Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η ανατίναξη του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Καχόβκα, στη Χερσώνα.
Ειδικότερα, νωρίτερα σήμερα (6/6) η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην Καχόβκα, απειλώντας με «καταστροφική» πλημμύρα που θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί της Τρίτης (6/6) ότι το φράγμα πάνω από τον ποταμό Δνείπερο στο νότιο τμήμα της χώρας υπέστη ζημιές από διάφορες εκρήξεις και κάλεσε τους κατοίκους χωριών στη δεξιά όχθη του ποταμού, καθώς και τμημάτων της πόλης Χερσώνα κάτω από τον ποταμό, να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο φράγμα προειδοποίησε ότι η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται για άλλες 72 ώρες και υποστήριξε ότι αναμένει πλημμύρες ύψους 12 μέτρων σε ορισμένα σημεία.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει το αποτέλεσμα των πλημμυρών, αν το φράγμα της Νόβα-Καχόβκα είχε καταστραφεί εντελώς στη Χερσώνα, δείχνοντας έτσι το μέγεθος της καταστροφής που θα σημειωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Δνείπερου.
Δεν κινδυνεύουν μεγάλοι οικισμοί από την ανατίναξη του φράγματος
Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.
«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στη Νότια Ουκρανία.
Συνολικά τα «παρόχθια χωριά» 14 οικισμών, όπου κατοικούν «πάνω από 22.000 άνθρωποι», απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.
«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».
Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα-Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου. «Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Καθώς το νερό στον ταμιευτήρα Καχόβκα συνεχίζει να αναβλύζει με ταχείς ρυθμούς, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα θα είναι «κρίσιμα υψηλά» σε λίγες ώρες. Ο ταμιευτήρας χωράει συνήθως περίπου 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, περίπου όσο η Μεγάλη Αλυκή στην αμερικανική πολιτεία Γιούτα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Oleksandr Prokudin, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, ανέφερε σε δήλωσή του στο Telegram την Τρίτη ότι χιλιάδες άνθρωποι στη δυτική όχθη του ποταμού βρίσκονται σε «κρίσιμη ζώνη».
Από τις 7:30 π.μ. τοπική ώρα οι ακόλουθοι οικισμοί έχουν πλημμυρίσει πλήρως ή εν μέρει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας:
- Tiahynka
- Lvove
- Odradokamyanka
- Ivanivka
- Mykilske Tokarivka
- Poniativka
- Bilozerka
- Μικροπεριφέρεια Ostriv της Χερσώνας
Περίπου 80 οικισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, βρίσκονται στη ζώνη πιθανών πλημμυρών, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.
«Καταλαβαίνουμε ότι και άλλοι οικισμοί θα πλημμυρίσουν και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό», πρόσθεσε ο Prokudin.
Στη Χερσώνα έχουν ήδη εκκενωθεί περισσότεροι από 700 κάτοικοι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Prokudin δήλωσε ότι θα μεταφερθούν πρώτα στην πόλη Χερσώνα, «στη συνέχεια στο Μικολάιβ και από εκεί στο Χμελνίτσκι, την Οδησσό, στο Κροπιβνίτσκι, στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις».
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ρήγμα στο φράγμα
Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα, απέδωσε σήμερα το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα». Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα-Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στη δομή.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα. Σύμφωνα με το TASS, οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν πως η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.
Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία με προπαγανδιστικά μυθεύματα, όπως τα χαρακτήρισε, και έχει στραφεί στο να δηλώνει ανοικτά τις πραγματικές της προθέσεις - «να καταστρέψει την Ουκρανία, να σκοτώσει Ουκρανούς, να διαλύσει την οικονομία» και μη στρατιωτικές «ζωτικής σημασίας υποδομές». Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.
Επίσης, ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι για την αποκαλούμενη από τον ίδιο «καταστροφή» του φράγματος Νόβα-Καχόβκα ευθύνονται «Ρώσοι τρομοκράτες».
Παράλληλα, ο Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος «ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες» και «ειδεχθές έγκλημα πολέμου».
Υπ. Ενέργειας Ουκρανίας: Δεν απειλείται η ενεργειακή σταθερότητα της χώρας
Η καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα στη Νότια Ουκρανία δεν αποτελεί άμεση απειλή για την τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε σήμερα (6/6) το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.
«Η έκρηξη… δεν επηρέασε άμεσα την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Δεν υπάρχουν απειλές στη σταθερότητα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών».
Επικεφαλής IAEA: Έλλειψη νερού ψύξης θα μπορούσε να διαταράξει τις γεννήτριες στη Ζαπορίζια
Από την άλλη πλευρά, o επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η έλλειψη νερού ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, θα μπορούσε να διαταράξει τη γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.
Η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο -κοντά στο φράγμα που έσπασε- βρίσκεται σε τμήμα της Ουκρανίας, που ελέγχεται από τη Ρωσία.
«Η απουσία νερού ψύξης στα βασικά συστήματα νερού ψύξης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα προκαλούσε τήξη καυσίμων και μη λειτουργία των ντιζελογεννητριών έκτακτης ανάγκης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Rafael Grossi της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Τέλος, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου».
Η καταστροφή του φράγματος δεν θα εμποδίσει την ουκρανική προέλαση
Η καταστροφή του φράγματος Νόβα-Καχόβκα στη Νότια Ουκρανία δεν θα εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να προελάσουν, αναφέρει το Reuters, όπως δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Ουκρανός διοικητής.
«Όσον αφορά την παρεμπόδιση των επιθετικών μας ενεργειών, η στρατιωτική διοίκηση έχει λάβει πλήρως υπόψη της τέτοιες προδοτικές ενέργειες του εχθρού και δεν θα πρέπει να εμποδίσει την προέλασή μας σε εκείνες τις κατευθύνσεις όπου μπορεί να υπάρξει διαρροή νερού», δήλωσε ο Serhiy Naev, διοικητής των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Με πληροφορίες από Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Guardian και Reuters