Επιμένει ο Ερντογάν: Όχι στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν την ξαναπατάμε όπως με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Επιμένει ο Ερντογάν: Όχι στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν την ξαναπατάμε όπως με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Turkish Presidency via AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην άρνησή του να συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την οποία μάλιστα αποκάλεσε «φωλιά τρομοκρατών»!

Μιλώντας σε ομάδα νέων στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις ενστάσεις της Άγκυρας για τις ενταξιακές προοπτικές των δύό σκανδιναβικών χωρών τονίζοντας: «όσον αφορά στο ΝΑΤΟ γνωρίζετε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας κι αυτοί φιλοξενούν το PKK και το YPG. Tο ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφάλειας, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό. Αν μία χώρα πει “όχι” δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους είπαμε ότι αυτές οι χώρες ενθαρρύνουν τις πηγές τρομοκρατίας στη χώρα μου και τους παρέχουν σοβαρή οικονομική υποστήριξη και τους στηρίζουν με όπλα» .

Ερντογάν: «Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος που διαπράξαμε με την Ελλάδα»

Συνεχίζοντας τα σχόλιά του ο Ερντογάν διεμήνυσε και πάλι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

«Όσοι μπήκαν στο παρελθόν, μπήκαν. Η Γαλλία και η Ελλάδα ήταν μέσα στο ΝΑΤΟ και αποχώρησαν. Αλλά, δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας τους άνοιξε το δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν στο ΝΑΤΟ. Επέστρεψαν και τι έγινε; Για παράδειγμα η Αμερική δημιούργησε βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ [εννοεί τους γκιουλενιστές] ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τις λίστες με τα ονόματα των τρομοκρατών που τους δίνουμε και τους κρατούν ακόμη εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα μας λένε “πείτε μας ποιες είναι οι απαιτήσεις σας και να ρωτήσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Δεν σκοπεύουμε να ξαναπέσουμε στην ίδια τρύπα. Τα ζήσαμε αυτά με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ίδιο κόλπο. Γιατί να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος; Συγνώμη..

Αναφορές στο Κυπριακό

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βέλη κατά της Δύσης που εξοπλίζει την Ελλάδα, ενώ κάποιες χώρες επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά και κατά των θέσεων της Αθήνας αναφορικά με το Κυπριακό.

«Ειδικά η Σουηδία είναι φωλιά τρομοκρατών. Επίσης μας επέβαλαν κυρώσεις όσον αφορά στις εξαγωγές όπλων. Και τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δις. ευρώ στη Δύση κι εκείνη τους παρέχουν οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα η Αμερική τους επιτρέπει να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη πλευρά όταν λένε «θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μαζί σας” στις συναντήσεις μας, σηκώνονται και λένε “δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο”. Ποιος σας λέει ότι εμείς βλέπουμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά; Συγνώμη, αλλά είμαστε η Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατ., και την πατήσαμε μια φορά στο παρελθόν, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναπέσουμε στην ίδια τρύπα.

Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική. Κι είπαμε στους συναδέλφους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤο και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: Δεν θα κόψω τις σχέσεις μου με Πούτιν και Ζελένσκι

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική ισορροπιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών: «Δεν σκοπεύω να κόψει τις σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν ή τον κ. Ζελένσκι. Συνεχίζω την τηλεφωνική διπλωματία με τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι. Τους έστειλα τον ειδικό απεσταλμένο μου και θα συνεχίσουμε το ίδιο (…)

Έχουμε διαφορετικούς δεσμούς με τις δύο πλευρές. Με τη Ρωσία έχουμε ένα κοινό πρότζεκτ στην πυρηνική ενέργεια και του χρόνου, Θεού θέλοντος, θα ολοκληρώσουμε και θα ανοίξουμε το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου (…) Είναι στρατηγικά σημαντικές οι σχέσεις αυτές για μας και δεν μπορούμε να τις κόψουμε.

Από την άλλη πλευρά έχουμε πολλές εταιρικές σχέσεις με την Ουκρανία στον τομέα των τροφίμων, όπως τα σιτηρά. Συνεχίζουμε το ίδιο. Κι αν υπάρχει χώρα που θα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αυτή είναι η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ