα λάθη του Μακρόν από την εκλογή του το 2017. Μια νίκη της Λεπέν θα σηματοδοτούσε πολιτική αναταραχή για τις δυτικές δημοκρατίες στο ίδιο επίπεδο με το Brexit ή τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ., τερματίζοντας δεκαετίες διακυβέρνησης από Γάλλους ηγέτες του κυρίαρχου πολιτικού τόξου και μια απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γαλλικές εκλογές: Πότε θα έχουμε την πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 π.μ. τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 8 μ.μ., (21:00 Ελλάδος), οπότε και θα ανακοινωθούν οι αρχικές προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Μέχρι το μεσημέρι, περίπου το 26,4% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει - δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2017, όταν η τελική προσέλευση ήταν ήδη στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Ο 44χρονος Μακρόν, ο οποίος επικράτησε της Λεπέν με το εντυπωσιακό 66% στις τελευταίες προεδρικές εκλογές προ πενταετίας, έχει προειδοποιήσει για «εμφύλιο» εάν εκλεγεί η Λεπέν, οι πολιτικές της οποίας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και κάλεσε τους δημοκράτες όλων του πολιτικού φάσματος να τον στηρίξουν.
Τα διλήμματα των μονομάχων Μακρόν-Λεπέν
Η 53χρονη Λεπέν, 53 ετών, εστίασε την εκστρατεία της στο αυξανόμενο κόστος ζωής στην έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το οποίο πολλοί Γάλλοι λένε ότι έχει επιδεινωθεί με την άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας. Εστίασε τα πυρά της επίσης στο επιθετικό στυλ ηγεσίας του Μακρόν, το οποίο, όπως λέει, δείχνει μια ελιτίστικη περιφρόνηση για τους απλούς ανθρώπους. «Το ερώτημα την Κυριακή είναι απλό: Μακρόν ή Γαλλία», είπε σε συγκέντρωση στη βόρεια πόλη Arras την Πέμπτη.
Μεταξύ των πρώτων ψηφοφόρων στο χωριό Σουιγ, κοντά στη βορειοδυτική πόλη Λε Μαν, ο δημόσιος υπάλληλος Πασκάλ Πολουέν, 56 ετών, είπε ότι ψήφισε τη Λεπέν λόγω απογοήτευσης με τον Μακρόν. "Ειλικρινά, είμαι πολύ απογοητευμένος. Η Γαλλία μας δεν λειτουργεί καλά εδώ και χρόνια. Ο Μακρόν δεν έχει κάνει τίποτα για τις μεσαίες τάξεις και το χάσμα με τους πλούσιους γίνεται όλο και μεγαλύτερο", είπε.
Η Λεπέν, η οποία έχει επίσης επικριθεί από τον Μακρόν για τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτει τις κατηγορίες περί ρατσισμού, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδιά της να δώσει προτεραιότητα στους Γάλλους πολίτες για κοινωνική στέγαση και θέσεις εργασίας και να καταργήσει μια σειρά από επιδόματα πρόνοιας για αλλοδαπούς, θα ωφελήσουν όλους τους Γάλλους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους.
«Απίθανο» να νικήσει η Λεπέν
Σύμφωνα με τον Jean-Daniel Levy του δημοσκοπικού Ινστιτούτου Harris Interactive, οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειξαν ότι η Λεπέν είναι απίθανο να κερδίσει, γιατί αυτό θα απαιτούσε τεράστιες αλλαγές στις προθέσεις των ψηφοφόρων.
Εάν επικρατήσει ο Μακρόν, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δεύτερη θητεία, χωρίς την περίοδο χάριτος που απολάμβανε μετά την πρώτη του νίκη, και πιθανώς διαμαρτυρίες για το σχέδιό του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Εάν επικρατήσει η Λεπέν, θα επιδιώξει να κάνει ριζικές αλλαγές στην εσωτερική και διεθνή πολιτική της Γαλλίας και δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδηλώσεις στους δρόμους. Τα ωστικά κύματα, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, θα γίνουν αισθητά σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
Όποιος και να βγει νικητής, μια πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει μια λειτουργική πλειοψηφία για την υλοποίηση του προγράμματός του.
Η συμμετοχή είναι παραδοσιακά χαμηλότερη στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιούνται επίσης κάθε πέντε χρόνια. Οι ψηφοφόροι τείνουν να επιλέγουν μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τον πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν.
Ωστόσο, εάν ο Μακρόν νικήσει, όπως προβλέπεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο να έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση σε σύγκριση με το 2017, καθώς η πιθανή νίκη του αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να εδραιώσει συμμαχίες με ισχυρούς εσωτερικούς αντιπάλους, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει το δικό του πολιτικό κίνημα - που ονομάζεται «Ορίζοντες».