H ακροδεξιά Eθνική Συσπείρωση επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε ισχυρή θέση μετά τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Θα μπορούσε να κερδίσει μεταξύ 255 και 295 εδρών στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Elabe για το BFM TV, το RMC και τη La Tribune την Κυριακή, με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές.
Οι εκλογές, όμως, δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Την Κυριακή 7 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Το BFM TV παρουσιάζει 5 χάρτες που βοηθούν στο να κατανοηθούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και το διακύβευμα στον δεύτερο γύρο.
Η πορεία της Εθνικής Συσπείρωσης έως την κορυφή
Μια ραγδαία άνοδος; Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 το Rassemblement bleu Marine της Λεπέν κέρδισε μόλις δύο έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, το τότε Εθνικό Μέτωπο έστειλε 8 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Μέχρι το 2022 η Εθνική Συσπείρωση («RN») είχε συνολικά 89 εκλεγμένους βουλευτές. Και τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενδέχεται να καταλάβει περισσότερες από 250 κοινοβουλευτικές έδρες.
Οι επιδόσεις του ακροδεξιού κόμματος προκαλούν αίσθηση, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ipsos, το οποίο δημοσίευσε μια έρευνα για λογαριασμό της France Télévisions και της Public Sénat η οποία περιγράφει λεπτομερώς «ένα νέο, διαφοροποιημένο και διευρυμένο εκλογικό σώμα του RN». «Ακριβώς όπως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο αντιστέκεται και μάλιστα σημειώνει αισθητή πρόοδο μεταξύ των νέων», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το ινστιτούτο.
Η Εθνική Συσπείρωση κέρδισε το 57% των ψήφων μεταξύ των εργατοϋπαλλήλων, 12 μονάδες περισσότερο απ' ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 2022.
Επίσης, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά φαίνεται ότι κέρδισε και τους πιο εύπορους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, το 32% των ερωτηθέντων με μηνιαίο εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ δήλωσαν ότι ψήφισαν το RN και τους συμμάχους του, πολύ μπροστά από την Αριστερά (26%) και το Ensemble του Μακρόν (23%). Συγκριτικά, το 2022 ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτή την κοινωνική κατηγορία ήταν εντελώς αντίστροφος: το RN είχε λάβει 15%, το προεδρικό στρατόπεδο 28% και η Αριστερά 22%.
«Η Αριστερά αντέχει»
Το 2022 η Αριστερά συσπειρώθηκε υπό τη σημαία της Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale (NUPES). Έτσι, η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα έγιναν η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, εκλέγοντας 131 βουλευτές.
Και το 2024, με βάση την πρόβλεψη του Elabe για το BFM TV, το RMC και τη La Tribune, η Αριστερά, σχηματίζοντας αυτή τη φορά την εκλογική συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», υπολογίζεται ότι θα καταλάβει μεταξύ 120 και 140 κοινοβουλευτικών εδρών.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει πώς η αριστερή εκλογική συμμαχία άντεξε σε σχέση με το 2022. Για κάθε εκλογική αναμέτρηση, με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο υποψήφιος με την ένδειξη NUPES ή NFP ήρθε πρώτος στον α' γύρο ή συγκέντρωσε αρκετά αποτελέσματα για να προκριθεί στον β' γύρο.
O «Μακρονικοί» καταρρέουν
Το 2017 η La République en marche κέρδισε περισσότερες από 300 έδρες στις βουλευτικές εκλογές και άλλαξε το πρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης, κάνοντας πέρα το παραδοσιακό δίπολο Αριστεράς-Δεξιάς. Το 2024 οι υποψήφιοι του Ensemble του Μακρόν βρίσκονται στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 20,04% των ψήφων, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα που δημοσίευσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο συνασπισμός θα κερδίσει μεταξύ 90 και 125 βουλευτών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Elabe για το BFM TV, το RMC και την La Tribune, δηλαδή τους μισούς από όσους είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πώς οι προεδρικοί υποψήφιοι («Μακρονικοί») εξαφανίστηκαν σταδιακά από το τοπίο από το 2017. Για κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο υποψήφιος με την ένδειξη Ensemble αναδείχθηκε νικητής στον α' γύρο ή συγκέντρωσε αρκετά αποτελέσματα για να προκριθεί στον β' γύρο εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα.
Σε 76 εκλογικές περιφέρειες δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
Σε 76 εκλογικές περιφέρειες δεν θα χρειαστεί οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες την επόμενη Κυριακή: ένας από τους υποψηφίους εξελέγη στον πρώτο γύρο την Κυριακή 30 Ιουνίου, κερδίζοντας τόσο την πλειοψηφία των ψηφισάντων όσο και αριθμό ψήφων που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των εγγεγραμμένων.
Από αυτούς τους βουλευτές - απόλυτους νικητές του πρώτου γύρου, 39 προέρχονται από τις τάξεις της Εθνικής Συσπείρωσης ή των συμμάχων της. Οι τελευταίοι σημείωσαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα προπύργιά τους στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Γαλλία, όπως στην περίπτωση του Thierry Frappé, απερχόμενου βουλευτή και νικητή με 60,6% των ψήφων στη 10η εκλογική περιφέρεια του Nord.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μπορεί, επίσης, να υπολογίζει σε 32 βουλευτές από το βράδυ της Κυριακής, κυρίως εκλεγμένους στην περιφέρεια Île-de-France. Στην 6η εκλογική περιφέρεια Seine-Saint-Denis, ο νυν βουλευτής Bastien Lachaud κέρδισε το 71,43% των ψήφων.
300 οι πιθανές «τριπλές» αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο
Τι θα συμβεί στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες; Δεδομένης της υψηλής συμμετοχής σε αυτόν τον πρώτο γύρο, περισσότερες από 300 «τριπλές» αναμετρήσεις είναι πιθανές, σύμφωνα με την καταμέτρηση του BFM TV, δηλαδή τρεις υποψήφιοι θα ανταγωνίζονται για την έδρα. Στα δύο τρίτα από αυτές φέρνουν αντιμέτωπους την Εθνική Συσπείρωση με την Αριστερά και τον προεδρικό συνασπισμό Ensemble.
Οι υποψήφιοι που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης για να δηλώσουν τις προθέσεις τους. Πρέπει είτε να θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή είτε να αποσυρθούν.
Στην Αριστερά φαίνεται να υπάρχει συναίνεση υπέρ της επιλογής ενός υποψηφίου από οποιοδήποτε άλλο κόμμα απέναντι στην Ακροδεξιά. Στο προεδρικό στρατόπεδο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καλέσει σε «μια ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συσπείρωση», αλλά το ακριβές πλαίσιό της δεν έχει ακόμη καθοριστεί.