Γαλλία: Πυρετός διαπραγματεύσεων από Μακρόν για να βρει «συμμάχους» -Οι επαφές με ηγέτες της αντιπολίτευσης - iefimerida.gr

Γαλλία: Πυρετός διαπραγματεύσεων από Μακρόν για να βρει «συμμάχους» -Οι επαφές με ηγέτες της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία αρχείου: Christian Hartmann/Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά διαδοχικών επαφών με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβανομένης και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα έχει σήμερα και αύριο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις φωνές από αριστερά και δεξιά που τον καλούν να απομακρύνει την πρωθυπουργό του αλλά και με αμφιβολίες όσον αφορά στην ικανότητα αποφασιστικής διακυβέρνησης της χώρας μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από την παράταξή του στην Εθνοσυνέλευση. Το «Μαζί» του Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση για να εξασφαλίσει στήριξη από αντιπάλους ώστε να περισωθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου, ειδάλλως η Γαλλία απειλείται με μακρά πολιτική παράλυση. «Θα είναι περίπλοκα τα πράγματα. Θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν καλείται τώρα είτε να συμπήξει ευρύτερο συνασπισμό ή να αποδεχθεί ότι θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση κατά περίπτωση στα νομοσχέδια. Η μόνη παρηγοριά του, ότι και οι αντίπαλοί του εμφανίζουν σε κάποιες περιπτώσεις εσωτερικές διαμάχες. «Μια τέτοια κατακερματισμένη Βουλή θα οδηγήσει πιθανώς σε πολιτικό αδιέξοδο με πολύ βραδύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κι αυτό ίσως αποδυναμώσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και ίσως θέσει σε κίνδυνο την οικονομική της θέση», δήλωσε ο Φιλίπ Γκουντέν της Barclays.

Θα συμμαχήσουν οι Ρεπουμπλικανοί με το κόμμα του Μακρόν;


Oι δύσκολες διαπραγματεύσεις του Μακρόν σε αναζήτηση συνοδοιπόρων ξεκινούν το πρωί. Πρώτος στις 10:00 ώρα Γαλλίας θα διαβεί το κατώφλι του Ελυζέ ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών, που σε πρώτη φάση απέκλεισε το βράδυ των εκλογών το ενδεχόμενο να συμπήξει συμμαχία με την παράταξη «Μαζί» (Ensemble) του Γάλλου προέδρου και το επανέλαβε και χθες: «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε ο Ζακόμπ στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από συνεδρίαση του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι θα πει ο Ζακόμπ στο σημερινό ραντεβού του με τον Μακρόν; «Εκείνος έχει κάτι να μου πει. Εγώ δεν ζήτησα τίποτε», είπε. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν συνεργασία «απέναντι στα άκρα», όπως εκείνη του πρώην υπουργού του Νικολά Σαρκοζί-και άλλοτε επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP - Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το νεογκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών να παρέχει κατά περίπτωση στήριξη σε νομοσχέδια της κυβέρνησης. Άλλωστε, το στρατόπεδο Μακρόν και η παραδοσιακή δεξιά έχουν παραπλήσια προγράμματα αναφορικά με την οικονομία, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στηρίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και σε περίπτωση που ένωναν τις δυνάμεις τους θα είχαν πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Ζακόμπ δεν φαίνεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να παρέχει το κόμμα του στήριξη για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65: «Αν το σχέδιό του ταυτίζεται με το δικό μας, δεν θα το καταψηφίσουμε», είπε.

Επαφές Μακρόν με τους ηγέτες κομμάτων της Αριστεράς, αλλά όχι τον Μελανσόν

Με τον Μακρόν θα συναντηθούν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ που μετέχουν στη συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς NUPES, αλλά ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής του συνασπισμού αυτού, ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν δεν θα πάει στο Ελυζέ.

Ο Μακρόν θα υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Στόχος των επαφών αυτών του Γάλλου προέδρου είναι «η οικοδόμηση λύσεων που θα υπηρετούν τους Γάλλους» σε μια περίοδο που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» έναντι της συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε αξιωματούχος του Ελυζέ.

H πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δεν κλήθηκε να μετάσχει σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να παραιτηθεί κι ενώ η η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν ετοιμάζεται να καταθέσει στις 5 Ιουλίου πρόταση μομφής εναντίον της, η Μπορν δυσκολεύεται προς το παρόν να βρει, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της, «τον καλύτερο τρόπο για να συνενώσει βουλευτές που θα θελήσουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για επείγουσες προτεραιότητες για το γαλλικό λαό, ειδικά όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη». Μικρή παρηγοριά για την Μπορν ότι ο Μακρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, «επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της» χθες σε συνάντησή τους στο Ελυζέ όπου την κάλεσε σε γεύμα μαζί με τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην παράταξη Ensemble, τον Φρανσουά Μπαϊρού και τον Εντουάρ Φιλίπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ