Πυρ ομαδόν κατά του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν για την άρνησή του να απευθύνει έκκληση για ηρεμία αναφορικά με τις ταραχές, που συγκλονίζουν τα τελευταία 24ωρα τη Γαλλία, εξαπέλυσαν σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγοι της γαλλικής Αριστεράς, που καταδίκασαν απερίφραστα τη βία.
Από την έναρξη του κύκλου βίας μετά το θάνατο του 17χρονου, βορειοαφρικανικής καταγωγής Ναέλ από τα πυρά αστυνομικού στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού στις 27 Ιουνίου, το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η δεξιά, αλλά και η ακροδεξιά, κατηγορούν τον επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και τους περί αυτόν ότι δεν καταδικάζουν τα επεισόδια και τις λεηλασίες, αλλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Τώρα, όμως, στο χορό των επικρίσεων κατά του Μελανσόν μπαίνουν και οι λοιπές δυνάμεις της αριστερής συμμαχίας Nupes (Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση) – σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγοι -, εκφράζοντας τη λύπη τους που δεν απευθύνει έκκληση να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο Μελανσόν μιλά για εξέγερση των φτωχών, ρίχνει στην αστυνομία την ευθύνη για τις ταραχές
Μέχρι χθες Κυριακή ο Μελανσόν όχι μόνον αρνείτο να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, αλλά υποστηρίζει ότι «οι φτωχοί είναι που εξεγείρονται» επιρρίπτοντας την ευθύνη για την βία στην αστυνομία «Εκείνοι που έχουν την εξουσία φέρουν την ευθύνη», είπε.
Ενώ δύο 24ωρα νωρίτερα ο τρεις φορές προεδρικός υποψήφιος έκανε διαχωρισμό μεταξύ αποδεκτής και μη βίας. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις σε πολυάριθμα δημόσια κτίρια, ο Μελανσόν κάλεσε «τους πιο νέους» «να μην αγγίξουν» τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες και τα γυμνάσια , αφού είναι «το κοινό καλό μας».
«Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάψουν όλα τα άλλα»; διερωτήθηκε το περασμένο Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ.
Μαζί του στη Λυών ήταν κι ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορέ, που έχει επικριθεί ότι μετέτρεψε το κόμμα σε φέουδο της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Ο Φορέ εξέφρασε τη «βαθιά διαφωνία» του με τον Μελανσόν σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε καταστροφές σε επιχειρήσεις και δημόσια περιουσία».
Κόντρα του Μελανσόν με τη Nupes για τις ταραχές
Η στάση του νεοκομμουνιστή πολιτική έρχεται σε ευθεία αντίθεση με εκείνη των υπόλοιπων μελών της Αριστερής Συμμαχίας Νupes, που καταδίκασαν απερίφραστα τη βία των τελευταίων 24ώρων στη Γαλλία. Μιλώντας το Σάββατο στο Franceinfo ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, . Φαμπιάν Ρουσέλ, παραδέχθηκε ότι έχει «διαφορετική οπτική» από τον Μελανσόν, σημειώνοντας ότι «εξ’ αρχής» είχε απευθύνει έκκληση «για ηρεμία», όπως οι οικολόγοι και αρνήθηκε να προβεί σε ιεράρχηση των επεισοδίων που διαπράχθηκαν.
Ο Μελανσόν δεν μιλά για ταραχές αλλά για «επανάσταση» εξισώνοντας τα επεισόδια στις γαλλικές πόλεις με μια λαϊκή και ως εκ τούτου πολιτικής φύσης εξέγερση. Αλλά για τον κοινωνιολόγο, διευθυντή του του ερευνητικού κέντρου CNRS, Ολιβιέ Γκαλάντ, η γαλλική ακροαριστερά σφάλει ως προς την ανάλυσή της αυτή, καθώς ο ίδιος υπογραμμίζει την «απολιτική» ή «αντιπολιτική» φύση του κινήματος. Οι ταραξίες, λέει, «δεν έχουν στην πραγματικότητα αιτήματα να υποβάλλουν», ούτε αναζητούν πολιτική πλατφόρμα για να τα διατυπώσουν.
«Ο Μελανσόν υπολογίζει ότι οι συγκρούσεις -κοινωνικές, για το κλίμα κτλ – θα πολλαπλασιαστούν κι όλα θα κινηθούν προς μια ευνοϊκή για τον ίδιο κατεύθυνση», σημειώνει στην εφημερίδα Le Monde ο πολιτικός εμπιστήμονας Ρεμί Λεφέμπρ. Κάποιοι εντός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θεωρούν ότι ο Μελανσόν είναι πεπεισμένος πώς η κοινωνία έχει φθάσει σε σημείο εξέγερσης και πρέπει να εξωθηθεί σε αυτήν, αλλά η διχαστική αυτή στρατηγική δεν συζητήθηκε εντός του κόμματος. «Στην πραγματικότητα κάποιοι δεν συμμερίζονται την ανάλυση [Μελανσόν] και λυπούνται για τις δηλώσεις του ιδρυτή του κόμματος» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, «γι’ αυτό και πέρασε απαρατήρητο το σχέδιο που εκπόνησε η “Ανυπότακτη Γαλλία” για τον τερματισμό της κρίσης μεταξύ άλλων με μέτρα για τις γειτονιές και την αστυνομία».