Υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τάσσεται πλέον η πλειοψηφία στη σκανδιναβική χώρα.
Σε δημοσκόπηση της δεξαμενής σκέψης Finnish Business and Policy Forum (Eva), που διενεργήθηκε στο διάστημα 4 – 15 Μαρτίου το 60% των 2.074 συμμετεχόντων δήλωσε ότι στηρίζει ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, μια τεράστια αύξηση του σχετικού ποσοστού σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια – και παρά τις απειλές της Ρωσίας προς το το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» αν επιδιώξουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία έχει μεγάλη συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία κι ήταν κάποτε μέρος της επικράτειας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μετά την ανεξαρτητοποίησή της δέχθηκε εισβολή από τον Κόκκινο Στρατό το 1939 και αντεπιτέθηκε χωρίς να γνωρίσει την ήττα. Επί δεκαετίες, ωστόσο, το Ελσίνκι κρατούσε μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κι απέφευγε μια ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σημειωτέον ότι σε περσινή δημοσκόπηση του ίδιου think tank, οι περισσότεροι Φινλανδοί τάχθηκαν υπέρ της ουδετερότητας της χώρας τους και μόνον ένας στους τρεις (34%) δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν ένταξη στη Συμμαχία. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε μια δραματική αλλαγή με διπλασιασμό του ποσοστού εκείνων που θέλουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, κρίνοντας ότι η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Eva, Ίλκα Χααβίστο.
Πάντως, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, είπε την Κυριακή ότι ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται από «τεράστιο κίνδυνο» κλιμάκωσης στην Ευρώπη, αλλά η χώρα του θέλει να βρει τρόπους να βελτιώσει την ασφάλειά της. Νωρίτερα αυτό το μήνα η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, είχε πει ότι οι Φινλανδοί πολιτικοί θα συζητήσουν για το θέμα: «προχωρούμε γρήγορα, αν και οι συζητήσεις θα είναι διεξοδικές», τόνισε.