Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να επιβάλουν πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.
Ενώ Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, η ΕΕ, πολύ πιο εξαρτημένη, δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματά τους, πάντως εργάζεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις αγορές αερίου από τη Μόσχα μέσα στη χρονιά.
Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου.
Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».
Σύμφωνα με την κυρία Πομπιλί, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, την Τζένιφερ Γκράνχολμ, «ο (αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν αναγνώρισε κι ο ίδιος πως η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν είναι συγκρίσιμη και ότι δεν εννοεί να μας ζητήσει να πάρουμε τέτοια απόφαση».
Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως η κυβέρνησή του τερματίζει τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να πράξει το ίδιο ως το τέλος του 2022.
Το ρωσικό πετρέλαιο δεν αντιστοιχεί παρά στο 8% των αμερικανικών εισαγωγών αργού· οι ΗΠΑ δεν εισάγουν αέριο από τη Ρωσία.
Για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση –οι 27 εισάγουν το 45% του αερίου και του άνθρακα και το 25% του πετρελαίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία– χωρίς να διακινδυνεύσουν να πλήξουν την οικονομία των πιο εκτεθειμένων χωρών, οι Βρυξέλλες εισηγήθηκαν στα κράτη μέλη να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους, να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί σήμερα και αύριο Παρασκευή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Θα δεσμευτούν να μειώσουν «την εξάρτησή (τους) από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα» από τη Ρωσία, κατά το κείμενο συμπερασμάτων που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτή η γεωπολιτική κρίση θα διαρκέσει» και η ΕΕ δεν θα πάρει «μέτρα που θα είχαν πολύ βαρύ αντίκτυπο στις οικονομίες μας» και θα ήγειραν κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας», σημείωσε η κυρία Πομπιλί, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε από το 40% στο μηδέν μέσα σε πέντε λεπτά».