Τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη συζήτησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ.
Ο Ερντογάν έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Τύνιδα, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη για συνομιλίες με τον Σαγιέντ. Ο Τυνήσιος πρόεδρος την Δευτέρα είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανωτάτου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.
Η αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα: «Τι σχέση έχει με τη Λιβύη;»
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σαγιέντ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. «Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή», είπε.
Οπως μεταδίδει το sigmalive, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εδώ κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. H εποχή δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Στο παρελθόν μπορεί να υπέγραψαν κάμποσες συμφωνίες, αλλά τώρα η Τουρκία δεν είναι η ίδια και πρέπει να το γνωρίζουν», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ που να συνορεύουν με τη Λιβύη.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας ενθουσιασμός για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη, δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα ούτε με τη λωρίδα, που καθορίσαμε μεταξύ μας με τη Λιβύη. Δεν έχει κανένα λόγο στην υφαλοκρηπίδα ούτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής. Η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν στην ΑΟΖ εκεί συγκεκριμένα σημεία που τους αναλογούν. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κομμάτια είναι σαφής η σχέση που έχουν η Λιβύη και η Τουρκία. Σε αυτό το θέμα αρμοδιότητα να μιλούν έχουν δύο χώρες, η Λιβύη και η Τουρκία», είπε.
«Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς ως χώρα. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων», δήλωσε σχετικά με το εάν θα ισχύσει η συμφωνία με τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε παράνομη την εξουσία που έχει ο στρατηγός Χάφταρ, τονίζοντας: «Ο Χάφταρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες. Ο Αλ Σάρατζ αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμος».