Ο Ερντογάν εξηγεί στον Εconomist γιατί αντιδρά στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Ο Ερντογάν εξηγεί στον Εconomist γιατί αντιδρά στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: Presidencia turca vía AP Foto
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με άρθρο του στον Economist o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εξηγήσει για ποιους λόγους η Τουρκία αντιδρά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις αυτές της Άγκυρας «αντιπροσωπεύουν ένα αποφασιστικό βήμα που γίνεται για λογαριασμό όλων των χωρών που έχουν στοχοποιηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι σήμερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως τέτοιες η Άγκυρα χαρακτηρίζει το PKK που δρα στα εδάφη της και τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία και τους Κούρδους αντάρτες στο Ιράκ, καθώς και τους γκιουλενιστές της FETO, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο χαρακτηρίζει ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016. Ενώ εξαπολύει βέλη κατά των δύο σκανδιναβικών χωρών, επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε Κούρδους και μέλη αυτών των οργανώσεων και σε Τούρκους αντιφρονούντες.

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι «σταθεροποιητική δύναμη»

Ο Ερντογάν επιχειρεί στην αρχή του άρθρου του στον Economist μια αναδρομή στην προσφορά της χώρας του στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία είναι περήφανος και αναντικατάστατος σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η χώρα μας εντάχθηκε στη Συμμαχία το 1952, έχοντας στείλει στρατεύματα στην Κορέα για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αμέσως μετά η Τουρκία», υποστηρίζει, «υπήρξε σταθεροποιητική δύναμη καλού στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν επίσης σε πολλές περιοχές του πλανήτη, από το Κόσοβο μέχρι το Αφγανιστάν στο πλαίσιο Νατοϊκών αποστολών». 

Ο Ερντογάν σημειώνει ότι η χώρα του επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην αμυντική της βιομηχανία ενισχύοντας την αμυντική της ικανότητα, συμβάλοντας έτσι στην ισχύ του ΝΑΤΟ. Και παραπονιέται ότι μολονότι οι εταίροι στη Συμμαχία εκτιμούν τη συνεισφορά της Τουρκίας, «τη λησμόνησαν γρήγορα όταν δεν υπήρχαν απειλές για τη δική τους εθνική ασφάλεια. Οι εταίροι μας, που θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας μόνον σε ταραχώδεις καιρούς, όπως η κρίση στα Βαλκάνια, εσφαλμένα θεώρησαν ότι η μακροχρόνια σταθερότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία. Κι έτσι, μετά την εξάλειψη της άμεσης απειλής, αγνόησαν τις γεωπολιτικές πραγματικότητες και τις πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυρά Ερντογάν κατά Μακρόν και εκείνων που χαρακτήριζαν «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ

Κι εκτοξεύει πυρά κατά εκείνων στο ΝΑΤΟ – του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβανομένου – που είπαν ότι η Συμμαχία είναι «παρωχημένη» και «εγκεφαλικά νεκρή». «Οι ίδιοι αυτοί αμφισβήτησαν το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό το μείγμα εξαιρετικών ευσεβών πόθων και ακραίας στρατηγικής μυωπίας κόστισε στη συμμαχία πολλά χρόνια», λέει ο Ερντογάν.

«Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε να πιστέψει ότι η κοντόφθαλμη και ενίοτε ριψοκίνδυνη στάση ορισμένων κρατών μελών αντανακλούσε τη θέση του ΝΑΤΟ στο σύνολό του. Αντίθετα, υπογραμμίσαμε τη σημασία του ΝΑΤΟ και καλέσαμε τα κράτη μέλη να κάνουν τα αναγκαία βήματα, που περιλάμβαναν την επικαιροποίηση των νατοϊκών αποστολών για να καλύπτουν αναδυόμενες απειλές (…) Ειδικά στο θέμα της τρομοκρατίας, η έλλειψη συλλογικής δράσης παρά τις άμεσες επιθέσεις κατά πολλών κρατών μελών υπονόμευσε τη συνεργασία στην ασφάλεια και πυροδότησε βαθιά δυσπιστία μετατξύ των πολιτών κρατών μελών του ΝΑΤΟ για τον οργανισμό.

Η Τουρκία υπογράμμισε τη στάση αυτή σε όλες τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η διεθνής συνεργασία ήταν ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλαμε το ΝΑΤΟ να συνεργάζεται καλύτερα σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και στον στρατιωτικό τομέα, όταν αντιμετωπίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι μόνο για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης και της στρατολόγησης της τρομοκρατίας εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ. Και παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή τη θέση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ενστάσεις της Άγκυρας για τις ενταξιακές φιλοδοξίες Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια του άρθρου του αναλύει για ποιους λόγους η Άγκυρα ορθώνει εμπόδια στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ατυχές, καθώς όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αποδέχονται την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία, που ορισμένα κράτη μέλη αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν πλήρως ορισμένες απειλές προς τη χώρα μας. Η Τουρκία επιμένει ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά της και το μέλλον του οργανισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να περιμένουμε από τις χώρες αυτές, που θα περιμένουν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ να σπεύσει προς υπεράσπισή τους βάσει του Άρθρου 5, να αποτρέψουν τη στρατολόγηση, τη συγκέντρωση χρημάτων και τις προπαγανδιστικές δραστηριότητες του PKK, το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οντότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική.

Η Τουρκία θέλει οι υποψήφιες χώρες να περιορίσουν τις δραστηριότητες όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και να εκδώσουν τα μέλη αυτών των οργανώσεων. Παρείχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις στις Αρχές αυτών των χωρών και περιμέναμε να αναλάβουν δράση. Επίσης η Τουρκία θέλει οι χώρες αυτές να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η τρομοκρατία συνιστά απειλή για όλα τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα πριν ενταχθούν. Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της ως προς το θέμα αυτό».

Ο Ερντογάν σημειώνει ακόμη στο άρθρο του τα παράπονα της Τουρκίας για το εμπάργκο όπλων που της επέβαλε η Σουηδία, το οποίο χαρακτηρίζει «ασύμβατο με το πνεύμα στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και ζημιώνει την ταυτότητα του ΝΑΤΟ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: «Ουδείς στην Άγκυρα θα δεχθεί υποδείξεις από χώρα απρόθυμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία»

Και καταλήγει στο άρθρο του: «Όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ίσως να μην υπάρχουν πάντα παρακαμπτήριοι δρόμοι. Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχία μπορεί να συντομευθεί κάνοντας τολμηρά, αναγκαία βήματα. Η στάση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς άλλων χωρών με τις οποίες θα ήθελαν να είναι σύμμαχοι, θα καθορίσει σε ποιο βαθμό κι η Τουρκία θα ήθελε να είναι σύμμαχοι μαζί τους.

Η άγνοια και η παρεμπόδιση όσων τολμούν να αμφισβητούν τη σχέση της Τουρκίας, που έχει υιοθετήσει θετική και εποικοδομητική προσέγγιση αναφορικά με τη διεύρυνση της συμμαχίας στο παρελθόν, με το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τη στάση μας. Η χώρα μας, που είναι ανοικτή σε όλες τις μορφές διπλωματίας και διαλόγου, συνιστά σθεναρά να εστιαστεί η προσπάθεια στο να πειστούν οι υποψήφιες χώρες να αλλάξουν τη στάση τους. Δεν υπάρχει Αρχή στην Άγκυρα που να της υπαγορεύσει τι να κάνει οποιαδήποτε χώρα είναι απρόθυμη να πολεμήσει την τρομοκρατία. Πιστεύουμε ότι θα τεθούν σε κίνδυνο η φήμη και η αξιοπιστία της συμμαχίας αν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ