Το μεγάλο κέρδος της Ρωσίας από την ανατίναξη του φράγματος: «Παγώνει» την αντεπίθεση της Ουκρανίας στον νότο - iefimerida.gr

Το μεγάλο κέρδος της Ρωσίας από την ανατίναξη του φράγματος: «Παγώνει» την αντεπίθεση της Ουκρανίας στον νότο

Δορυφορική φωτογραφία από τις καταστροφές στο φράγμα της Χερσώνας στην Ουκρανία
Δορυφορική φωτογραφία από τις καταστροφές στο φράγμα της Χερσώνας στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο κόσμος να βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ από την επίθεση στο φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, η καταστροφή, όμως, που προκλήθηκε φαίνεται να ευνοεί απόλυτα τους στόχους της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και αναλυτές, η καταστροφή του φράγματος και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Καχόβκα, που προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία, είναι πιθανό να περιορίσει τις επιλογές του Κιέβου στην αντεπίθεση που σχεδιάζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόσχα και το Κίεβο επέρριψαν ευθύνες εκατέρωθεν την Τρίτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χρονική στιγμή της καταστροφής του φράγματος είναι ύποπτη, καθώς ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία.

Ποιο το όφελος της Ρωσίας από την καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα

Η καταστροφή του φράγματος φαίνεται να καταργεί τα σχέδια του Κιέβου να επιτεθεί στο νότο, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας επίθεσης προς τα ανατολικά, στην οποία θα μπορούσε να επικεντρωθεί η Μόσχα. Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να κάνουν κάποια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης φέτος, μετά την ανακοίνωση της επίθεσής τους τον Ιανουάριο.

«Ο σκοπός είναι προφανής: να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στον δρόμο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που προελαύνουν» δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νερό να καταπίνει το κατεστραμμένο φράγμα και να πλημμυρίζει πόλεις και χωριά στις όχθες του ποταμού Ντνίπρο. Οι ουκρανικές αρχές έσπευσαν να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η Ουκρανία σχεδίαζε την αντεπίθεσή της με επίκεντρο τον νότο

Η Ουκρανία αναμένεται να εξαπολύσει μια επίθεση στο νότο για να προσπαθήσει να διασπάσει τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τις κατεχόμενες επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Η σύνδεση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία και για τις προμήθειες.

Εάν το Κίεβο έφτανε στη στρατηγική πόλη της Μελιτόπολης ή μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στην κατοχή της Ρωσίας στα νότια αλλά και στο ηθικό των δυνάμεών της.

«Η Ρωσία επωφελείται από το γεγονός ότι η πρώτη γραμμή είναι μικρότερη επειδή είναι ευκολότερο να συγκεντρώσει δυνάμεις και να αποτρέψει μια σημαντική θετική εξέλιξη. Επομένως, εάν μια ουκρανική επιχείρηση στη Χερσώνα είναι λιγότερο πιθανή τώρα, μπορεί οι Ρώσοι να είναι σε θέση να μετακινήσουν περισσότερες δυνάμεις ανατολικά» δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στους FT ότι οι αξιωματούχοι αξιολογούν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και θα προσαρμόσουν ανάλογα τα σχέδια της αντεπίθεσής τους. «Αν είχαμε σχέδια για μια επιχείρηση εκεί, σίγουρα δεν θα το κάνουμε σύντομα. Αμέσως μετά την πλημμύρα, η περιοχή θα είναι ουσιαστικά έλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Andriy Zagorodnyuk, στρατιωτικός σύμβουλος και πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι είναι πιθανό οι στρατηγοί του Κιέβου να έχουν εναλλακτικά σχέδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλημμύρες μπορεί να είναι μια οπισθοδρόμηση, αλλά δεν θα σταματήσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας. «Αν θέλαμε να περάσουμε το ποτάμι εκεί, αυτό τώρα δεν πρόκειται να συμβεί. Βασικά, χάνουμε κάθε δυνατότητα να διασχίσουμε το ποτάμι και να μετακινήσουμε εξοπλισμό σε αυτήν την περιοχή. Ουσιαστικά, γι' αυτό πιθανότατα το έκανε η Ρωσία, ειδικά τώρα».

Πιθανό η Ρωσία να ανατίναξε το φράγμα για να πλήξει περιοχές που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί

Εκπρόσωπος από το Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας, τέλος, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να ανατίναξαν το φράγμα για να πλημμυρίσουν τις περιοχές που φέρεται να είχαν ανακαταληφθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα τη Δευτέρα. «Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι η επιθυμία να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στην Ουκρανία σε συνθήκες όπου οι κατακτητές έχουν χάσει την ελπίδα να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στα νότια της χώρας», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλημμύρες, είπε ένας δυτικός αξιωματούχος, «θα επηρεάσουν μεγάλα τμήματα πολιτικών υποδομών που είναι δύσκολο να αναγεννηθούν εν μέσω πολέμου. Εάν διαφημίζετε ευρέως ότι πρόκειται να ξεκινήσετε μια αντεπίθεση, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν οι αντίπαλοι λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ