Οι «φειδωλοί» ξαναχτυπούν: «Όχι» Ολλανδίας για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πλαφόν στο φυσικό αέριο και νέο χρέος - iefimerida.gr

Οι «φειδωλοί» ξαναχτυπούν: «Όχι» Ολλανδίας για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πλαφόν στο φυσικό αέριο και νέο χρέος

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Alberto Pezzali, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αντίθεσή του στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εξέφρασε σήμερα ο Μαρκ Ρούτε.

«Έχουμε ακόμη πολύ μεγάλη εξάρτηση», δήλωσε σε εκδήλωση στο Παρίσι υπογραμμίζοντας ότι είναι ευκολότερο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ να προτείνουν τέτοια μέτρα, ενώ χαρακτήρισε «μη σοφή κίνηση» την άσκηση πίεσης σε εταιρείες όπως ο ολλανδο-βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρούτε δήλωσε παράλληλα ότι «ανησυχεί με την ιδέα του πλαφόν στο φυσικό αέριο», που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ας σημειωθεί ότι οι λεγόμενοι «φειδωλοί» της ΕΕ, ή «frugal four», δηλαδή η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, συνεπικουρούμενες από τη Φινλανδία, είχαν ήδη αντιταχθεί, το προηγούμενο διάστημα στη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, με κοινό χρέος των 27 χωρών της ΕΕ.

Ρούτε: «Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για νέο χρέος»

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας από τις τέσσερις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της ΕΕ (Aυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία), είπε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους πόρους για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πρότζεκτ προτού προχωρήσει στην έκδοση νέου χρέους. «Ας κάνουμε πρώτα χρήση των υφιστάμενων εργαλείων στο μέγιστο», δήλωσε ο Ρούτε στην εκδήλωσε στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, ενόψει συνάντησής του με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο Rutte είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ταμείο NextGenerationEU (NGEU) της ΕΕ μετά την πανδημία. «Αυτή τη στιγμή στο υφιστάμενο NGEU υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα», ιδίως για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η οποία είναι το κλειδί για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, σημείωσε. Ερωτηθείς για τη δυνατότητα έκδοσης νέων ομολόγων για τη χρηματοδότηση μέτρων στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, είπε: «αυτές οι ιδέες δεν έχουν διατυπωθεί πλήρως».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι και στη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις για να γίνουν τέτοιες κινήσεις – ειδικά καθώς «τρέχει» ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κ. Λίντνερ: Δεν είναι στην ατζέντα μας

«Στηρίζουμε την Ουκρανία. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Όμως, αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συζήτηση για χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο δανεισμός της Ευρώπης μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ