Η διαρροή των συνομιλιών των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, έχουν προκαλέσει οργή στην Ευρώπη.
Οι Τζέι Ντι Βανς και Πιτ Χέγκσεθ, μίλησαν εντελώς υποτιμητικά για την Ευρώπη σε αυτές τις συνομιλίες, με τον μεν Βανς να γράφει ότι μισεί το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ ξελασπώνουν ξανά την Ευρώπη» και τον Χέγκσεθ να απαντά «Συμμερίζομαι απόλυτα την αποστροφή σου για την ευρωπαϊκή παρασιτική στάση. Είναι ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟ»
Αυτός ο μίνι διάλογος μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε (πέρα από την γκάφα ολκής της διαρροής πληροφοριών για επικείμενη επίθεση στους Χούθι), με τους χαρακτηρισμούς των δύο Αμερικανών υπουργών να σχολιάζονται από Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Ο Βανς παρακινεί τον Τραμπ κατά της Ευρώπης»
Ένας Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι παρακολούθησε εμβρόντητος τη διαρροή το βράδυ της Δευτέρας, χαρακτηρίζοντάς την «τρελή» και σημειώνοντας ότι υπογραμμίζει τον ρόλο του Βανς ως κινητήρια δύναμη της εχθρικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκάζει ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετεί πιο σκληρή στάση, καθώς «δεν θέλει να φαίνεται πιο αδύναμος από τον Βανς» ανέφερε στο Politico.
Δημόσια, οι Βρετανοί υπουργοί και αξιωματούχοι επιχείρησαν να μειώσουν τη ζημιά από τις αποκαλύψεις, επιμένοντας ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς.
Ωστόσο, ο πρώην Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση Τραμπ χρειάζονται… επανεκπαίδευση σχετικά με τους συμμάχους τους.
Τα διαρρεύσαντα μηνύματα περιλάμβαναν ακόμη και συζήτηση για το πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να «αποζημιώσει» τις ΗΠΑ για το κόστος της στρατιωτικής δράσης. Στην πραγματικότητα, οι προγραμματισμένες αεροπορικές επιδρομές που αναφέρθηκαν στη συνομιλία στο Signal υποστηρίχθηκαν από βρετανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με αναφορές.
Ειρωνείες κατά Βανς -«Ιδεολόγος της στιγμής, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια συνομιλία»
«Συμφωνώ ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια. Αλλά ο Πρωθυπουργός Σερ Κιρ (Στάρμερ) θα έπρεπε να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε από την πρώτη γραμμή. Εξουσιοδότησα 4 αεροπορικές επιδρομές της RAF κατά των Χούθι και το Βασιλικό Ναυτικό προστάτευσε τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι στρατιώτες μας ρίσκαραν τη ζωή τους για το εμπόριο. Μερικοί στην Ουάσινγκτον χρειάζονται υπενθύμιση»
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, σχολίασε ειρωνικά: «Ο Τζ. Ντ. Βανς και η παρέα του δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν ούτε μια ομαδική συνομιλία, πόσο μάλλον τη δυνατότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Αυτά τα πράγματα σίγουρα κάνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας μας νευρικές για τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε μαζί τους.»
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ατμόσφαιρα μεταξύ των διπλωματών ήταν πιο βαριά…
Όσοι ήλπιζαν ότι ο Βανς και οι συνεργάτες του επέλεγαν μια δημόσια σκληρή στάση, ενώ ιδιωτικά ήταν πιο συμβιβαστικοί, έχασαν κάθε αυταπάτη.
«Είναι απογοητευτικό να βλέπεις πώς μιλούν για την Ευρώπη όταν νομίζουν ότι κανείς δεν τους ακούει,» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, που μίλησε ανώνυμα. «Αλλά ταυτόχρονα, δεν είναι έκπληξη… Είναι απλώς ότι τώρα βλέπουμε τη σκέψη τους σε όλη της την μη-διπλωματική δόξα».
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι «ο Βανς τυχαίνει να είναι ο ιδεολόγος της στιγμής, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθη και κάποια στιγμή θα χάσει τον έλεγχο. Τότε, αργά ή γρήγορα, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου», υποστήριξε.
Ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης συμφώνησε ότι η ιστορία δείχνει πως «η Αμερική κάποτε θα ξαναγίνει ένας σταθερός σύμμαχος της Ευρώπης. Προς το παρόν, και παρά τα όμορφα διπλωματικά λόγια, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί,» είπε.
«Δεν υπάρχει συμμαχία χωρίς εμπιστοσύνη. Οπότε, η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή.»
Όσο για το ενδεχόμενο να χρεωθεί η Ευρώπη για τη στρατιωτική επιχείρηση (που επιχειρηματολόγησε ο Βανς), ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σχολίασε σκωπτικά: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη τον λογαριασμό».