Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (17/3) στο Παρίσι, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό της Γαλλίας.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μια συγκέντρωση κοντά στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης, στο Παρίσι. Στα πλάνα που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ.
Περίπου 2.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, ώστε διαμαρτυρηθούν για την υιοθέτηση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Είχαν προηγηθεί πολλές δράσεις μαθητών και φοιτητών τις προηγούμενες ημέρες.
Γύρω στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας, 19:00 ώρα Παρισιού) επικρατούσε ηρεμία στη συγκέντρωση αυτή. Μια 22χρονη, η Κλάρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμμετέχει σε όλες τις διαδηλώσεις. «Είναι σημαντικό να είμαστε εδώ, φοβάμαι μήπως το κίνημα ξεφουσκώσει», τόνισε η νεαρή φοιτήτρια.
Λίγο νωρίτερα περίπου 200 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του 1ου Διαμερίσματος του Παρισιού, όπου είχαν μεταφερθεί δύο φοιτητές οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου.
Γαλλία: Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που φέρνει η κυβέρνηση Μακρόν έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων
Σε όλη τη Γαλλία, καμιά 15αριά πανεπιστήμια έχουν αποκλειστεί και σε άλλα 20 έχει γίνει κατάληψη, σύμφωνα με τον φοιτητικό σύλλογο L'Alternative, που πρωτοπορεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
Στο Παρίσι έγιναν δύο μικρές συγκεντρώσεις και οι φοιτητές επιχείρησαν να οργανώσουν μια αυθόρμητη διαδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες της καθαριότητας στη γαλλική πρωτεύουσα. Με την επέμβαση της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν γρήγορα.
Αποκλεισμένα είναι και ορισμένα λύκεια στο Παρίσι. «Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλους τους μαθητές. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ομοφωνία», είπε μια 16χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Ανρί Κατρ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα, κάτι που όπως λέει είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.