Γαλλία: Ο Μακρόν έταξε βοήθεια 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο – Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός - iefimerida.gr

Γαλλία: Ο Μακρόν έταξε βοήθεια 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο – Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι / Φωτογραφία: AP Photo / Louise Delmotte
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει πακέτο βοήθειας 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υποστήριξη του Λαού και της Κυριαρχίας του Λιβάνου στο Παρίσι.

Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απαιτείται «μαζική βοήθεια» για την υποστήριξη του Λιβάνου, όπου ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 2.500 ανθρώπων μέχρι στιγμής, τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων και την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βραχυπρόθεσμα απαιτείται μαζική βοήθεια για τον πληθυσμό του Λιβάνου, τόσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου, όσο και για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν», τόνισε ο Μακρόν στην ομιλία του.

Οι Γάλλοι διοργανωτές της διάσκεψης ελπίζουν με τις δεσμεύσεις ανθρωπιστικής βοήθειας των συμμετεχόντων να συγκεντρωθούν τα 426 εκατ. δολάρια, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζεται κατεπειγόντως ο Λίβανος. Η Ιταλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέα βοήθεια ύψους 10 εκατ. ευρώ και η Γερμανία χθες Τετάρτη δεσμεύτηκε να στείλει πρόσθετη βοήθεια 60 εκατ. ευρώ στη χώρα της Εγγύς Ανατολής.

Νέα έκκληση Μακρόν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Στην ομιλία του ο Μακρόν επέκρινε το Ισραήλ για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο, «στα νότια, στη Βηρυτό και αλλού με τον αριθμό των αμάχων να συνεχίζει να αυξάνει». Και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Παρίσι επιδιώκει να συμβάλει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου και την ενίσχυση των θεσμών του, καθώς η χώρα – όπου η Χεζμπολάχ λειτουργεί στην πράξη ως κράτος εν κράτει – δεν έχει εδώ και δύο χρόνια πρόεδρο λόγω ασυμφωνίας των πολιτικών παρατάξεων.

Αλλά η διεθνής διάσκεψη διοργανώνεται την ώρα που οι επικριτές του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι η διπλωματική προσέγγιση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μέση Ανατολή είναι θολή λόγω της χαοτικής ενίοτε επικοινωνιακής τακτικής του.

Ωστόσο, οι ιστορικοί δεσμοί της Γαλλίας με την πρώην αποικία της, τον Λίβανο, και η επιρροή της διπλωματίας της δίνουν στο Παρίσι την ώθηση να συντονίσει «μια σωστή απάντηση στη μαζική πρόκληση που θέτει τώρα ο πόλεμος στον Λίβανο», όπως δήλωσε η Ριμ Μοντάζ, αρχισυντάκτρια του ιστολογίου Στρατηγική Ευρώπη του Carnegie Europe.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν Λίβανος Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ