Ο εκνευρισμός στην Τουρκία από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ δεν λέει να κοπάσει.
Οι δηλώσεις ιθυνόντων, όπως ο Φουάτ Οκτάι και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και οι τίτλοι και τα άρθρα στον τουρκικό Τύπο δείχνουν την οργή που συνεχίζουν να προκαλούν οι επισημάνσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και ειδικά το γεγονός ότι, όρθιο, όλο το Κογκρέσο καταχειροκρότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάφορα σημεία της ομιλίας του και ειδικότερα στην αναφορά που έκανε στο Κυπριακό, ζητώντας να μην υιοθετηθεί λύση δύο κρατών.
Hurriyet: «Τον χειροκρότησαν 37 φορές σε 42 λεπτά -Ο ενθουσιασμός του Κογκρέσου των ΗΠΑ ξάφνιασε ακόμη και τον Μητσοτάκη»
Η τουρκική εφημερίδα κάθισε μάλιστα και μέτρησε πόσες φορές οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές χειροκρότησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό:
«Εορταστικό κλίμα επικρατεί στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (…) 37 φορές -10 εκ των οποίων όρθιοι- χειροκρότησαν στα 42 λεπτά της ομιλίας του τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο. Τα μέλη του χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη 5 φορές για όσα είπε για την Κύπρο και την Τουρκία» γράφει η «Hurriyet», που σημειώνει ότι επικρατεί «χαρά στην Ελλάδα για τα F-35».
«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ γίνονται υπολογισμοί για παράδοση 20-24 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αθήνα μέχρι το 2028» σημειώνει παρακάτω, με εμφανή δόση ζήλιας, καθώς η Τουρκία έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.
Yeni Safak: «Δούρειος ίππος στο ΝΑΤΟ -O Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης εμφάνισε την Τουρκία ως απειλή στο Κογκρέσο»
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ανέλαβε «ρόλο Δούρειου Ίππου στο ΝΑΤΟ, που θέλει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να δώσει την εικόνα ενότητας μετά από πολλά χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο παρουσίασε την Τουρκία, αντί της Ρωσίας, ως απειλή. Ο Μητσοτάκης, που θέλει εμπάργκο όπλων για την Τουρκία, παραδέχθηκε ότι η Αθήνα δεν εγκατέλειψε την ιδέα της Ένωσης στην Κύπρο (…) Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Μητσοτάκης στοχοθέτησε τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία με μια πολιτική συκοφαντιών, βασισμένη σε ψέματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέτρεψε το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε πλατφόρμα για να υπερασπιστεί την πολιτική της Αθήνας για κατοχή όλης της Κύπρου και έκθεσης της πολιτικής μίσους της έναντι της Τουρκίας» γράφει, σημειώνοντας οργισμένη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατάφερε να εξαπατήσει το Κογκρέσο».
Σε άλλο άρθρο, της «Yeni Safak», επισημαίνεται ότι η υποδοχή επίτιμου προσκεκλημένου που επιφυλάχθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από το Κογκρέσο «δεν ήταν συνηθισμένη, καθώς για τα αμερικανικά δεδομένα είναι μια από τις υψηλότερες τιμές σε μη Αμερικανό πολιτικό ηγέτη».
Παραθέτει μάλιστα την άποψη του δρος Τσαγρί Ερχάν, προέδρου του Πανεπιστημίου Altinbas και λέκτορα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων:
«Το προνόμιο ομιλίας στο Κογκρέσο δόθηκε μόνο μία φορά στην Τουρκία, σε εκείνο τον μήνα του μέλιτος μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στον Τζελάλ Μπαγιάρ. Η ομιλία ενός ξένου ηγέτη στο Κογκρέσο συνιστά εγγύηση μιας τουλάχιστον δεκαετούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Κι έτσι μπορούμε να πούμε τώρα ότι η Ελλάδα έλαβε την εγγύηση των ΗΠΑ για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η διαδικασία, φυσικά, δεν ξεκίνησε μ’ αυτή την ομιλία.
»Η παραχώρηση αυτή προς τον Μητσοτάκη είναι το δώρο για την ενίσχυση της Ελλάδας με αμερικανικές βάσεις κατά μήκος της γραμμής Αλεξανδρούπολης-Κρήτης. Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια εικόνα που δεν πρέπει να παραβλέψει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη στην ελληνοτουρκική κόντρα. Ήδη γνωρίζουμε τη στήριξη της ΕΕ και σε αυτήν προστίθεται και εκείνη των ΗΠΑ.
»Παλαιότερα, όταν ξεσπούσε μια κρίση μεταξύ των δύο κρατών, κεκαλυμμένα οι ΗΠΑ είχαν το νου τους στην Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον προσπαθούσαν να κρατήσουν μια ισορροπία στη ρητορική. Δεν είμαι πλέον σίγουρος ότι ισχύει αυτό».
Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν για Μητσοτάκη: «Χάσατε τις ισορροπίες»
Η έντονη αυτή ανησυχία της Άγκυρας για τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που εκφράστηκε και με το θερμό χειροκρότημα του Κογκρέσου για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, όσο και σε εκείνες του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Όπως είπε ο Τσαβούσογλου σε τουρκικά ΜΜΕ, παραπονέθηκε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν ισορροπίες στο θέμα της Κύπρου και στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού απάντησε πως η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει ισορροπία.
Αναφερόμενος στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Στο θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου, όποιος και να χειροκροτηθεί, ας χειροκροτηθεί, όλος ο κόσμος γνωρίζει, και ο ΟΗΕ, το γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι σήμερα, εδώ και 55 χρόνια, όλα τα σχέδια λύσης τα απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή την πραγματικότητα δεν την αλλάζει».
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «όλοι ξέρουν ποιοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Όλοι γνωρίζουν ποιος ανέτρεψε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά. Επομένως, δεν είναι σημαντικό ποιος και πού χειροκροτήθηκε. Όλοι όσοι μιλούν στο αμερικανικό Κογκρέσο χειροκροτούνται όρθια και μάλιστα χειροκροτούνται πολλές φορές. Το είδαμε αυτό όταν πήγαμε στις συνόδους του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι μια παράδοση. Μπορεί να γίνει».
Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής: «Σήμερα είπαμε στον ομόλογό μου ότι μέχρι τώρα στο Κυπριακό και στις πολιτικές Ελλάδας-Τουρκίας εφάρμοζαν πάντα μια ισορροπία, αλλά το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία και ότι πρέπει να διατηρήσουν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος είπε ότι αυτή την ισορροπία θα τη διατηρήσουν. Επομένως, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες πρέπει να είναι ουδέτερες και αντικειμενικές σε αυτό το θέμα. Πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου και των δικαιωμάτων».