Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά στο Ελυζέ καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητεί τον διάδοχο του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία.
Μολονότι ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει, επισήμως, να εύχεται τη «σταθερότητα» της κυβέρνησης Μπαρνιέ, πίσω από τις κουίντες ψάχνει, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, τον επόμενο ένοικο του πρωθυυπουργικού μεγάρου Ματινιόν αφού δεν σκέφτεται ο ίδιος να παραιτηθεί, μολονότι στα μάτια της πλειοψηφίας των Γάλλων ευθύνεται προσωπικά για την πολιτική κρίση στη χώρα.
Με τον διορισμό το ταχύτερο δυνατόν ενός νέου πρωθυπουργού ο Μακρόν μπορεί να εμφανιστεί ως παράγοντας που εγγυάται τη «θεσμική σταθερότητα», πιστεύουν στο περιβάλλον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde καθώς στις συζητήσεις του με τους συνομιλητές του τονίζει τους κινδύνους παράτασης της πολιτικής αστάθειας για τις χρηματαγορές, για την αξιοπιστία της Γαλλίας στα μάτια της ΕΕ, αλλά και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία EE-Μercosur - κόκκινο πανί για το Παρίσι και τους Γάλλους αγρότες.
Ποια ονόματα σκέφτεται ο Μακρόν για τη διαδοχή του Μπαρνιέ
Μετά την προαναγγελθείσα από την αντιπολίτευση καταψήφιση της κυβέρνησης - θα χρειαστούν 289 ψήφοι στην Εθνοσυνέλευση - ο Μπαρνιέ θα πρέπει στη συνέχεια να παραιτηθεί και να παραμείνει στο τιμόνι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον διορισμό του διαδόχου του.
Εκτός κι αν ο Μακρόν τον επαναδιορίσει, πράγμα μάλλον απίθανο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αφού στο Ελυζέ έχουν καταλήξει ότι χρειάζεται κάποιος όχι τόσο άκαμπτος, αλλά ένα πρόσωπο ικανό για πολιτικούς χειρισμούς, που θα μπορούσε να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με την αντιπολίτευση.
Σεμπαστιάν Λεκορνύ
Έτσι ο Μακρόν σκέφτεται την επόμενη μέρα Και σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ένα από τα ονόματα ψηλά στη λίστα είναι εκείνο του διακριτικού υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, πυλώνα του μακρονισμού εδώ και χρόνια.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Μπρουνό Λεμέρ, που ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μακρόν το 2016, γνωστός για τις ικανότητες χειρισμού, ειδικά στο προεδρικό στρατόπεδο, χαίρει εκτίμησης βουλευτών της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. Και σε αντίθεση με τον Μπαρνιέ, τον οποίο η Λεπέν κατηγορεί ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων της, ο Λεκορνύ γνωρίζει πώς να αναλαμβάνει ρίσκα για να συνομιλεί με ηγετικά στελέχη της «Εθνικής Συσπείρωσης».
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Liberation τον Ιούλιο, ο Λεκορνύ είχε συμμετάσχει πριν τις ευρωεκλογές σε μυστικό δείπνο στο σπίτι του φίλου του, Τιερί Σολέρ - σκιώδους συμβούλου του Μακρόν - με την Λεπέν. Στα κατά αυτής της επιλογής είναι ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να ανακτήσει τον έλεγχο της εγχώριας πολιτικής διορίζοντας έναν από τους αφοσιωμένους σε αυτόν στο Ματινιόν παρά την ήττα του προεδρικού στρατοπέδου στις βουλευτικές εκλογές.
Φρανσουά Μπαϊρού
Μια άλλη στρατηγική επιλογή για τον Μακρόν θα ήταν να διορίσει διάδοχο του Μπαρνιέ τον αρχηγό του κεντρώου Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, που κάνει όνειρα για το Ματινιόν από τον περασμένο Φεβρουάριομ, όταν αθώωθηκε στην υπόθεση των κοινοβουλευτικών βοηθών του κόμματός του.
Ο δήμαρχος του Πο έγινε δεκτός, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, την περασμένη εβδομάδα από τον Αλέξις Κολέρ, τον γενικό γραμματέα του Ελυζέ.
O Μπαιρού υποτίθεται ότι συμβιβάζει την ανεξαρτησία του μυαλού και την πολιτική εξουσία, λέει σταράτα τις απόψεις του στον Μακρόν, ενώ έχει κερδίσει πρόσφατα πόντους στην εκτίμηση της Λεπέν καθώς επέκρινε τις αυστηρές ποινές που ζήτησαν οι εισαγγελείς να επιβληθούν στην επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης για την υπόθεση της κατάχρησης κοινοβουλευτικών κονδυλίου.
Ρολάν Λεσκύρ
Σύμφωνα με το RTL ένα από τα ονόματα που θα μπορούσε να επιλέξει ο Μακρόν για το πρωθυπουργικό μέγαρο είναι εκείνο του βουλευτή της παράταξής του και αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Ρολάν Λεσκύρ.
Το 2017 ο Λεσκύρ μπήκε στην πολιτική με τα χρώματα του κόμματος του Μακρόν «En Marche», αλλά όπως και στην περίπτωση των Λεκορνύ και Μπαϊρού, αυτό το είδος προφίλ θα μπορούσε να είναι ένα ντεσαβαντάζ για την επιλογή του, σύμφωνα με πηγή του RTL. Ενώ ο Μακρόν είχε πει ότι ήθελε πολιτική «σταθερότητα» στη Γαλλία, ο Λεσκύρ περιέγραψε σε δηλώσεις του στο Franceinfo την Δευτέρα την Λεπέν ως «Μακιαβέλι με μικρά πόδια που παίζει με την αξιοπιστία της Γαλλίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και τόνισε ότι «αναμφίβολα θα πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική εξίσωση» μιλώντας «με τη λογική αριστερά».
Μπρουνό Ρεταγιό - Μπερνάρ Καζνέβ
Από την πλευρά της η εφημερίδα La Tribune Dimanche βάζει στο κάδρο της διαδοχής του Μπαρνιέ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό.
Ο Μακρόν «κρίνει τον Υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο δεν γνώριζε πριν, ως πολύ αξιόπιστο και με σεβασμό προς τους θεσμούς», είπε ένας από τους συνομιλητές του.
Μολονότι αντίπαλος του Γάλλου προέδρου, ο Ρεταγιό, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, κλήθηκε να αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση Μπαρνιέ σε ηλικία 63 ετών μετά από μια καριέρα ως εκπρόσωπος της συντηρητικής δεξιάς, «αλλά οι Μακρονιστές και συγκεκριμένα η αριστερή πτέρυγά τους δεν θα τον αποδέχονταν ποτέ» ως πρωθυπουργό, λέει ο πολιτικός συντάκτης Γκοτιέ Λε Μπρετ.
Τέλος, ένα ακόμη όνομα που ξανακούγεται, είναι εκείνο του Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργού υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, πολλοί από την παράταξη του Μακρόν και ιδιαίτερα από την αριστερή πτέρυγα πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση Καζνέβ θα ήταν πιο σταθερή από εκείνη του Μπαρνιέ.
Ο Καζνέβ όργωσε τον περασμένο μήνα τη Γαλλία τον Νοέμβριο για να εξασφαλίσει υποστήριξη, μεταξύ άλλων και από τον Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του διορισμού του στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, φρένο στις φιλοδοξίες του θα μπορούσαν να βάλουν οι διαιρέσεις στην αριστερά, ειδικά στους Σοσιαλιστές και την Ανυπόταχτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Κάποιοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ο Καζνέβ θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών της γκωλικής δεξιάς.