«O Σερζ Γκενσμπούρ ήταν μισογύνης»: Οργή στο Παρίσι για την ονομασία σταθμού του μετρό στο όνομά του - iefimerida.gr

«O Σερζ Γκενσμπούρ ήταν μισογύνης»: Οργή στο Παρίσι για την ονομασία σταθμού του μετρό στο όνομά του

Σερζ Γκενσμπούργκ, Τζέιν Μπίρκιν
Σερζ Γκενσμπούργκ και Τζέιν Μπίρκιν το 1974 στις Κάννες © AP Photo/Jean Jacques Levy, File
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια να λάβει νέος σταθμός του μετρό στα ανατολικά του Παρισιού το όνομα του τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούρ.

Ακτιβιστές αντιδρώντας λένε ότι ήταν ένας μισογύνης του οποίου τα τραγούδια εξυμνούσαν την κακοποίηση παιδιών.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αναφορά που υποστηρίζει ότι ο νέος σταθμός του μετρό της γραμμής 11 στο Les Lilas, που πρόκειται να ανοίξει το 2024, δεν πρέπει να φέρει το όνομα του Γκενσμπούρ, ο οποίος πέθανε το 1991 και του οποίου η καριέρα διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια, μετρώντας 25 άλμπουμ, πολλά soundtrack, ταινίες και εκατοντάδες τραγούδια για άλλους τραγουδιστές. Η αναφορά υποστηρίζει ότι, στη μετά το Me-Too εποχή, ένας σταθμός δεν πρέπει να φέρει το όνομα ενός «διαβόητου μισογύνη» και ότι «η απόφαση να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Γκενσμπούρ φτύνει στο πρόσωπο όλα τα θύματα του σεξισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού βασίζονται οι αντιδράσεις για τον Σερζ Γκενσμπούρ

Η αναφορά θέτει το ερώτημα: «Τι μήνυμα στέλνει αυτή η απόφαση να γραφτεί το όνομά του στον δημόσιο χώρο;». Και υποστηρίζει ότι ένας σταθμός που ονομάζεται Σερζ Γκενσμπούρ θα έστελνε ένα μήνυμα ότι «είναι αποδεκτό, ακόμη και ενθαρρύνεται, να είσαι βίαιος εναντίον γυναικών και παιδιών, εάν αυτό γίνεται από έναν άνδρα στο όνομα της τέχνης».

Ο Daniel Guiraud, πρώην αριστερός δήμαρχος, πρότεινε να πάρει ο σταθμός το όνομα Γκενσμπούρ λόγω της επιτυχίας του το 1958 «Le Poinçonneur des Lilas», σχετικά με έναν εργαζόμενο στο μετρό.

Η Μαρί, 29 ετών και υπάλληλος Δημοσίου, που βοήθησε στην έναρξη της λίστας των υπογραφών, είπε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πολιτικοί δεν μπορούσαν απλώς να προσποιηθούν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα γύρω από την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. «Πολλοί από εμάς το βρίσκουμε συγκλονιστικό. Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι σημαντικό, ότι αυτό που πραγματικά μετράει είναι να έχουμε έναν νέο σταθμό του μετρό. Όμως τα ονόματα είναι σύμβολο αυτού που επιλέγουμε να δοξάσουμε και να επιδείξουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό… Το Les Lilas είναι μια πόλη που θεωρεί τον εαυτό της πολύ φεμινιστικό… Η κοινωνία έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια και ελπίζω να ακουστούμε για αυτό το θέμα», δήλωσε στη Le Parisien.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναφορά υπογραμμίζει πτυχές της ζωής του Γκενσμπούρ, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού και του βίντεο του 1984 «Lemon Incest», που έκανε με την κόρη του Σαρλότ όταν εκείνη ήταν 12 ετών. Στο βίντεο, ο Γκενσμπούρ είναι σε ένα κρεβάτι χωρίς πουκάμισο, με την κόρη του, η οποία φοράει μόνο πουκάμισο και το κάτω εσώρουχο και τραγουδούν για «τον έρωτα που δεν θα κάνουμε ποτέ μαζί». Το τραγούδι έγινε επιτυχία στη Γαλλία, αλλά ο Γκενσμπούρ βρέθηκε στο στόχαστρο.

Η κόρη του, η οποία είναι σήμερα 52 ετών ηθοποιός και τραγουδίστρια, είπε ότι το τραγούδι δεν προωθούσε την κακοποίηση, λέγοντας στον Guardian το 2019: «Απλώς μιλάει για την απέραντη αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του και μιας κόρης για τον πατέρα της -και δεν μπορείς να το καταδικάσεις αυτό. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα σωματικό».

Η αναφορά μιλά επίσης για τις σχέσεις του Γκενσμπούρ με νεότερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της Σαρλότ, της αείμνηστης Αγγλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Τζέιν Μπίρκιν, καθώς και της τηλεοπτικής εμφάνισής του το 1986 σε ένα chatshow με την τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον, όταν, καθισμένος δίπλα της, είπε: «Θέλω να τη γ@@@@@». Η φεμινίστρια συγγραφέας Φλορένς Πορσέλ είπε ότι ο σταθμός του μετρό θα έπρεπε να πάρει το όνομα της Γαλλίδας τραγουδίστριας Αν Σιλβέρτ. Το δημαρχείο της περιοχής δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει κάτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ