H Φινλανδία κλείνει το μάτι στην Άγκυρα για να... πάρει πίσω το βέτο: «Μπορεί να αγοράσουμε τουρκικά drones» - iefimerida.gr

H Φινλανδία κλείνει το μάτι στην Άγκυρα για να... πάρει πίσω το βέτο: «Μπορεί να αγοράσουμε τουρκικά drones»

τουρκικής κατασκευής drone "Bayraktar TB2"
Φωτογραφία αρχείου: wikimedia commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιθανό ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικής κατασκευής drones εκδήλωσε η Φινλανδία κλείνοντας το μάτι στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Εν αναμονή και της συνάντησης αξιωματούχων από τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και την Άγκυρα προσεχώς στις Βρυξέλλες που προανήγγειλε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με στόχο την άρση του αδιεξόδου ο ΥΠ ΕΞ της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι σημείωσε ότι η χώρα του «ίσως να ενδιαφέρεται για ορισμένα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήμα» κι ότι τα drone «μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στα συστήματα αυτά», όπως ανέφερε ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος SavunmaSanayiST.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια αγορά τουρκικών drones όπως τα Bayraktar TB2 που κατασκευάζει εταιρεία ιδιοκτησίας του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ
και τα οποία χρησιμοποιεί η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, θα εκλαμβανόταν ως θετική χειρονομία από την Τουρκία, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Τουρκία απειλεί με βέτο τις δύο σκανδιναβικές χώρες κατηγορώντας ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα η Άγκυρα θέλει να τερματίσουν οι δύο χώρες το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία προ τριετίας με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο.

H Στοκχόλμη διεμήνυσε χθες ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία για τις αντιρρήσεις της, όπως είπε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Ο Φινλανδός ΥΠ ΕΞ ότι η χώρα του δεν απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία κι ότι οι πωλήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επίθεση γοητείας του Ελσίνκι προς την Άγκυρα μετείχε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, αναφέροντας σε αναρτήσή του σε ιστολόγιο ότι η χώρα του «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον αγών κατά της τρομοκρατίας» μαζί με μια φωτογραφία, όπoυ εμφανίζεται να καταθέτει λουλούδια μαζί με τον Ερντογάν το 2015 σε σημείο τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία.

«Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και εργάζεται ενεργά για την αποτροπή της. Η πρόσέγγιση και οι ενέργειες της Φινλανδίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας συνάδουν πλήρως με τη γενική γραμμή των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, επίσης όσον αφορά στην τρομοκρατία που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και υπ’ αυτό το πρίσμα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξή της», έγραψε ο Νιινίστο.

Είχαν προηγηθεί ανάλογες προσπάθειες και από τη Σουηδία να καθησυχάσει την Άγκυρα ότι δεν απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχων στρατιωτικού οπλισμού στην Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων, Καρλ Έβερτσον, είπε στους FT ότι μολονότι από το 2018 δεν δόθηκαν άδειες για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δεν υπήρχε εμπάργκο. «ΟΙ αξιολογήσεις βασίζονται στα συμφέροντα της άμυνας της Σουηδίας, της ασφάλειας και της εξωτερικής της πολιτικής. Αυτά τα συμφέροντα μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Και θα εξεταστεί πιθανώς σε πολιτικό επίπεδο πώς θα επηρεαστεί από μια ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η πολιτική ελέγχου των σουηδικών εξαγωγών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φινλανδία Τουρκία drones ΝΑΤΟ Σουηδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ